24 jul.

Videotrucades, pads i grups

A partir del confinament, he notat un increment en l’ús de videotrucades i documents col·laboratius, també anomenats “pads”. Però ni tots els “Jitsis” i “pads” són iguals ni cal (ni hauríem de) fer servir eines GAFAM per organitzar-nos des de l’Economia Social i Solidària.

24 de juliol de 2020

El context

Durant el confinament ha quedat més que palès que hi ha alguna cosa que no funciona… Mentre s’incrementa “El malestar de la civilització” (hi ha persones que moren o que passen a la pobresa o a la misèria per la inacció dels Estats), les GAFAM es forren amb la nostra complicitat. Per a qui no se n’hagi adonat, vivim en una “era de la confusió”: no hem sabut gestionar l’economia de l’abundància que Internet i la Web ens proporcionaren a la primera generació (web 1.0). I a la segona, la nostra ignorància s’ha convertit en carn de canó pel capitalisme de vigilància i la seva economia de l’atenció. Com sortim d’aquest bucle de forma pacífica? Doncs potser començant la “Revolució dels clics”.

La Revolució dels clics

En realitat, és “molt i molt fàcil”, només fa falta una mica d’organització: ni un clic a les GAFAM (Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft). Rememorant la Chalmeta: podem assecar en les seves fonts el capitalisme depredador. Jo en dic “Mort per inanició”. Aquestes empreses parasiten les nostres interaccions i debiliten les nostres xarxes humanes perquè avui dia som ja éssers híbrids, físics i virtuals, però en aquesta transició no ens hem adonat del poder que tenim: qui fa ofrenes a Zeus avui dia?, qui fa servir el Uindous mesenger? Tot són idees i tota idea mor si ningú s’interessa per ella… Si encara tens sostre i accés a Internet, no alimentis més al monstre: GAFAM no, gràcies. NI UN CLIC A LES GAFAM!

Dilemes

Estic col·laborant a un projecte de l’Economia Social i Solidària (ESS) i tinc un dilema: hi vull seguir participant però no vull usar programari privatiu per proposar, justament, formacions en programari lliure…

Els documents que se m’envien són documents per col·laborar amb Guguel. Per què? Hi ha una pila de pads lliures. Jo faig servir els de la Lleialtat, que porten funcionant des de principis del 2017. I es convoca pel “Jitsi”, que sembla que només n’hi hagi un… Hi ha tants Jitsis com persones que el vulguin instal·lar…. Jitsi és un programa: si tens un servidor el pots instal·lar tu mateixa per donar servei a altri. I això és el que fet guifi.net per exemple, que ha muntat un Jitsi per donar servei i que no haguem de caure en qualsevol Jitsi on hi hagi les GAFAM per mig… Vull tenir el dret de participar d’espais digitals segurs: gràcies per muntar un Jitsi lliure.

També em crea un enorme dilema els “guguel grups”… Fa mil anys que els rebo però que ja no contesto, i no sé què fer. Se’m fa triar entre no participar o alimentar el monstre. La boja sóc jo o és que l’Economia Social no és tant Solidària? Deu ser per això que a França ja parlen de l’ESSE, on s’afegeix l’ecologia. Ja he proposat àgores de participació ètiques però a l’ESS són poc o gens conegudes… Ara, crec que em quedaria curta si digués que la meitat de les àgores de projectes de programari lliure estan fetes amb Discourse. Quina canya de programa: i ara, a més, s’està treballant per federar-lo (info sobre la Federació de mitjans socials lliures). I em sap greu perquè jo sí que vull participar… però no vull fer NI UN CLIC A LES GAFAM.

Millores

D’altra banda, la fitxa hauria de ser un formulari. No seria millor tenir les dades de la fitxa en un formulari i poder traspassar-les fàcilment en .csv i tenir-ho en un “plis, plas” a una fulla de càlcul? Tal com està fet, entenc que es recullen les dades en un document col·laboratiu i es piquen a mà una a una… per què? Si tenim formularis ètics amb GNGforms, programari lliure de quilòmetre zero. Si participes d’un projecte de transformació social, tu tampoc hauries de voler fer NI UN CLIC A LES GAFAM. Posem les persones al centre i no les multinacionals!

Ocurrències

Sempre em sento tant exclosa que hi haig de desbordar creativitat perquè sigui suportable… És molt esgotador voler intentar fer-se respectar amablement i que no sembli que sóc una boja o que sempre haig de fer el contrari que fa “tothom”… Així que, un cop, de tant estrès que sentia (em vaig quedar sense feina i tot per no voler “trucar a l’informàtic per piratejar el Potochop), se’m va ocórrer fundar una religió del programari lliure, així quan algú em vingués amb alguna eina privativa li podria dir: “la meva religió no m’ho permet”… En fi, que la millor de les ocurrències seria fer una reflexió i acció col·lectiva sobre el que significa “comunicació digital ètica”. I tenir una ètica explícita que, per posar les persones al centre, treu del centre eines privatives que, a més, són innecessàries perquè tenim de tot.

Entre totes tot: NI UN CLIC A LES GAFAM!

Actualització 29 de juliol 2020: després de la xapa del Jitsi d’Amazon i els pads del Guguel, he rebut un correu indicant que la reunió es farà al Jitsi de guifi.net (gràcies, guifiPeople) i el pad de l’assemblea apunta al server la de Lleialtat (gràcies, Lleialtec). Qué bé! Moltes gràcies pel gest, vecis :) Ara sí que puc participar a gust. Fora els depredadors digitals dels nostres espais i projectes! Apunta’t a la “Revolució dels clics”: NI UN CLIC A LES GAFAM.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *