20 nov.

#UOCScratch 3. Projecte Videojoc

En aquesta tercera setmana del curs de programació amb Scratch de la UOC, se’ns proposa pensar un projecte personal. Tenim dues opcions: un videojoc i un joc educatiu. Llàstima que no n’hi hagi més d’opcions. Diguem que he triat el videojoc: faré un Baby Foodie 2 amb 3 nivells de dificultat :)

NOM DEL JOC

Baby Foodie 2

DESCRIPCIÓ I REGLES DEL JOC

El joc tracta d’agafar o evitar aliments en funció del consum diari recomanat per la Generalitat de Catalunya a la “Piràmide de l’alimentació saludable”. Un ninotet serà el que recullirà o evitarà els aliments i tindrà 3 vides al començar. Hi ha 3 nivells de joc i la duració total de la partida será d’un màxim de 90 segons. L’objectiu del joc és arribar als 90 segons sense esgotar les 3 vides.

Amb cada nivell de joc s’incrementa la dificultat a través de la velocitat de caiguda dels aliments i l’augment el nombre d’ítems diferents a recollir o evitar. Originàriament crec que ho havia programat per assolir una puntuació determinada en un límit de temps.

FONTS D’INSPIRACIÓ

Autorreferencials: El primer Baby Foodie el vaig programar l’any passat amb Gameblox però em fa il·lusió dissenyar-lo i programar-lo amb Scratch. A més, hi afegiré nivells i, per tant, altres dibuixets i programes. El tema dels embotits va una mica per la conya del #FreeBacon / #JeSuisPanceta sobre la OMS a Twitter :)

CONTROLS DEL JOC

  • Mourem un ninotet per la pantalla (amb cursor del ratolí o amb fletxes, encara ho he decidit) i serà qui agafarà o evitarà els aliments. Al començar el joc el ninotet se situarà a la part inferior de la pantalla i només podrà ser mogut horitzontalment (de dreta a esquerra).
  • Els aliments/embotits/llaminadures/carboni cauran en vertical (de dalt a baix de la pantalla) i el tipus i velocitat dependran del nivell de dificultat. Més nivell, més velocitat i més aliments que s’afegeixen. Desapareixen al tocar el ninotet o el terra.

MÚSICA DE FONS

Doncs ara mateix no sabria quina dir…La de “Menja fruita” d’en Lluís Gili ja la vaig fer servir en un altre joc de “Fruites de Temporada” (m’agrada anar provant diferents maneres de fer les mateixes coses…) Però com només és de fruita…La de “Mezcla tu sabor” del Payaso Plim Plim no està malament…però la de “Para crecer debemos comer” trobo que té més contingut! Una mica llarga pel joc però bé…no es pot tenir tot…Si en trobo una altra potser la canvio.

 
 

MECANISME PER A INICIAR EL JOC I MULTIJUGADOR

Faré una petita presentació i s’haurà de clicar un botó a la pantalla per començar a jugar. El joc no será multijugador. Només serà per jugar-hi a una personeta. Potser més endavant es pot incorporar un altre personatge que actui igual que el ninotet però que tingui un marcador propi…De moment, un/a jugador/a.

DESCRIPCIÓ I MOVIMENT DELS PERSONATGES

Suposo que crearé tots els aliments si és que no trobo un set i me n’enamoro…O potser pillo un set que serà molta feina…He pensat reciclar elements que vaig usar a Gameblox: ninotets, fons, potser fruitetes i hamburguesa. I també els del projecte de “Fruites de temporada”, que vaig fer un raïm, una taronja, una síndria i cireres.

  • El ninotet serà un personatge amb 3 vestits: el de jugar, el de créixer i el de perdre. Fará sumar punts al marcador si toca els aliments, restar vides si toca els embotits i la llaminadura si té els 40 punts necessaris…
  • Els aliments de 4 a 6 racions recomanades seran un sol objecte que donarà 5 punts i tindrà uns 3 ó 4 vestits. Cada vegada que toquin el ninotet faran un soroll de mossegada.
  • Els aliments de 2 a 4 racions seran també un sol objecte amb 3 ó 4 vestits. Donaran 3 punts i també faran l’efecte de la mossegada. Deixo aquí una primera idea. Crèdit de les icones.
  • BabyFoodie2_iconsL’embotit també tindrà un vestit però no li acabo de trobar…La salsitxa està bé però preferiria un tros de cansalada/bacon :) I també farà un soroll si toca el ninotet. Un soroll greu o un crit potser: descompta una vida!
  • L’àtom de carboni serà una rodona negra i, paradoxalment, només tindrà un vestit…Curiosament, el carboni és un element molt versàtil i pot vincular-se a moltíssimes altres mol·lècules per formar-ne de més complexes…Aquí, només li deixaré tenir un vestit…C’est la vie…Li faré fer algun efecte, potser :)
  • Les llaminadures tindran vestits diferents (una piruleta, un caramel…) I si toquen el ninotet i s’acaba el joc, fará el so de la campana d’Scratch. Si el joc continua farà un so d’efecte feedback “de triomf”: voldrà dir que ha aconseguit la llaminadura i, a més, té 40 punts al marcador, amb el que ha menjat saludable i mereix la llaminadura.

El ninotet és controlat pel jugador i només es mou en l’eix X (part inferior de l’escenari) i d’esquerra a dreta i viceversa. Els aliments, embotits i llaminadures simulen gravetat i cauen de forma autònoma de dalt a baix. Si toquen el terra o el ninotet desaparèixen. Es crearan clons dels personatges fent que es canvïi el vestit a l’atzar, és a dir, que dins d’un mateix objecte tindrem aparences diferents.

Com tots els clons actuaran de la mateixa manera (cauran del cel i desapareixeran si toquen el ninotet o el terra) i no caldrà que facin coses diferents, ja servirà. El problema és quan vols que dos o més clons facin coses diferents…

BabyFoodie

NIVELLS

Nivell 1. Apareixeran els aliments dels que es recomana consumir de 4 a 6 racions diàries (arròs, cereals, pa, pasta…) i els de 5 racions diàries (fruites, verdures, oli d’oliva…). Comptaran 5 punts cadascun a l’agafar-los. També cauran embotits. Si el ninotet els toca perdrà vides i, com en té tres, si toca tres vegades un embotit, s’acabarà el joc i s’haurà de recomençar.

Nivell 2. Augmentarà la velocitat de joc i s’introduiran nous aliments, els de 2 a 4 racions diàries (llet, formatge, iogurts…) i els de 2 racions diàries (peix, carn, ous, fruits secs…). Comptaran 3 punts cadascun a l’agafar-los. En aquest nivell apareixerà una pilota negra que representarà un àtom de carboni. Si el ninotet aconsegueix tocar l’àtom, guanyarà una vida.

Nivell 3. Augmentarà encara més la velocitat de caiguda dels aliments i, a més de tots els que ja sortien, cauran llaminadures. Si una llaminadura toca el ninotet i la puntuació total és menor de 40 punts, s’acaba el joc. Si la puntuació és 40 o més, el joc continua. Aquí uns dibuixets que faig que sinó no m’aclaro :)

BabyFoodie2_esboç

Tots els nivells. Hi haurà 2 elements especials que cauran de tant en tant durant tots els nivells. Cauran gotes d’aigua/gots d’aigua (representen la hidratació) o bicicletes/raquetes de tenis/etc. (encara no sé què hi posaré però representaran l’activitat física). Quan el ninotet toqui aquestes elements, creixerà uns segons o canviarà d’aparença i després tornarà a la seva aparença normal. Al joc antic, aquest efecte del ninotet el feia el plàtan de Canàries.

Finalització del joc: o bé el ninotet perd les 3 vides o toca una llaminadura amb menys de 40 punts i perds el joc o bé sobreviu les 3 pantalles durant 90 segons. Al final s’indicarà la puntuació obtinguda. No crec que pugui arribar a guardar les puntuacions al cloud per fer un rànquing o guardar puntuacions. Serà simple, al finalitzar el joc es diran els punts de partida i prou.

Coses: m’agradaria programar-ho per percentatges i així podria jugar més amb les llaminadures però és només una idea…De moment es queda així.

ESCENARI

Com es veu als dibuixets, l’escenari del joc és blau amb unes rodonetes que simulen núvols. Probablement acabi posant més escenaris: per la presentació o per dir si es guanya o es perd, per exemple. Seran en uns colors/estil similars però si no ho tinc clar és perquè no estic programant-ho i em resulta més fàcil “in situ” veure si m’és més pràctic un escenari Game Over o afegir un personatge amb text…

Segueix a UOCScratch 4 – Alternatives a Scratch

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *