27 jul.

Últims i propers cinc anys

Els últims cinc anys me’ls he passat promocionant tecnologies ètiques en llengua catalana molt precàriament. Els propers cinc anys m’agradaria que s’entengués i es recolzés millor el que faig. Xapa, va! :)

27 de juliol de 2020

DESCOBERTA

Al juliol del 2013 vaig començar a publicar aquest blog sense tenir la més remota idea del que era el programari lliure. Poc després vaig començar a participar del HackLab de Can Batlló, on vaig aprendre què eren les “xarxes socials lliures” (aka FEDIVERSE) i per què és important descentralitzar la web, tenir telecomunicacions neutrals i, sobretot, per què és important prendre consciència de la nostra dimensió digital.

Descobrir el programari lliure és com descobrir un continent, què dic?…, un nou planeta, una nova galàxia, un nou univers… És infinit, no s’acaba mai… I ens han ensinistrat tant bé que se sent abisme als canvis digitals. La cosa, però, és que tant se val els coneixements que tinguis, aquí, el que és realment important és l’actitud, les ganes d’aprendre i de compartir altrament: a partir de les nostres necessitats i no pas de les imposades des d’empreses del nou capital de la cibervigilància.

TIC TAC TEP

Al 2015 vaig començar a participar del projecte de la Lleialtat Santsenca. Anys abans, algunes veïnes s’havien començat a mobilitzar per recuperar l’antic edifici del carrer Olzinelles, antiga cooperativa del barri. Però amb tot el moviment de Can Batlló al 2011, la cosa es va descafeïnar… Però un nou grup de persones va reprendre el projecte per fer-ne un espai de gestió comunitària, i no un centre cívic manegat per una empresa privada.

Des del Hacklab vam muntar un “comando de consum digital” anomenat TIC TAC TEP. Volíem crear una associació per acompanyar el projecte de la Lleialtat en termes de tecnologies ètiques i, al final, com la cosa s’organitzava per comissions, vam intentar crear el primer bastió del programari lliure a la ciutat des de la comissió de tecnologia, aka Lleialtec.

La nostra activitat pública va començar per la Festa Major de Sants del 2017, on vam proposar activitats tecnològiques de diversa naturalesa. Llegeix més sobre el tema a la pàgina 15 de la versió pdf del llibre: “Totes les lluites són una tecnologies ètiques per la transformació social”.

LLEIALTEC: orgull i desencís

En aquesta comissió hi ha col·laborat una pila de gent (física i virtualment), i crec que s’ha fet una feina exquisida. Gràcies a totes per fer-ho possible :) Des del 2017, la Lleialtat Santsenca funciona amb programari lliure. Més info de la pàgina 16 a la pàgina 37 de la versió pdf del llibre: “Totes les lluites són una tecnologies ètiques per la transformació social”.

La pedra a la sabata han estat les heretades eines privatives Tuiter, Feisruc i Wasap. Hi ha una mena de reticència (dopamina+inseguretat) a abandonar certes eines privatives i no ho acabo d’entendre venint d’un projecte de transformació social. Des de que hi ha l’àgora de participació (Discourse del 2017) que demano apropar-se a mitjans socials ètics, de fer un debat del Feisruc… I res… Només aconsegueixo crear incomoditats i que m’acabin dient que tinc “superioritat moral”.

Quina decepció no haver tingut mai un pla de comunicació ni una narrativa pròpia de tot el que es fa a la Lleialtat (que molta gent confon per La Troca), ni ètica explícita en consum responsable, ni un espai d’autocrítica i millora contínua, ni tan sols un espai de cures demanat per activa i per passiva… Però crec fermament que això no és un problema tecnològic, és un problema de governança, de la tirania de la falta d’estructures. Així que la meva experiència em porta a la conclusió que o es fa un pensament col·lectiu a l’Economia Social i Solidària o no anirem enlloc. Més ètica explícita, si us plau!

Afortunadament, els acords de convivència de la “tele de barri” (Peertube de Santsenques) fomenten una comunicació digital ètica i van més enllà de les restriccions de la RAP: però, sense “superioritat moral” és una bona prova de foc. Veurem com evoluciona la cosa… Una comissió de tecnologia potser era bona idea als anys 90 però al segle XXI hem de tenir altres mecanismes per fer pinya entre la comunitat del programari lliure i les iniciatives de l’Economia Social i Solidària.

I ARA, QUÈ?

La Lleialtec s’ha quedat curta a nivell de barri i hem assessorat a altres col·lectius i entitats de la ciutat en termes de tecnologies ètiques. Però així, en general, encara hi ha molt poca massa crítica en territoris de parla catalana. Així que, amb persones d’altres projectes, hem tingut la idea de crear una associació per promoure la cultura lliure en llengua catalana. Una mena de mini Framasoft o una mena d’April, veurem què surt :)

Al gener d’aquest 2020, vam portar les Jornadas Libres a la Lleialtat i, d’allà, van sorgir dues idees que volem fusionar amb aquesta associació: fer bombo de la Fedi en català i facilitar l’accés a les catalanoparlants als mitjans socials lliures, engreixant així el nombre de nodes locals de la Fedi amb la barcelona.social.

Així que els propers cinc anys m’agradaria poder seguir fent gala de la meva “superioritat moral” per aconseguir una massa crítica en termes de cures tecnològiques. En cinc anys vull veure totes i cadascuna de les iniciatives de l’ESS (associacions, cooperatives, centres educatius…) fent ús de tecnologies ètiques. En cinc anys vull veure tots i cadascun dels projectes que fan servir diner públic (#publiccode) evitant com la pesta que és tota eina privativa; i, per descomptat, vull veure com el Departament d’Ensenyament elimina totes les formacions de Guguel Suite del catàleg de formacions pel professorat… Quina vergonya finançar les GAFAM amb diner públic. Que es promoguin formacions en eines de programari lliure!

Ambició? Superioritat moral? No: sentit comú, béns comuns digitals, intel·ligència col·lectiva, però sobretot, coherència.

I en la busca d’aquesta coherència, us convido a emprendre un viatge sense retorn, a terres digitals més càlides, lluny de capitalismes depredadors: bon vent i barca nova per a tothom i totdon :)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *