20 jul.

Tutorial Snap! 5 – Paleta de blocs

Aquesta és l’última entrada dedicada a l’entorn d’Snap! i parlarem de la paleta de blocs i veurem per a què serveix cada categoria. He dedicat una estona a fer un tutorial introductori a Snap! en català perquè trobo que és una molt bona eina per entendre les bases del pensament computacional però només trobo documentació en anglès.

ENTORN SNAP!

L’entorn d’Snap! el podem dividir en 5 parts i en aquesta entrada veurem l’última:

  1. La barra de menú principal: allà podem trobar-hi la icona de la rodeta de configuració; la icona del nuvolet per registrar-nos, iniciar sessió i canviar contrasenya; la icona del document per crear, desar o compartir un projecte, etc;  i el logotip d’Snap! que ens portarà al manual de referència (en anglès), a la llicència o codi font del programa.
  2. La pantalla de visualització dels projectes: tot allò que anem programant a través d’objectes i escenaris, podem veure-ho en aquesta pantalla en temps real.
  3. Els objectes i escenaris dels nostres projectes tenen un racó assignat sota de la pantalla de visualització. Clicant-hi al damunt, podem modificar-los des de l’àrea de treball d’aquell objecte o escenari.
  4. L’àrea de treball de cada objecte i escenari consta de tres pestanyes: una ens serveix per apilar-hi els blocs i crear projectes, i les altres dues, serveixen per modificar les aparences anomenades “Vestits” i els sons d’aquell objecte o escenari que haguem seleccionat.
  5. Per últim, a l’entorn d’Snap! trobarem la paleta del blocs. Amb els blocs programem els objectes i l’escenari. Podem triar quina paleta de blocs volem des de la secció de les categories de blocs, just damunt de cada paleta. Hi ha 8 categories de blocs.

Snap2-Entorn1-Visualitz-object-escenari-vermell-tall-paleta-640

PALETA I CATEGORIES

A l’esquerra de la pantalla trobem la paleta amb les categories de blocs per colors. Clicant a cada categoria, se’ns mostren uns blocs o uns altres: a la imatge, es mostra la categoria dels blocs de «moviment».

Els blocs de la paleta serveixen per a programar objectes i escenaris. Per fer-ho, primer hem seleccionar la categoria de blocs que necessitem i, després, hem d‘arrossegar els blocs des de la paleta fins a l’àrea de treball, concretament, a l‘àrea de treball de la programació (scripting area).

És important que t’asseguris que estàs a la pestanya «Programes» de l’àrea de treball! Les pestanyes «Vestits» o «Sons» no acceptaran els blocs.

En aquest exemple, la categoria mostrada a la paleta és la dels blocs de moviment, de color blau fosc.

Snap2-Entorn1-Visualitz-object-escenari-vermell-tall-categories-640

Per seleccionar les categories, cliquem sobre una d’elles i se’ns desplegarà la paleta. Hi ha vuit categories de blocs i, per començar a trastejar, potser millor dividir-les en blocs bàsics i avançats. Als bàsics, hi he posat les categories de control, moviment, aparença i so; als avançats, els sensors, els operadors, les variables i el llapis.

A més dels blocs que tenim predeterminats, amb Snap! podem crear els nostres propis blocs. En llenguatge de codi aquests nous blocs personalitzats serien funcions.

Com ja hem comentat anteriorment, amb els blocs de colors programarem el comportament dels objectes i escenari. Veiem ràpidament què fan els blocs per categories!

Snap3-Blocs-Basics

BLOCS BÀSICS

Control: els blocs grocs control són imprescindibles i permeten diverses accions, com que succeeixin esdeveniments quan es clica una tecla o un objecte, que s’aturi un projecte o s’esperi un objecte i, fins i tot, repetir accions, establir condicions o crear clons.

Moviment: els blocs blau fosc de moviment posicionen els objectes a l’escenari i els fan moure, girar, lliscar i, fins i tot, els poden fer rebotar al tocar una vora. L’escenari no té blocs de moviment, només en tenen els objectes o sprites.

Aparença: els blocs liles d’aparença canvien l’aspecte dels objectes canviant de vestit, fent un efecte, parlant o pensant, mostrant-se o amagant-se, augmentant o minvant la mida, etc.

So: els blocs fúcsia de so permeten afegir música, notes i efecte de so als nostres projectes. Podem crear les notes amb Snap! però també podem afegir els nostres propis sons.

Snap4-Blocs-Avançats

BLOCS AVANÇATS

Sensors: hi ha blocs blau clar de sensors que són punxeguts i només encaixen a les ranures punxegudes. Els blocs de sensors permeten interaccions com detectar objectes, colors i tecles premudes, fer preguntes i comprovar respostes i, fins i tot, establir connexió amb una adreça d’Internet.

Operadors: els blocs verd clar d‘operadors són rodons o punxeguts i permeten càlculs matemàtics com sumar, restar, multiplicar i dividir. A més, poden comparar xifres, fer arrels quadrades, establir nombres a l’atzar, etc.

Variables: a la categoria de variables podrem crear variables (taronja), llistes (granate) i altres blocs (gris per defecte) que ens vulguem inventar. Les variables permeten virgueries com posar puntuació a un marcador. Els blocs de variables permeten mostrar o amagar una variable, assignar-li un valor i augmentar-lo i disminuir-lo a voluntat.

Llapis: els blocs verd fosc del llapis permeten dibuixar programant. I podem posar el llapis del color o mida que vulguem. Per dibuixar, haurem de baixar el llapis i per deixar de dibuixar, pujar-lo (tal com ho faríem si anéssim a dibuixar sobre un paper). Si volem esborrar el que hem dibuixat haurem de clicar el bloc «Neteja».

Fins aquí la introducció a l’entorn d’Snap! Ara, estic preparant uns exercicis per trastejar cada categoria de blocs :)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *