20 jul.

Tutorial Snap! 2 – Projectes i més

Doncs això, que m’agrada molt Snap! però no trobo documentació en català, així que estic fent un tutorial introductori. Si a l’altra entrada parlàvem de l’accés a Snap! a través del seu web i de la configuració i creació de compte, en aquesta ocasió parlem d’una altra icona del menú d’Snap! que té forma de document i permet desar, obrir, compartir projectes, etc. Veiem-ho!

ENTORN SNAP!

L’entorn d’Snap! el podem dividir en 5 parts. A l’entrada anterior, parlàvem de la primera part de la barra de menú (icona rodeta i nuvolet) i en aquesta segona part, veurem la icona del document per a crear, desar, compartir, etc:

  1. La barra de menú principal: allà podem trobar-hi la icona de la rodeta de configuració; la icona del nuvolet per registrar-nos, iniciar sessió i canviar contrasenya; la icona del document per crear, desar o compartir un projecte, etc;  i el logotip d’Snap! que ens portarà al manual de referència (en anglès), a la llicència o codi font del programa.
  2. La pantalla de visualització dels projectes: tot allò que anem programant a través d’objectes i escenaris, podem veure-ho en aquesta pantalla en temps real.
  3. Els objectes i escenaris dels nostres projectes tenen un racó assignat sota de la pantalla de visualització. Clicant-hi al damunt, podem modificar-los des de l’àrea de treball d’aquell objecte o escenari.
  4. L’àrea de treball de cada objecte i escenari consta de tres pestanyes: una ens serveix per apilar-hi els blocs i crear projectes, i les altres dues, serveixen per modificar les aparences anomenades “Vestits” i els sons d’aquell objecte o escenari que haguem seleccionat.
  5. Per últim, a l’entorn d’Snap! trobarem la paleta del blocs. Amb els blocs programem els objectes i l’escenari. Podem triar quina paleta de blocs volem des de la secció de les categories de blocs, just damunt de cada paleta. Hi ha 8 categories de blocs.

La icona que té forma de document serveix per tot allò relacionat amb els nostres projectes: crear un nou projecte o desar-lo, exportar-lo o publicar-lo, posar-hi anotacions, afegir vestits o sons, etc. Veiem les opcions més recurrents: crear, obrir, desar i compartir projectes.

CREA

Per crear un nou projecte hem de clicar la icona del document (a l’esquerra del nuvolet i a la dreta del logo d’Snap!) i, després, com es veu a la imatge, hem de clicar a l’opció que diu «Nou». Per desar un nou projecte hem de haver iniciat sessió.

Snap1-Web-Menu5-crea-tall-640

DESA

Un cop iniciada la sessió a Snap!, els projectes es poden desar “al núvol” (els servidors de la Universitat de Berkeley) o al navegador. Si publiques alguna cosa al seu núvol, lògicament, la Universitat es reserva el dret d’eliminar-ho si ho troba ofensiu.

Per desar un projecte, hem d’anar a la icona del document i clicar a «Desar». S’obrirà un diàleg per tal de nombrar el nostre projecte i triar on desar-lo, al «Cloud» o al «Browser». Li donem un nom i cliquem a «Desar». Només podem desar projectes si hem iniciat sessió.

Snap1-Web-Menu6-desa2-480

OBRE

Per obrir un projecte que ja tinguem desat o obrir un projecte d’exemple, també hem de clicar a la icona del document i, després, a «Obrir».

Se’ns obrirà un diàleg i hem de triar l’arxiu que vulguem obrir. Un cop seleccionat, cliquem a l’opció «Open». (Hauria de dir “Obrir”: es deuen haver despistat). Snap! té projectes d’exemple: obre’ls per veure què fan!

Snap1-Web-Menu7-obre2-480

COMPARTEIX

Per a compartir un projecte, cliquem a seleccionem «Desar com» “Anomena i desa” a la icona del document (Actualitzo a dia 26: en menys d’una setmana han canviat el nom…Coses dels llenguatges vius). S’obrirà un diàleg i hem de triar el projecte a compartir.

Un cop triat, cliquem a «Share» (hauria de posar “Compartir” però es deuen haver despistat). Ens demanarà si estem segurs/es de voler-lo fer públic: si és així, li diem que sí. Com veiem a la imatge, també podem esborrar un projecte o cancel·lar i tornar a l’editor del projecte.

Snap1-Web-Menu8-comparteix-tall-480

Podem saber si un projecte està compartir mirant la URL (Uniform Resource Locator) de la barra de direccions.

NO COMPARTIT

Si veiem una URL com aquesta:

«http://snap.berkeley.edu/snapsource/snap.html#»

Snap1-Web-Menu10-url-no-compartit-tall-640

vol dir que el nostre projecte no està compartit.

COMPARTIT

Si veiem una URL similar a aquesta:

«http://snap.berkeley.edu/snapsource/snap.html#present:Username=Gamificat&ProjectName=Se-Abre-El-Telon-Paca»

Snap1-Web-Menu9-url-compartit-tall-640

vol dir que el nostre projecte està compartit. Els projectes compartits es mostren en negreta i indiquen, a la URL, el nom de l’usuari i el títol del projecte.

SABER-NE MÉS

Un cop dins d’Snap!, al clicar el logo, trobem una primera opció «Sobre Snap!», que ens informa de la versió i autoria del programa, mòduls, llicència, traductors…

La segona opció ens permet accedir al «Manual de referència» d’Snap! (en anglès), la tercera ens porta a la pàgina «Web de Snap!» I, la quarta i última opció, ens permet «Descarregar codi font» del programa.

Snap1-Web-Menu11-Manual-tall-235

Segueix a l’apartat “Tutorial Snap! 3 – Visualitzador, objectes i escenari”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *