24 gen.

Turtle Stitch: brodar el que programem

Turtle Stitch és un programa fascinant! Permet brodar tot allò que dissenyes programant amb llenguatge visual. El software és una adaptació de Snap! i permet convertir els nostres projectes a formats llegibles per les màquines de cosir i brodar!

Vaig descobrir aquest software a la trobada anual de Scratch que es va celebrar l’agost passat, #ScratchMIT2016. Jo hi vaig ser virtualment, diguem, i em va fascinar molt Turtle Stitch. Però… d’on treia jo una màquina de cosir?

Doncs resulta que a la trobada de Créixer amb codi i Robots que vam fer al desembre a la Fàbrica del Sol, vaig saber que tenien un maquinot infrautilitzat. Em van dir que el podia fer servir, així que, en una mena “d’arrebato”, ahir vaig importar alguns projectes de Snap! a Turtle Stitch i els vaig contactar perquè me la deixin ;)

Si tens un projecte de Snap! el pots exportar (desar al teu ordinador) i després importar-lo (obrir-lo des del teu ordinador) des de Turtle Stitch. Mireu els que he posat a la meva galeria! Hi ha un gat, una espiral, una esquiral, flors, un rusc, un paisatge geomètric, un “atrapasueños”, i Chimos! Us enrecordeu dels Chimos? Als Estats Units es veu que encara existeixen: es diuen “Lifesavers”. Fa mil anys que no en menjo però, per a mi, tenen gust de cinema d’infància. Envieu-me’n un paquet! :)

Tinc moltes ganes d’anar a la Fàbrica del Sol a trastejar la maquineta. Aviam què surt perquè el format que suporta (.DST) està en fase experimental a Turtle Stitch. Si us agrada el joguet, us podeu fer un compte i decorar la vostra galeria. I si teniu dubtes o voleu donar o feedback, hi ha una llista de correu.

Està clar que estem a l’era de la hiperpersonalització! Aquí deixo alguns “pinitos”:

Si veniu a les Jornades de Tecnologies Lliures que hem preparat per aquest cap de setmana 28 i 29 de gener de 2017, us ho explico amb més detall al debat/exposició de “La meva caixa d’eines”!

PROVATURES

Actualització de l’1 de febrer de 2017: He anat a la Fàbrica del Sol i he descobert que els meus dissenys importats d’Snap! no acaben de rutllar. I ara entenc per què em deia l’Andrea allò de “wild” (salvatge), hehe. Tot i ser una adaptació de Snap! no és Snap!, és Turtle Stitch i, per cosir o brodar, hem de tenir en compte altres detalls: les puntades de l’agulla.

Quan he arribat a la Fàbrica del Sol, hi havia una noia provant la brodadora: ella havia dissenyat amb software gràfic, tipus Inkscape o Gimp. I després, ho havia passat a la màquina, que preferia els mapes de bits. La cosa és que la màquina és privativa i el seu software també… Sempre estem igual amb aquests temes… I et trobes fent malabarismes amb programes, formats, convertidors i totes les estratègies que se t’ocorren perquè la tecnologia privativa és el que té, que al mateix temps genera obsolescència programada i s’enemista amb la intel·ligència col·lectiva…

FAIL COLLECTION

El format que entén aquella màquina és .dst i aquest format està en versió experimental a Turtle Stitch. La cosa és que primer he volgut brodar el Gat Tititch però estava desconfigurat. És curiós que, si entres al programa, es veu bé; però la imatge que es genera per defecte (del programa a la galeria) està desconfigurada: els ulls, bigotis i lletres queden molt més avall del que haurien d’estar…

Ja m’ha comentat l’Andrea, que és la personeta que s’ha inventat Turtle Stitch, que s’ho mirarien: el software està en desenvolupament, és a dir, viu; i això són molt bones notícies! L’ecosistema Snap! és una meravella! L’última info que tinc (merci Bernat) és que s’està desenvolupant una altra adaptació de Snap! que es diu Netsblox i que serveix per crear projectes de programació col·laboratius.

Jo li he comentat a en Brian que el provo si em treu la gThing i em posa un Open Street Map ben lliure i ètic. I m’ha dit que s’ho remiraria, que ara no em sabia dir per què no van fer servir OSM però que ell també preferia les tecnologies lliures ;)

El segon fail de la brodadora ha estat la lletra A (a-shape). Les puntades eren tant llargues i la lletra tant petita que la màquina feia com que estava cansada… i ha fet una mena de nyap que s’aprecia a la imatge de la fotografia que li he fet (són uns filots desgavellats que se situen al costat dret de la flor). Per cert, he adquirit una SD i puc tornar a fer fotos i vídeos (i editar-los, que no sé què m’agrada més).

Així que no m’he pogut estar ni d’emportar-me la càmera a la Fàbrica del Sol ni de trastejar el PiTiVi per editar aquest vídeo. Aviat el penjo a MediaGoblin, que és software lliure, hehe, però vull endreçar primer una mica el compte.

Turtle Stitch a la Fàbrica del Sol from rita barrachina on Vimeo.

El problema de la A és que, enlloc de fer una puntada per cada vèrtex, s’ha d’anar fent puntades de vèrtex a vèrtex, tal com molt bé fa la Flower Design d’Anonymous, que és el que es broda al vídeo. D’altra banda, destacar que no se sap molt bé perquè però la màquina està desconfigurada en algunes coses: els colors no corresponen i els eixos potser tenen alguna cosa mal posada perquè no permet brodar en tota la seva amplada: que té com tres o quatre tambors de mida diferent, però no acaba d’anar bé. I el disseny de brodat ple (To Fill A Petal de l’Artemis) no hi cabia… I s’havia de modificar a Turtle Stitch i tornar a provar l’arxiu i ja no donava temps.

M’ha fet gràcia el “RFM momentum” (RFM = Read the Fucking Manual), és a dir, quan l’Adrià ha obert un calaix i ha tret el manual de la brodadora. I s’ha posat a trastejar fins que començat a redreçar-la. El que més il·lusió m’ha fet és que es posés a arreglar la màquina: fins ara no la feia servir gairebé ningú i, avui, hi hem anat dues personetes! I repetirem, perquè no només és trastejar Turtle Stitch: es veu que pots dissenyar amb Inkscape (vector) i, passar de .svg a .dst! (del vector a la màquina). I també ho vull provar!

Mil mercis per la maquineta i, sobretot, per la voluntat de voler arreglar-la. Si aconseguim polir hardware (la màquina) i software (els meus dissenys), seria divertit fer un taller intergeneracional: avis/àvies i néts/netes.

Per fer-ho, necessitaríem un “feature” del software que segur que ja deu rondar pel cap de l’Andrea: convertir el disseny en un arxiu en quadrícula o com sigui que es necessiti per poder se cosit també a mà. Els infants/joves podrien dissenyar amb Turtle Stitch o Inkscape i brodar-se els dissenys a la màquina mentre alguns dissenys podrien ser també cosits pels avis i àvies a mà. Visca el Creative Computing!

Fi de l’actualització de l’1 de febrer de 2017

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *