20 gen.

Tallers d’Snap! gener i febrer 2017

Aquest 28 i 29 de desembre se celebren les primeres “Jornades de Tecnologies Lliures per a moviments socials” a L’Experimental. Hi participo amb un taller intensiu d’Snap! (4,5h). Crearem els nostres primers videojocs! Al febrer, per celebrar el “Dia internacional de la nena i la dona en la ciència”, també m’he engrescat a fer un parell de tallers d’animació amb Snap! Tots tres tallers són gratuïts.

[Actualització 31 de gener de 2017: ara en són tres de tallers. M’han ofert fer-ne un altre per formar noies de 15 a 19 anys. Elles seran les profes d’altres infants i joves! I programarem amb Snap! Amplio més avall!. Fi de l’actualització 31 de gener de 2017]

29/02/17 – VIDEOJOCS

Doncs això, que durant el cap de setmana del 28 i 29 de gener celebrem les Jornades de Tecnologies Lliures a L’Experimental, a l’empar del Crist del Tibidabo ;)

El dissabte 28 el dedicarem a “Eines i infraestructures comunitàries”: parlarem de Guifi.net, Dolibarr, CrowdActing i farem una dinàmica per conèixer millor les eines que fem servir i per què.

El dissabte 29 el dediquem a “Creativitat i Seguretat digital”: parlarem de l’ecosistema Snap!, tot coneixent les seves eines de programació visual, programació electrònica i disseny 3D; i farem un taller per aprendre a xifrar els nostres correus electrònics.

Jo faré un taller d’Snap! per aprendre a crear videojocs, basant-me en la primera part del curset que podeu trobar al web! (i si podeu porteu un portàtil!). Deixo la descripció del taller:

Data i hora: Diumenge 29 de 12h30 a 14h30 i de 16h a 17h30

Descripció: Snap! és una eina de programari lliure que ens permet crear videojocs, animacions i històries interactives en un llenguatge de programació visual molt assequible. En realitat, per aprendre a programar amb Snap!, només necessitem saber llegir, escriure i comptar! Primer crearem un compte a Snap!; després, trastejarem una mica els blocs de programació i, finalment, crearem el nostre primer videojoc! En aquest taller, veurem com és de fàcil programar tot allò que siguem capaços d’imaginar!

I, tot seguit, més informació, amb el detall de cada ponència. També farem un debat que conclourà en una exposició. L’hem titulat “La meva caixa d’eines”, on tothom és convidat a reflexionar en veu alta sobre quines eines tecnològiques fa servir i per què. No us ho perdeu!. Aquí tota la info!:

  1. Calendari al web de L’Experimental
  2. Presentació en CryptPad (cliqueu les fletxes del teclat per avançar o retrocedir)
  3. Presentació CryptPad adaptada en pdf amb LibreOffice Impress

Per cert, em comenten des de L’Experimental que, degut a un allau de visites en motiu de les Jornades, se’ls col·lapsa el web… Deixo aquí el cartell i la presentació per tal d’ajudar en la difusió. I em sembla que, si hi ha una segona trobada, haurem d’obrir inscripcions ;)

10/02/17 – FORMACIÓ

[Actualització 31 de gener de 2017: com deia més amunt, ara en són tres de tallers. I em fa especial il·lusió l’últim que m’han ofert. Per quatre motius:

  1. Perquè m’apassiona la idea de formar formadores i és al que em vull dedicar.
  2. Perquè aposten per l’ecosistema Snap! en previsió a les limitacions d’Scratch.
  3. Perquè serà remunerat i, per fi, podré pagar la reparació de l’escalfador de casa. Tant de bo pogués fer classes gratis i arribar a final de mes però no sé com es fa…
  4. Perquè potser si els agrado, em contracten (ells o algú altre). Ara només tinc dos feines i no arribo. Sigui el que sigui, amplio currículum programae ;)

El taller, doncs, té molt bona pinta: com comentava, formaré noies de 15 a 19 anys que faran de formadores! Segur que ens ho passarem pipa! A més, tenim sales amb ordinadors, projector i, fins i tot, m’han dit que podrem tenir Snap! en local (instal·lat a l’ordinador) per si tinguéssim qualsevol història i fallés Internet. Farem la formació a la Fundació Esplai de El Prat de Llobregat.

Quines ganes de fer el taller! Ara, amb dues hores i mitja, podrem fer cosetes però no els ho puc ensenyar tot. Igualment, ja els diré que passin per aquí el blog, que hi ha força informació (i la que vindrà).

11/02/2017 – ANIMACIÓ

D’altra banda, tampoc us perdeu el taller que faig al febrer. Serà l’11 i ja s’han obert inscripcions. El taller va adreçat a dones adultes i es titula “Diga-ho en bits!”. Enlloc de videojocs, programarem animacions per tal d’expressar-nos altrament, en bits. Deixo aquí les quatre ratlles que he escrit per presentar el taller:

Títol: “Diga-ho en bits!”. Taller d’animació amb Snap!

Durada: 1h

Descripció: Més enllà de permetre’ns donar ordres a les màquines, la programació és una eina molt útil per a desenvolupar la creativitat, expressar idees o malestars, millorar l’ortografia, treballar en equip i un llarg etcètera de benevolències. En aquest taller, ens aproparem Snap!, una eina multiplataforma i de programari lliure amb la que crearem i compartirem les nostres primeres historietes interactives.

Requisits: saber llegir, escriure i comptar.

Web de Snap!: http://snap.berkeley.edu/

[Actualització 31 de gener de 2017: he posat una imatge per veure un exemple d’acudit animat: el del .gif i el .png, que són formats d’imatge. M’encanta l’humor computacional i tinc especial debilitat pels acudits del teló. I per aquí aniran “els tiros”.  Al taller, mostrarem exemples d’acudits animats i en programarem un! I, aprofitant la diversió que ens proporcionen aquests innocents blocs de colors, ens aproparem al disseny gràfic, al formats d’imatge i a conceptes bàsics de les ciències de la computació. Fi de l’actualització 31 de gener de 2017].

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *