04 març

Taller d’Scratch a Can Vies (1de2)

Dins les activitats del Febrer Llibertari d’enguany, la Xarxa d’Estudis per l’Autonomia ha programat una trobada a Can Vies per aquest divendres 4 de març de 2016, a les 20h hi ha el taller. Que s’havia dit a les 18h però s’ha corregit. La cosa tracta d’organitzar/alimentar grups d’interès per tractar temes diversos, entre ells, el software lliure. Total, que faré un mini-taller d’Scratch per tal d’introduir l’aprenentatge col·lectiu a través de la programació lliure i creativa.

PER FER AQUEST TALLER
  • No s’ha de tenir cap experiència ni coneixement de programació
  • No s’ha de tenir cap edat determinada, però, com a mínim, s’ha de saber llegir (En cas que vingueu amb menors, feu-se’n càrrec).
  • No s’ha de pagar res
  • S’ha d’intentar portar un portàtil amb el programa d’Scratch instal·lat (a la pàgina oficial el podeu descarregar per Windows, MAC OS i GNU/Linux).

Malauradament no tenim Internet però jo portaré còpies de les versions per a tots els sistemes operatius, entre altres materials com vídeos i documentació que es presenta en aquestes dues entrades. Porto USB i us ho passo!

COMUNITAT I SOFTWARE

Si jo puc programar jocs i animacions amb Scratch ho pot fer tothom! :) Així que us animo a venir al taller o, si més no, a llegir-vos aquesta parrafada…Serà un onboarding a alguns dels tallers / cursos que es podrien fer a l’imminent aula-Hacklab de Can Batlló i altres espais del barri i la ciutat.

La cosa és que, al taller previst a Can Vies no tindrem Internet i no podrem fer tot el que es voldria. Scratch, més enllà del seu potent software, és una comunitat d’aprenentatge però no hi podrem accedir si no tenim Internet…Ho destaco perquè, darrerament, he fet molts cursos d’Scratch, sobretot cursos orientats a professors de primària i secundària. I a tots els cursos he trobat a faltar l’aspecte comunitari d’Scratch.

 

Scratch, en general, “es ven” com un software per crear jocs i animacions fàcilment, sense saber programar. És lliure i gratuït, i recull la filosofia de “l’aprendre fent”. Amb Scratch es programa gràcies a una interfície gràfica i a través d’un seguit de blocs de colors que s’apilen uns sota els altres per tal de donar instruccions als personatges i escenaris. El llenguatge de programació és gramatical i per això també se’n diu pseudocodi. L’eina destaca per la seva comunitat i documentació, pel seu editor gràfic i per la facilitat de compartició dels projectes.

Tot i la plataforma, però, hi ha versió offline per a tots els sistemes operatius. En cas que no tinguem Internet, com és el cas del Taller a Can Vies, sempre es pot seguir programant a l’ordinador i sempre es poden pujar i compartir els projectes a posteriori. Veurem com fer-ho durant el Taller!

DOCUMENTACIÓ, EDITOR I COMPARTICIÓ 

La comunitat d’Scratch és molt activa i Scratch està traduït a desenes d’idiomes, català inclòs. Ara, el que està traduït són els blocs i les cosetes de l’editor…La documentació és molt àmplia però en català i actualitzada no massa…Gairebé tot és en anglès. I aquesta és una de les meves “obsessions”: traduir i crear materials en català…Mica en mica, amb la comunitat de Créixer amb robots anem traduïnt la guia del Creative Computing al català. Si algú s’anima que es manifesti. No cal ser lingüista, només tenir una mica de temps. Tenim dos capítols traduïts, el 3 i el 4.

Respecte a la documentació a l’entorn d’Scratch, destacar que, fins i tot podem trobar tutorials guiats, amb explicacions i fotografies que es mostren al mateix editor i així es pot anar creant el projecte pas a pas. La gràcia d’Scratch és que és programació instantània: tot allò que programem amb els blocs de codi ho podem visualitzar en temps real. A més, el fòrum de la comunitat és molt actiu però, això sí, majoritàriament de parla anglesa, així que a més d’aprendre a programar, podem aprendre anglès! 2×1 ;) Com a excepció, un vídeo introductori a Scratch en castellà:

 

Respecte a l’editor, la veritat és que és molt complet, però trobo que no queden massa nítides les imatges si el projecte es posa en pantalla completa…Ara, es pot fer de tot: dibuixar, pujar fotografies o arxius vectorials, seleccionar-los de la galería, pujar i editar en vectorial…A mi, personalment, m’agrada molt l’editor gràfic. I també el de sons, que fins i tot et permet grabar-te els teus si tens micro.

Compartir projectes a Scratch, com veurem a Ecologia del codi de l’entrada següent, és norma més que excepció. Per això em va molestar molt que, en un curs d’una coneguda plataforma, se’m censurés un projecte pel simple fet de compartir-lo amb els companys al fòrum…Quin disgust! I quin atemptat a l’espiral de l’aprenentatge: imagina, crea, juga, comparteix, reflexiona; imagina, crea, juga, comparteix… i així anar fent…

En fi, que si bé pots fer projectes offline i no pujar-los al web ni publicar-los, en general, es comparteixen molts projectes: literalment n’hi ha milions de projectes a Scratch, uns 10 o 12, crec recordar. El problema, però, és que la comunitat encara no té semàfors per indicar quins projectes funcionen i quins no i per què…Si cliques a compartir, es comparteix, estigui acabat o no, funcioni o no. Ara bé, el pots tornar a despublicar i seguir-hi treballant, si vols.

TUTORIALS GUIATS 

Una nova col·laboració d’Scratch em fa especialment gràcia, els dibuixos animats dels “We Bare Bears” de la Cartoon Network. Resulta que estan col·laborant amb el MIT per tal de fer tutorials i engrescar a generar més projectes. Com a valor afegit per a l’empresa, genial; com a eina per a la comunitat, genial. Trobo que és un WIN-WIN!

Cartoon Network posa a disposició de tota la comunitat projectes on podem trobar els ninotets dels ossets i altres personatges, objectes, sons o escenaris. Les veus dels ossets són especialment gracioses: són tres ossets (panda, ós bru i ós polar) que són molt enrotllats i tecnològics i sempre estan liant-la per tot arreu. Entranyables!

 

Coses com l’editor de so o el gràfic i les reinvencions reutilitzant el codi d’altres fan que es pugui personalitzar molt cada projecte, tan en el seu disseny com en la seva programació. De fet, dels projectes més vistosos, destacar les postals animades, que es poden programar per festes de Nadal o aniversaris i són un regal ben original (i baratet, perquè és qüestió de temps més que de diners).

Aquestes postals fan molta patxoca i són fàcils de fer. A més, es poden programar interactives fent ús de sensors de volum o de moviment gràcies al micròfon i a la càmera web. Això no ho veurem al taller suposo, que se surt del programa, però recomano molt l’inspiracional TED del Mitch Resnick titulat “Let’s teach kids to code” on parla d’això de les postals (cap a mitja xerrada).

I després de la intro teòrica, anem al lio pràctic! Segueix a Taller d’Scratch a Can Vies (2de2)

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *