24 maig

SuperGeganta: un joc de plataformes fet amb Scratch

Arrel d’una campanya de micromecenatge i d’una conversa surrealista neix SuperGeganta: qualsevol excusa és bona per crear un joc.

La cantatriu Feliu va obrir un Verkami per digitalitzar 6 vinils que, segons resa la presentació del projecte, les discogràfiques s’han negat sistemàticament a digitalitzar. Aviam si els fans s’enrotllen…Jo, amb la conya, aprofito per crear un joc de plataformes amb Scratch sobre cultura popular. El protagonitza la geganta de la Feliu que, modèstia a part, trobo que m’ha quedat moníssima :)

Adoro els gegants…A Filipines en diuen Higantes. I si tingués tot el temps del món n’animaria dos o tres més de barcelonins, en faria un “pandilla” i els faria viure aventurilles per la city: podrien portar antifaç i combatre la Marca Barcelona fomentant, per variar, un turisme més sostenible. Necessitem més superherois autòctons…Amb la Colau de SuperVivenda no n’hi ha pas prou.

Queda molt per fer en aquesta ciutat…I tot just vinc de votar perquè Barcelona millori de veritat i no només de façana. A nivell macropolític és el màxim que em deixen fer.

Scratch_Supergeganta1_Inici

Tornant al joc de la geganta Feliu i els seus 6 vinils, he pensat que potser seria útil explicar en català els passos a seguir per fer funcionar el joc. Gairebé tota la documentació que hi ha a dia d’avui sobre Scratch és en anglès. En poc temps, sens dubte, n’hi haurà moltíssima més en català ;) De moment, qui porta el pes de l’Scratch Català és l’Eugeni Catalán. Una llàstima que no va poder venir a la Jornada Catalana de Programació que es va celebrar al Citilab el 16 de maig.

Vinil_100Dins del projecte del joc he anat posant comentaris als blocs de programació. Igualment, però, m’agradaria anar penjant explicacions al blog per a cada part del joc:

-El fons. Els jocs de plataformes simulen el passeig del personatge per un món que sembla continu: pensem en el Mario, per exemple. En realitat, però, el personatge no es mou per cap món sinó que canvia el fons i el que fa l’efecte de moviment és justament el canvi de fons i de la posició del personatge…Pura il·lusió òptica. En un joc tipus Mario ho explica molt rebé en Frank Sabaté.

MercatEn aquest joc, a excepció dels cors de les vides, que són d’en Kenney i les he agafat a Opengameart i el dibuix del vinil, que és de domini públic, la resta són de creació pròpia. M’he recreat especialment en alguns dels fons perquè volia representar el barri…Aquí els més xulos. N’hi ha 18 pròpiament de joc però els altres són més simples i no representen llocs reconeixibles.

Aquí, les meves versions del barri:

MNAC

MNAC

Castell de Montjuïc

Castell de Montjuïc

Mercat d'Hostafrancs

Mercat d’Hostafrancs

Ajuntament

Ajuntament

Parc de l'Espanya Industrial

Parc de l’Espanya Industrial

Casinet d'Hostafrancs

Casinet d’Hostafrancs

-La Geganta. A la geganteta se li  ha de donar moviment (i gravetat! així sembla que caigui si no trepijta el terra o una plataforma), animar-la perquè canviï el vestit per fer l’efecte de salt, que agafi els vinils…I si els aconsegueix tots 6 farà un show al Casinet d’Hostafrancs per llogar-hi cadires!! :)

GegantaCantantTorrad-Els vinils que van apareixent durant les pantalles, en realitat, només és una imatge que va canviant de posició en funció del fons assignat…Una altra il·lusió programada. Els vinils només apareixen a determinades pantalles i quan la geganteta els toca, sona un pop i desapareixen. He indicat el nombre de vinils que portes recollits amb un número que apareix un momentet i desapareix. Volia posar un marcador però trobava que m’embrutava molt la pantalla…

-Tocar el Barcelona Bus Turístic (BBT i faig un matís perquè hi ha dues companyies a la ciutat: el blau és el de l’Ajuntament…que tela manela la corruptela i el maltractament del personal…Hi vaig treballar durant 4 anys i res bo puc dir de la gestió del coneixement en l’astuta subcontractació del clan Duart), l’asfalt o el contenidor resten vides. El boletet amb el cor dóna vides.

També hi ha unes fruitetes a la pantalla del Mercat però no donen punts, són per decorar i els ho dedico als paradistes del Mercat d’Hostafrancs, que sempre m’atenen molt bé :)

Les vides estan indicades pel cor vermell. En funció de si en perds o en guanyes, el cor canvia de vestit per indicar a quant estàs de morir. El màxim de vides que es pot tenir són 5. Tres vénen predeterminades a l’inici del joc i hi ha dos boletets rondant.

BBT1-Al final del joc s’indica quin tipus de jugador ets en funció de quant has trigat a recollir els 6 vinils: MegaMaster (minut i mig o menys), Master (més de minut i mig però menys de dos minuts), Learner (més de dos minuts però menys de dos i mig), Beginner (més de dos minuts i mig però menys de tres minuts) o MegaBeginner (més de tres minuts).

Dubto de si posar un marcador amb els segons…I necessito una mica de feedback per determinar els temps de joc. Jo ja li tinc la mà trencada i cada cop que juga algú altre, trobem alguna cosa…A més no sé si tres minuts o dos i mig és molt o poc i estaria bé poder calcular millor la corva d’aprenentatge.Contenidor

Espero que us agradi! El dedico molt especialment a @RecerSants.

Per cert, demà passat 26 de maig, farà 1 any de l’#EfecteCanVies. I d’aquí el contenidor cremant al joc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *