13 abr.

Solidaritat Intergalàctica

Atenció a aquest dos cursos de La Casa del Mig! Al maig en fem un de Beetle Blocks que hem titulat: “Dissenya i imprimeix bijuteria en 3D” i, al juny, un altre de Snap! per a formadors: “HardFun per a docents de secundària”. Mireu el teaser del curs, he he ;)

UNICODE-BINARI-DECIMAL

Com sempre, volia fer una coseta petita però m’animo i m’animo i… al final, he gamificat un curs sencer. Al curs de HardFun del juny, aprendrem sobre pensament computacional de forma divertida i, un cop impartit, miraré de fer una valoració del curs. Personalment, m’ho passo pipa amb aquestes coses! :)

La cosa va d’aprendre a manegar Snap! per, després, ser capaços de crear qualsevol cosa. Tot va sorgir quan, després d’aprendre a fer anar els blocs unicode al  curs de “The Beauty and Joy of Computing” -que vaig acabant quan puc-, se’m va ocórrer fer-me un bloc convertidor “decimal de” per passar nombres binaris a decimals. I flipa!, el vaig treure, i va com una seda ;) I em vaig emocionar tant que em vaig reptar a fer-ne un altre: un bloc convertidor “de decimal a text”. Et voilà! Per crear qualsevol cosa del no-res, només es necessita tenir un objectiu clar, il·lusió i resiliència.

BASAT EN UN CAS REAL
La imatge al fòrum acompanyada del missatge xifrat en codi morse

I jugant, jugant, vaig recordar una notícia inquietant: el dia abans de l’atemptat de Londres, un usuari penjava una imatge de dues pistoles amb un codi en morse…

  • Si es desxifrava el codi, el missatge t’indicava que anessis a una adreça web.
  • Un cop arribaves a l’adreça, et trobaves una sèrie de números en binari.
  • Si la passaves a decimal, t’apareixien unes coordenades: les de l’atemptat…

El primer que vaig pensar va ser que era un terrorista penedit… Després, algú em va comentar que potser, simplement, era la manera que tenien “els dolents” de comunicar-se… Sigués el que sigués, i sense voler frivolitzar, aquell ball de llenguatges i xiframentes el vaig trobar molt pedagògic i de seguida vaig pensar que seria ideal crear un exercici de programació.

MATXAMBRATS

A Scratch o Snap! les coordenades són molt importants i és per això que sóc bastant pesadeta. Ara, no crec tenir un sol alumne que no controli de coordenades :) Així que, com el curs de Snap! dura quatre sessions, la primera serà de coordenades!

Després de la introducció als llenguatges de programació visual i quatre trastejos de l’entorn i les categories de blocs per anar escalfant motors (spoiler: valga la redundancia), he pensat incloure alguns exercicis per fer dins del propi Snap! (com als cursos d’iniciació a la programació que vaig crear fa uns mesos).

El nostre amfitrió serà en Marcianitu i, amb ell, jugarem a la “Solidaritat Intergalàctica”. Aquí el teaser interactiu! Preparats? Llestos? … 3, 2, 1…

STORYTELLING

La historieta és la següent:

“El planeta d’en Marcianitu està sent atacat però ell ha pogut escapar. Ferit i perdut, en un Marcianitu vaga per l’espai a la deriva. Practica la solidaritat intergalàctica! Dóna un cop de mà a en Marcianitu!”

A cada sessió, aprendrem alguns conceptes de programació que ens serviran per ajudar a en Marcianitu a resoldre problemes diversos. Si resolem un repte, podrem accedir al següent. I trobo que ha quedat molt xulo!

Com comentava, la primera sessió anirà dedicada a una introducció a l’entorn i a les coordenades: haurem de resoldre dos petits reptes. A més, avanço que, a la segona sessió, aprendrem sobre llistes, operadors, i a “comptar altrament” per a resoldre alguns reptes més. Si us voleu apuntar, visiteu la web de La Casa del Mig / Punt Multimèdia.

STEAM a tope! ;)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *