06 juny

#RoboTICiPresó: robòtica educativa a les presons (1de2)

Després d’assistir a la Jornada Catalana de l’Ensenyament de la Programació a Primària i a l’ESO, #JEP15, tot just aterro de #RoboTICiPreso, la VI Jornada Punt Tic i Presó, que enguany porta com a subtítol: Créixer amb robots, experiències socioeducatives amb robòtica i programació.

L’ESDEVENIMENT

Em vaig assabentar de l’esdeveniment gràcies a que l’Artur Coll. Gràcies, Artur! Ara bé, la inscripció…Jesús, quina tortura! Em van plantar allà un formulari megaburocràtic que em vaig haver d’inventar perquè res corresponia a la meva formació o lloc de treball…No es podria fer més fàcil? La veritat sigui dita, pensava que no m’hi convidarien pas…Gràcies per fer-ho, aquí el meu retorn.

La Jornada s’ha dut a terme al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, organisme autònom administratiu, adscrit al Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. L’edifici on és el centre és espatarrant! Se situa al número 40 del carrer Ausiàs March i és una joia del modernisme. M’ha sorprès gratament l’exposició fotogràfica “Lectura i Presó”.

Els responsables de l’organització han estat CompartimXarxa Punt TIC i el projecte AlfaDigital. Jo, personalment, m’he meravellat de la iniciativa. A favor haig de dir que hi havia streaming. És una cosa que valoro molt perquè ens fa omnipresents. Si pel que fos no hi pots assistir, sempre et queda l’streaming. En contra, però, només la “pausa-café”, que simplement ha estat pausa.

RoboTICiPresó1

GAMIFICANT LES PRESONS

Encetaven la Jornada en Jesús Martínez Marín, Responsable de Formació Directiva i Nous Programes del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada i del programa Compartim de gestió del coneixement del Departament de Justícia; en Carles Soler Iglesias, Subdirector general de Programes de Rehabilitació i Sanitat de la Direcció General de Serveis Penitenciaris (DGSPDepartament de Justícia); i en Ricard Faura Homedes, Cap del Servei de Coneixement de la Direcció General de Telecomunicacions i Societat del Coneixement del Departament d’Empresa i Ocupació.

Podeu veure l’streaming de la presentació aquí.

Després d’una breu introducció, en Jesús Martínez passava la paraula a en Carles Soler, que començava la seva intervenció parlant de les oportunitats de la robòtica educativa a la rehabilitació dels interns. Segons la seva visió -que també és la meva-, a més de presentar-se com una activitat lúdica, la robòtica educativa desenvolupa el pensament lògic i altres competències comunicatives i relacionals.

Tot i així, comentava també que les activitats que es duen a terme als centres penitenciaris regularment tenen un format clàssic. Introduir-hi, doncs, la robòtica presentaria una innovació sense precedents. Aquest nou format d’activitat presenta als interns activitats que fomenten la cooperació, l’aprenentatge i, de retruc, augmenten la seva motivació. “Casualitats” de la vida, els passa el mateix als alumnes dels coles on introdueixen Scratch.

Primera conclusió? Gràcies a Scratch, el component lúdic en l’aprenentatge ha arribat a les escoles i a les presons, i està demostrant ser una eina efectiva. 

RoboTICiPresó2

ALFABETITZACIÓ I ÈTICA DIGITAL

En Ricard Faura ha començat parlant de l’impacte ètic en l’ús de la tecnologia. De fet, el 17 de juny se celebra #èTIC, una conferència que tracta el tema. M’encantaria anar-hi, és clar, però ja m’ha resultat prou violent demanar no treballar avui per anar a #RoboTICiPresó i no demanaré un altre matí. Aviam si hi ha streaming i ho puc veure durant el cap de setmana! :)

Comentava en Ricard Faura que fa anys que es potencia l’ús de les Tecnologies de la Informació i de la Comunicació (TIC) a les presons i que els interns valoren molt l’ús d’eines tecnològiques com la formació online a través de Moodle. Però, fins i tot, hi ha iniciatives que ja apunten a una interacció més TAC que TIC, perquè les TIC ja no estan de moda…ara vénen les TAC, Tecnologies de l’Aprenentatge i el Coneixement. TIC i TAC, el Yin Yang de l’alfabetització digital. 

Per exemple, un projecte que ha dut a terme AlfaDigital ha estat un taller de reciclatge d’ordinadors. Els presos desmuntaven ordinadors inservibles i reaprofitant les peces, en muntaven altres funcionals. Una molt bona iniciativa, trobo.

La conclusió d’en Ricard Faura, -i hi estic plenament d’acord-, ha estat que tot plegat és un repte continu i que hi ha molta feina per fer. Jo simplement faria el matís que el repte i la feina no només estan per fer a les presons sinó a la mentalitat del conjunt de la humanitat… I sinó, seguirem sent cossos tecnològics atrapats en ments prehistòriques.

INTIMITAT I MÓN LABORAL

Per acabar la presentació de la Jornada, en Jesús Martínez ens introduïa el concepte “d’elit cognitiva”, una minoria de persones que, en un futur molt i molt proper, seran els que programaran mentre la resta seran programats…O programes o et programen, ha dit en més d’una ocasió en Jesús Martínez tot aludint, suposo, al llibre “Program or Be Programmed: Ten Commands for a Digital Age” de Douglas Rushkoff.

Primerament, en Jesús Martínez ha felicitat la comunitat de TIC i Presó per la iniciativa d’apropar la robòtica educativa i la programació a un entorn com les presons. Les darreres edicions van anar destinades a la ràdio i a les narratives digitals. Però, robots? Semblava gratament sorprès i satisfet.

Comentava també que el passat 14 de maig es van dur a terme la II Jornada EAPC / CEJFE / EDO (UAB) sota el títol:  Models de formació a debat, on es va parlar de Big Data i la Internet Predictiva i de Deep Learning en màquines, és a dir, màquines que aprenen a aprendre i evolucionen…Hi ha dos aspectes preocupants amb tot plegat: un afecta a la intimitat de les persones i l’altra, als seus llocs de treball.

D’una banda, les càmeres ja inunden les nostres vides…El meu telèfon en té dues, però a més té un micròfon des d’on es pot interceptar tot el que dic, parli o no pel dispositiu. Fa poc va saltar una altra alarma sobre Facebook, que es dedicava a escoltar la música que tu escoltaves al mòbil…És per recomanar-te millor!!!, diu el llop Facebook a les Caputxetes usuàries. Clar, que després del seu “experiment psicosocial”, jo ja m’espero qualsevol cosa.

També parlava en Jesús Martínez sobre La Internet de les coses (The Internet Of Things, IOT) i comentava que a la convenció de programadors de Google es va presentar aquest any Brillo, una aplicació mòbil que permet programar coses de casa. Sincerament, no trobo que estiguem preparats per tenir segons quins poders…Com a espècie, trobo que encara som molt i molt immadurs, inconscients i manipulables…Serà tota una festa l’arribada de La Internet de les coses! ;)

A més de la intimitat, hi ha el tema dels llocs de treball…Agafeu-vos fort perquè tot apunta a que en 10 anys una de cada tres feines que es puguin automatitzar, s’automatitzaran. Un drama global. I encara ens preguntem què passarà quan els robots reemplacin els humans dels seus llocs de treball mentre a la Xina, actualment (juny 2015) hi ha una empresa que ja està reemplaçant el 90% dels seus treballadors per màquines. Gràcies als avenços de la robòtica, ja es teoritza sobre les feines que podrien deixar de fer els humans: adéu conductors, farmacèutics, cuidadors i fins i tot reporters…

Per últim, paradoxes de la vida, a una seu adscrita a un Departament de Justícia del Planeta Terra, s’alabava l’Ètica Hacker com a una eina que fa la societat més democràtica, conscient i autosuficient…Si us plau, feu amb mi dues horetes de silenci en memòria d’Aaron Swartz, a qui algun dia es farà justícia…

 Part 2/2: Ponència, ronda de tallers i cloenda de #RoboTICiPresó

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *