22 set.

Qui som? Per què pensem com pensem? Què volem en realitat?

“Conèix-te a tu mateix”…Aquest és el principi dels principis, la màxima de les màximes…I la paradoxa de les paradoxes. La construcció de la identitat és un procés complex, que no es crea sino a través d’una successió de paradoxes que s’acumulen en el temps. El jo es crea des de la semblança, des de la pertenença, però es construeix des de la diferència. Estem programats per ser diferents. I la diferència és el que, en realitat, confirma una identitat

 
Però, qui som? Què hi fem aquí, en aquest món? Què és la realitat? Per què pensem com pensem? Quins pensaments, quines idees són realment nostres? Quines són dels altres? Per què les adoptem i les fem pròpies? Som més racionals que irracionals? Si hi ha una cosa segura és que tots som ignorants tot i que ignorem coses diferents…Per a ser-ho una mica menys, al 2002, l’Adam Curtis ens explicava com es consolida el capitalisme a través de la “propaganda”, avui “Relacions Públiques” o “Publicitat”; com el capitalisme no pot sobreviure sense la democràcia; com les teories sobre l’inconscient freudià arriben a la comunicació de masses; com els luxes es converteixen en necessitats.

La qüestió és que si no sabem què volem ni qui som ni cap a on volem anar, som menys conscients i per tant, més vulnerables i més manipulables. I aquí de nou la paradoxa que tots som individus únics i diferents però formem part de certs col·lectius. I les masses són més manipulables que els individus. Què ens fa individus? Què ens fa ser part de la massa?
 
Per il·lustrar el tema de la comunicació de masses, aquí el documental titulat “The Century of the Self“, traduït com “El siglo del yo” o “El siglo del individualismo”. En aquest vídeo teniu la primera part: “Happiness machines” (Máquinas de felicidad). Els subtítols estan en espanyol. Si us agrada, hi ha 3 parts més.


El siglo del Yo 1 from Tyrel Nexus on Vimeo.

Un altre documental molt  interessant sobre el tema de la manipulació de masses és ¿Programando la nación? El documental va ser emès per La noche temática. Al seu web, però, el vídeo ja no està disponible. Em pregunto per què…Si és interessantíssim.! Aquí el deixo:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *