29 març

Primer ScratchEd Meetup català

Dissabte al matí vam celebrar la primera trobada de docents i formadors interessats en Scratch i els seus derivats, extensions i trastets diversos ;)

Scratch és un llenguatge de programació per blocs que trobo fascinant. A més, també és una comunitat online on hi ha milers d’infants i adults que hal·lucinem (sí, amb “h”, com ha de ser!) amb tot el que es pot fer. Ara bé, com no vull flash a la meva màquina, tinc la 1.4, que per robòtica trobo que va millor però no tinc vectors ni clons… (a la 2.0, per exemple, no hi ha “xivato” pels sensors i te l’has de fabricar… I jo tinc alguns alumnes experts en xivatos).

Si bé la gran majoria de docents i formadors interessants en aquests temes que van venir eren de primària, alguns, de secundària, trobaven que Scratch es quedava petit. I coneixien Snap!, que és una adaptació d’Scratch que permet una programació més complexa.

Com la trobada té una primera part més recollida, per interessos, vam decidir fer dos grups: un per primària (més nombrós) i un per secundària. Després d’esmorzar, vam retrobar-nos tots per parlar, espontàniament, d’allò que sabíem o recomanàvem: en Joan va parlar de Beetle Blocks i de Makey Makey; en Pau, de ScratchX; en Pep, de Mblock; i jo, de Turtle Stitch.

Per posar la cirereta, les personetes del BdnLab ens van fer una visiteta per l’espai. La idea i la gestió és d’una família que es reinventa: es dedicaven a temes d’impressió en paper i han reconvertit un espai privat en un de públic per tal compartir recursos amb el veïnat, les escoles, etc. Genial idea, trobo!

Aquí el vídeo! Ara el poso al hashtag #ScratchEdMeetup

Primer ScratchEdMeetup català from rita barrachina on Vimeo.

 

Estaria bé fer els meetups mensuals: així quan no pot un pot un altre, i la regularitat permet permeabilitzar millor la cosa i crear comunitat. Per cert, em va encantar conèixer l’Eulàlia, que ha traduït les Scratch Cards 2. Merci! Les hem fet totes! I va ser genial retrobar personetes d’arreu que ens apleguem per aquestes cosetes!

Trobo que són molt necessàries aquestes trobades! Ara, abril, amb setmana santa pel mig, no sé pas si ho manegarem… Ho intentarem! Si no, al maig fem la segona i arrodonim l’any escolar al juny, amb la tercera ;)

Actualització del 2 d’abril de 2017: si no hi ha cap cosa estranya, la segona trobada serà el 6 de maig i la tercera al 10 de juny. Les farem al Punt Multimèdia de la Casa del Mig, que a més de tenir un bon espai amb eines, està molt ben situat (al costat de renfe i metro i bus i de tot) i l’espai s’ho val: era l’antiga casa del patró de la fàbrica del Vapor Nou, la del senyor Muntades, que per això es diu així el carrer.

Quan la fabricota va tancar s’hi va voler posar 10.000 habitatges però les veïnes s’hi van oposar acampant al solar: volien un parc. I com gairebé sempre passa a Sants, les veïnes van aconseguir el parc que tenim avui dia. Per cert, el Vapor Vell, que també era una fàbrica que existia d’abans, quan va tancar, s’hi va voler posar un gran centre comercial.  I també va ser el veïnat qui va evitar-loe comercial i, al seu lloc, avui, hi ha una biblioteca i una escola. Visca Sants lliure i tropical! ;)

Ahhh! Que hem estat parlant  amb ScratchEd i habremus xinxeta! Bé, de fet ja la tenim, però no sé si és en Gmaps que no “furrula” o què, però enlloc de Sants, l’han posat a Gràcia, hehe. Quan tinguem els permisos, suposo que ja ho podrem canviar. Fi de l’actualització del 2 d’abril de 2017.

#ForçaScratch!

2 thoughts on “Primer ScratchEd Meetup català

  1. Hola a tothom, Sóc Scratcher des de fa temps sempre ma a gradat crear jocs amb els nens de la familia des de que era ben petit, i vaig trobar a scratch una manera molt divertida i original de portarlos al ordinador on persones de tot el mon el poden jugar, em fa molta ilusio que hagueu decidit portar al vostres alumnes a questa comunitat tan increible i genial que es i que segur ho faran millorar, un regal que no oblidaran mai. Actualment visc a un poble d'Alacant però soc del Poblenou de Barcelona i m'agradaria formar part del vostre projecte aportant idees i solucions al vostre treball amb Scratch.
    • Hola Daniel! Jo també trobo que Scratch (i tots els seus derivats de programació per blocs) són eines meravelloses per gaudir aprenent. Serà un plaer compartir amb tu idees i reflexions sobre Scratch. Si pots, t'animo a participar virtualment a la propera trobada per Twitter: es farà al maig i el hashtag és #ScratchEdMeetup. Fins ben aviat i #ForçaScratch ;)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *