06 abr.

#PrimaveraCoop: intercooperació a la santsenca

No és cap secret que el barri de Sants és el barri més cooperatiu de Barcelona ;) Després de 100 anys de tradició cooperativista, tot i les interrupcions, l’esperit social i solidari és més viu que mai i, avui dia, impregna tota la ciutat. Dissabte, però, anem un pas més enllà: la intercooperació.

L’EMPAR DELS PROCOMUNS

Dissabte 9 d’abril se celebra la primera edició de la Primavera Cooperativa a la plaça Màlaga, o Bonet i Muixí o Josep Pons. Que serà per batejos i rebatejos de places i carrers. En els darrers temps, el moviment cooperatiu s’ha enfortit a Barcelona, sobretot a Sants que, sense anar més lluny, és seu de la Federació de Cooperatives de Catalunya.

I és especialment significatiu que la Federació s’estigui a l’antic Empar de l’Obrer, una societat cooperativa santsenca de principis del segle XX. El Nou Empar dels Procomuns, li podríem dir ;) Si bé, que jo sàpiga, ja no es fan classes d’Esperanto, es fan un fotimer de coses més. En voleu saber més? Aquí un parell d’entrades:

“De l’Empar de l’Obrer a La Col: una ruta per les cooperatives de Sants” a Diari Treball

“L’Empar Obrer” a Memòria de SantsPrimaveraCoop-empar-post

Mil gràcies a La Ciutat Invisible per posar els logos a disposició! La foto antiga de l’Empar la vaig trobar a l’Antiquari, però el link no està operatiu. Oriol!!!, què ha passat??? ;) Les fotos actuals les vaig fer a la ruta de cooperatives històriques fa un parell d’estius.

Gràcies a aquesta ruta, se’m va ocórrer fer una aplicació mòbil, així tothom la pot fer quan vulgui amb el seu dispositiu (Android).

Fent gala d’una originalitat suprema, la vaig titular: Cooperatives de Sants i us animo a xafardejar-la. És la meva primera app i la vaig fer fa temps: sigueu indulgents :) Ara, com no la vull posar el market de la gran G., el vostre Android us demanarà si confieu en la persona que l’ha creat, o sigui, en mi ;) Teniu el codi a disposició! Feu-vos la vostra, si voleu!

Breu explicació i mostra de l’aplicació en forma d’entrada al bloc: “Aplicació sobre cooperatives de Sants”. Descàrrega de l’app “Cooperatives de Sants” des d’aquest blog.

QUIN BARRI VOLEM?

Aquest abril, però, hi ha moltes més coses al barri. Amb la campanya “QuinBarriVolem?, de les resistències a la construcció col·lectiva”, l’Assemblea del Barri de Sants, convida a la participació per decidir, de baix a dalt, com volem viure, què volem recolzar, què podem aportar. Entre altres coses, es faran xerrades participatives per tractar temes diversos: habitatge, educació, precarietat laboral, turisme, etc.

La cosa és que des de l’Impuls de Sants.coop s’ha proposat una jornada d’intercooperació per farcir, encara més, l’abril participatiu. “Volem un barri lliure i autogestionat”, resa el cartell de l’ABS. I és per això que l’organització i intercooperació d’entitats i col·lectius és imprescindible. I allà serem, per fer un networking de proximitat!

PrimaveraCoop-2-en-1

A la primera Primavera Cooperativa del dissabte 9 d’abril hi haurà desenes de paradetes de diverses iniciatives i reivindicacions, entre elles, cooperatives de consum agroecològic com l’Economat, cooperatives de software lliure com Adab1ts, que faran una Install Party i així tothom qui ho vulgui podrà passar-se al software lliure :)

Entre moltes altres iniciatives trobarem el Kop de mà, el Koiton Club, Can Batlló, La Col, l’Arcàdia, La Lleialtat Santsenca, La Directa, la PAH, La Borda, Goteo, Amazònia i un llarg etcètera d’alternatives comunitàries. Ah! I participa també La Bordeta, la birra artesana de Can Batlló :)

A més de paradetes, hi haurà presentacions, vermutet i dinar popular, xerrades i concerts.  Crec que una cosa ben xula serà la presentació de la beca Micaela Chalmeta, que servirà per promoure i donar suport a una nova iniciativa cooperativa. Impuls de Sants convocarà a presentar-se  a la beca per tal de gaudir d’un acompanyament personalitzat, a més de, fins i tot, la possibilitat d’ajut en cobrir certes despeses, com poden ser l’aportació del capital inicial. Moltes ganes de conèixer les bases ;)

Per cert, de la niMiliciana_MariaGinestassaga cooperativista Chalmeta és la miliciana de la famosa foto de Marina Ginestà, néta de la Micaela ;) 17 anys i fusell a l’espatlla…Com ha canviat la cosa, almenys en aquestes latituds…

I una altra cosa ben xula és que l’Agus Giralt, de Memòria de Sants, farà una visiteta a la façana de La Lleialtat a les 11h. No us ho perdeu! :) Farà un repàs a la història de l’edifici i aprendrem més sobre el món cooperatiu de Sants. La visita, organitzada des de la Plataforma La Lleialtat Santenca, pretèn visibilitzar el patrimoni i recolzar la iniciativa de la Plataforma de gestionar l’espai. Entre tots i totes, recuperarem La Lleialtat!

En fi, que ens veiem dissabte a la Màlaga! Salut i intercooperació ;)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *