13 maig

Presentació. Mòdul 0_La 3a edat d’or de la televisió

Comença el MOOC “La 3ª edad de oro de la televisión” a la plataforma MiríadaX. El curs dura 8 setmanes, és gratuït, en espanyol i conduït per dos professors de la Universitat Pompeu Fabra (UPF): Carlos A. Scolari. professor del Departament de Comunicació i Jorge Carrión, escritor i professor del Departament d’Humanitats. Scolari investiga els mitjans i els seus ecosistemes, com també la narrativa transmèdia; Carrión veu en les noves tendències televisives una amplificació del fenomen narratiu. 

Comenten els autors que, en els darrers anys, les sèries de televisió han cobrat un nou protagonisme i representen un fenomen moltinteressant. Convergeixen els dos professors enl’opinió que bona part de la millor narrativa contemporània passa per la televisió. Per això no és casualitat que molts guionistes s’expressin en aquest mitjà. 

Blog_MoocSeriesTV
A més, en el mercat televisiu també apareixen nous actors, com Netflix o Amazon, operant com a factors disruptius en la producció televisiva. 

Hi ha sèries que resulten ser fenòmens socials, internacionals i generen una comunitat de fans molt productiva. Si bé en el MOOC es parlarà de sèries nord-americanes per ser Hollywood la indústria impulsora d’aquesta tendència, comenten els autors que també a d’altres indrets d’Europa (britànics i nòrdics, principalment) es fan sèries de gran qualitat.


DISTRIBUCIÓ DEL TEMARI

0. Presentació del MOOC
1. La primera i segona edat d’or de la televisió: “Twin Peaks” i “The X-Files”
2. L’inici de la sèrie: “The Sopranos” i “The Wire” 
3. El personatge: heroi o antiheroi: “Six Feet Under” i “Dexter”
4. La ciutat i la frontera: “Breaking Bad” i “Mad Men”
5. Móns fantàstics: “Lost” i “Fringe”
6. Ficcions històriques: “Games of Thrones” i “Rome”
7. Comunicació i política: “The West Wing” i “Newsroom”
8. Finals i conclusions

Cada mòdul tindrà uns 45 minuts de vídeo en total: s’iniciarà amb un diàleg entre els professors que tindrà una durada de 15 minuts. El diàleg permetrà introduir la reflexió en la que cada alumne pot profunditzar a partir de les dues lectures que es proposen. Després, dues entrevistes a especialistes que parlaran de dues sèries en particular. Al final de cada mòdul trobarem exercicis d’autoevaluació. 


Els llocs més idonis per a debatre i compartir experiències seran el blog i el fòrum. Com no es pot tractar totes les sèries, ells n’han triat algunes per la seva rellevància. S’anuncia que no es parlarà en profunditat de House of Cards ni de True Detective ni de The Walking Dead. Tot i així, seran introduïdes als diàlegs. 

No fa falta haver vist totes les sèries per a fer aquest MOOC, tot i així, es recomana haver vist al menys algunes de les que es parla: s’anuncien spoilers


QUI HA FET AQUEST MOOC I PER QUÈ? 

Comenten en Carlos i en Jorge que si s’han decidit a fer aquest MOOC ha estat per apropar a tothom el que fan a la universitat i per interactuar amb les persones que estiguin interessades en el món de la comunicació audiovisual i trasmèdia. A més, però, aquí també convergeixen les humanitats, la literatura, l’art, la cultura. És a dir, que les sèries televisives permeten la interacció d’elements multidisciplinars

Es pretén escapar de la pedagogia tradicional i per això es presentaran vídeos originals que, d’altra banda, no podrien haver estat possible sense la col·laboració de l’equip dirigit per Loránd János, de la UPF. També Carme Rovira ha assessorat a nivell pedagògic i a nivell més institucional, han comptat amb el suport de Manel Jiménez. Amb tot plegat, han intentat crear una experiència educativa de màxima qualitat

Per a finalitzar, els autors agraeixen la col·laboració de la Universitat i de la Generalitat. I també dediquen un espai als partners: Editorial Errata Naturae, Editorial Deusto, Grupo Planeta, la revista Jot Down, a Canal +. I anuncien sorpreses i regals als participants.

STORYCODE

Per part meva, destacar que s’estan duent a terme moltes iniaciatives relacionades amb les narratives transmèdia: una d’elles, la comunitat internacional Storycode. Els dos professors del curs, juntament amb altres investigadors, professors i experts, van inaugurar la primera trobada de l’StoryCodeBCN el 20 de març. La propera, se celebra el 29 de maig.Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *