26 gen.

Onades fediversals

El 29 de desembre de 2019 hi va haver una altra onada fediversal. La Fediverse és una federació de xarxes socials lliures i, de tant en tant, aterren persones provinents de xarxes centralitzades, especialment Tuiter.

Tot i que ja vam tenir una macro-onada amb la Barbijaputa al principis del 2015, i n’hi ha hagut d’altres més de goteig, aquesta última de desembre ha estat tot un què… Crec que han convergit dos factors: un, que ha sigut una onada-influencer com la de la japuta, és a dir, que ve gent a seguir a una altra persona; l’altre, que Mastodon (una de les moltes xarxes però la més coneguda), des de la seva aparició al 2016, ofusca la totalitat de la federació i es malinterpreta com a “alternativa a Tuiter” enlloc d’una de les moltes xarxes de la federació. I en conseqüència, s’acumulen usuàries a mastodon.social.

Però és clar, les persones que vénen de mitjans centralitzats no entenen la federació i no saben que poden triar node per idioma, temàtica o altres afinitats… I així és com Mastodon centraliza la descentralització…. Quines paradoxes, tu….

Jo prefereixo els gotejos que les onades perquè gasten molta energia. En un goteig, aterren un parell o tres o deu usuàries (no 15000….). I a nivell d’energia comunitària és més digest. Fa temps ens vam inventar l’etiqueta #amadrinaje per donar un cop de mà a les nouvingudes: hi ha coses com les línies de temps (que en tenim tres) que no s’acaba de copsar. I, a més, les tres columnes del mastodont despisten, però em sembla que ara és opcional i s’assembla més a Tuiter o Pleroma, recuperant una columna.

En fi, que arrel de l’última onada, vam crear un pad col·laboratiu anomenat “Fediverso convivencia”.

Un comentari molt gràfic de l’onada del 29 va ser el d’una usuària que deia que se sentia com es devien haver sentit els nadius americans quan va venir en Colom a conquerir-los. Em vaig pixar de riure però jo tenia la mateixa sensació… És vergonyós com arriba gent on ja hi ha gent, dient: “Ya estoy aquí, a quien hay que bloquear….”; o quan alguna nouvinguda entra en discussió amb alguna fedizen (ciutadana de la Fediverse) i, a la primera de canvi, li diu que la bloquegi…. Sense conèixer el terreny, hi ha gent que aterra amb el ganivet entre les dents… I jo crec que la culpa és de la intoxicació centralitzada que porten de la jungla digital de Tuiter….

Les onades, però, tenen un cicle curt, d’un meset, i després ja torna a ser tot més reposat. Com diu en Fanta en una altra imatge narrativa, és com si estiguessis a la piscina tant tranquil·lament i de cop, algú es tirés “en bomba” al teu costat. Tot i així, cal destacar que hi ha gent (una minoria) que ve, aprèn de què va la cosa, hal·lucina pepinillos i es queda a conversar i compartir. Algunes, han destacat que se senten recuperant la màgia de l’Internet dels 90: benvingudes totes aquelles persones que deixen l’ego a la porta :)

Llarga vida als mitjans socials descentralitzats, lliures i comunitaris!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *