20 oct.

L’economia de l’atenció

El capitalisme digital fomenta l’anomenada economia de l’atenció. Servint-se de tècniques de manipulació a través del seu disseny, les eines digitals centralizades que promouen les GAFAM, intoxiquen les nostres ments.

20 d’octubre de 2019

Si bé ja ens havien contaminat abans empreses com Microsoft i Apple, amb l’arribada de Google, Amazon i Facebook, la cosa ha anat a més, a molt més. A tant, que trobo que tenim un problema de salut digital pública….

Les eines que promouen aquestes empreses estan dissenyades perquè no surtis d’allà, per conquerir la teva atenció. Els teus clics són molt més que el petroli del segle XXI: el petroli se suposa que és finit però els clics són infinits….

Google desembarca a les escoles i els governs els hi obren les portes. És com allò del senyor dels caramels a la porta de l’escola… però ara, el senyor és a dins i són els profes els que donen els caramels amb droga a les criatures…. Afortunadament, però, després d’anys i panys, al setembre de 2019, s’ha visibilitzat la preocupació de moltes mares i pares amb tema. I amb l’ajut de Xnet, s’ha engegat un diàleg amb l’administració. Anem tard, molt tard, potser massa tard….

També aquest octubre, un relator de la ONU ha posat en evidència la zombificació social imperant i relaciona “l’estat del benestar digital” amb l’extrema pobresa i la manca de drets humans…. La classe inútil, que diu en Harari….

En fi, que si volem recuperar una mica la nostra salut digital, potser cal que les excepcions es tornin norma i fer ús d’eines digitals saludables. És com assegurar-se que les verdures vénen sense pesticides però en digital. Per saber si un programari és saludable, qüestiona’t qui l’ha creat i amb quina intenció, i assegura’t que la llicència del programa sigui lliure perquè així serà transparent i es podrà auditar, és a dir, saber què fa realment el que diu que fa.

Sigues conscient que si uses eines GAFAM el teus clics cotitzen en borsa per algú altre. I que aquest algú et vol addicte a les seves eines. Sigues conscient que si promociones eines GAFAM en espais i projectes que busquen la transformació social, estàs essent incoherent. Aquestes eines no tenen per objectiu empoderar-te sinó guanyar diners, i de forma molt poc noble…

Fem ús de programari lliure i ètic per a defensar els drets digitals de les internautes!

Actualització 9 de maig de 2020: a més de fer ús de programari ètic, podem participar de comunitats que busquen altres models d’organització i funcionament, que recolzen la descentralització web i la cultura lliure. Faré una entrada al respecte per difondre alguns projectes en marxa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *