26 nov.

Jocs de tardor: una eina, una festa i una fira

Confesso que fa massa que jugo massa poc…De petita jugava a tot el que trobava…i jugava molt sola perquè el meu germà mai volia jugar amb mi. Tot i així, jugava contra mi mateixa i mai feia trampes. Potser em despistava i ja no sabia a qui li tocava tirar: si a mi o al meu “jo jugadoresc”…però trampes expressament no n’he fet mai i tampoc en sabria.

 
EL JOC DE LA TEVA VIDA
 
I sí, jugo poc de fa massa però m’encanten els jocs perquè trobo que són com simulacions vitals que permeten equivocar-se i descobrir el món diferentment. Més enllà dels contes i les pel·lícules que molts cops se’n deriven, la cultura del joc, si bé també beu de la cultura popular i les seves representacions audiovisuals, a més, permet una profunda interacció entre el jo, l’objecte i l’entorn. 

 

Els jocs, doncs, es presenten com problemes per resoldre, un desafiament a la nostra destresa, al nostre saber. Els jocs ens posen a prova física i/o intel·lectualment. Hi ha jocs que demanen concentració i memòria, n’hi ha que requereixen rapidesa o paciència; n’hi ha per fomentar la creativitat, per treballar en equip. N’hi ha de llargs i curts, per jugar sol o acompanyat…n’hi ha de tots gustos i colors.

 
Podem escoltar la ràdio, mirar la televisió o llegir una nove·la però és una activitat unilateral. Ho podem fer sols o acompanyats, és clar, però interactuem superfluament amb l’objecte en si i amb els altres que en fan ús. A la ràdio i la televisió, amb el temps i l’ajut del telèfon, els televidents/oients poden per exemple participar en directe en un concurs d’un programa. Aquí trobem certa interacció però puntual, utilitària, on no hi ha una veritable experiència sinó un simple ús de les telecomunicacions. 
 
UN MOOC I UN PARELL DE JOCS
 
El joc, doncs, permet una interacció més profunda i significativa, permet una immersió, una experiència bilateral on el jugador interactuarà amb mecàniques a través d’elements, on posarà a prova coneixements i habilitats i on, fins i tot, pot interactuar amb els altres, fomentant comportaments cooperatius o competitius, generant emocions i experiències al cap i la fi. 
 
Últimament, però, només jugo a jocs que algú està desenvolupant, per probar-los i donar-els-hi feedback. Fa un temps, vaig probar-ne un que em va encantar. És un joc de taula que ha creat l’Emiliano Labrador, director del màster en multimèdia i serious games de La Salle-URL. És un joc col·laboratiu molt divertit i espero que el tiri endavant. 
 
 
D’altra banda, a més de jocs de taula, aquests dies estic probant els protovideojocs que fem els alumnes del curs “Introduction to Game Design”, un MOOC del MIT on tan valor tenen els jocs de taula com els videojocs. El curs està molt bé per començar a entendre la nomenclatura en el disseny de jocs però la meva motivació principal al curs és explorar una nova eina de pseudocodi que estan fabricant al MIT, una mena de fusió entre Scratch i App Inventor que es diu Gameblox, que també s’inspira en Blockly, desenvolupat per Google. 
 
El problema que m’estic trobant però és que Gameblox no funciona prou bé i em desmotivo perquè sento que perdo el temps. He creat dos minijocs: Babie Foodie i Gen. 3: 4-5. Fent el primer joc em vaig adonar que a la dreta/baix de la pantalla els elements es quedaven clavats. Ho vaig comunicar al fòrum però només he tingut resposta d’una altra alumna que li passa el mateix…però no he obtingut resposta dels desenvolupadors. Per veure si era només aquell joc o m’aniria passant sempre, en vaig crear un segon on els elements també es queden clavats i malmeten l’experiència de joc, sobretot a Gen. 3: 4-5, que és un desastre veure com alguns sprites (elements disposats al joc: pomes, parra i amanites) es queden clavats només aparèixer a la pantalla. 
 
 
Seguiré amb App Inventor 2 i Scratch aviam si mica en mica acabo els projectes que tinc començats. Per cert, fent un incís, m’agradaria dedicar-li quatre ratlles a un joc que vaig descobrir a Scratch i que em va fascinar. És un minijoc creat per Griffpatch, es diu 15% i us animo a jugar-hi. 
 
La mecànica és molt senzilla: amb el ratolí -en plan katana- hem de tallar part del full quadrat fins arribar al 15% del tamany del full. Ara bé, les mosquetes/avionets voladors que es mouen per dins el full han d’estat totes del mateix cantó. Si quan talles, hi ha mosques d’ambdós cantons del tall que fas amb la katana/ratolí perds.Té diversos nivells amb més o menys mosquetes torracollons. Quin vici de joc! I mira que és senzill! Trobo que és una idea boníssima!! Felicitats per en Griffpatch.
 
 
 
UNA FESTA I UNA FIRA: JOCS DE TARDOR
 
Jugant ens equivoquem…però rejuguem, aprenem, ens superem, ens divertim i és per això que el joc fascina i s’expressa de múltiples maneres, perquè tenim una mena de necessitat de ser millors o de fer les coses millor, d’aprendre i de compartir-ho, però també necessitem passar bones estones, expressar-nos, riure, interactuar. I el joc permet tot això i més.
 
Per tal de mostrar i difondre tota mena de jocs, aquest novembre arriben una festa i una fira. La primera s’ha dut a terme aquest darrer cap de setmana al passeig Lluís Companys de l’Arc de Triomf de Barcelona. Era la Festa pel joc i el lleure en català que té com a objectiu potenciar la producció, distribució, consum i difusió de jocs i joguines en llengua catalana. 
 
 
Organitzava Plataforma per la llengua i va ser una festa carregada d’activitats i espectacles familiars per conscienciar tan empreses com consumidors. Des de la seva web, la plataforma denúncia que només el 6% de tota l’oferta de joguines és en català. No ho sabia pas i trobo que és poquíssim! El hashtag per seguir la festa a Twitter és #jocilleureencatalà
 
A més de la Festa pel joc i el lleure en català, aquest novembre també podrem gaudir de la 14ena edició de la Fira JocJoc de Tona, que se celebrarà el diumenge 30 de novembre de 10h a 14h i de 15h30 a 19h. L’entrada és lliure i promet ser un gran aconteixement. 
 
L’any passat, gràcies a la fira, Tona va rebre 4.500 visitants que van poder gaudir de la cultura del joc en diverses formes: parades, activitats, demostracions, campionats…Des de l’edició anterior que la fira se celebra al pavelló d’esports, a cobert i amb calefacció. I enguany, un cop més, JocJoc arriba a Tona amb una potent programació.
 

 

L’organització de la fira la duu a terme l’equip de Jocs al segon del que he començat a formar part fa ben poquet. Se m’ha demanat escriure a blocaires jugaires per tal d’informar-los sobre les activitats de la fira i, “Coi!”, m’he dit…”Jo també sóc blocaire i jugaire!”. D’acord, tinc el bloc fet un “cristu” i jugo poc però és que faig 500 coses més i haig de prioritzar. Tot arribarà. 
 
Total, que li he demanat al meu dire @oriolripoll si podia enviar als blocaires (entre ells jo) els llistats que havia fet de les parades i activitats. Trobo que un llistat sempre és una bona forma de fer una ullada ràpida que de vegades és molt necessaria. I mira, de pas, hi he anat afegint els enllaços. De moment, confirmat, hi trobareu tot això:
 
LLISTAT PER PARADES
 
Una vintena de parades on comprar jocs de tota mena i pera totes les edats. La majoria de les parades ofereixen tallers i activitats on els visitants podran provar els jocs. 
 1. El Bagul dels Jocs. Jocs cooperatius, educatius i no sexistes.
 2. Trígonos. Jocs creatiu d’estructures.
 3. Tantrix. Jocs d’estratègia i trencaclosques.
 4. Cartes catalanes*. Jocs catalans de cartes, de taula i de tauler.
 5. Jocs de cordill. Jocs tradicionals de cordill.
 6. Artijoc. Joguines de fusta i jocs cooperatius.
 7. Jugarxjugar. Jocs de taula moderns familiars i d’estratègia.
 8. Ziggurat Jocs. Jocs de taula infantils i familiars.
 9. Kinuma. Joguines educatives, manualitats creatives i jocs de taula.
 10. El picot artesà. Joguines i petits objectes de fusta.
 11. CIMS. Fet a Barcelona. Jocs creatius de construcció. NOVETAT
 12. Homoludicus Granollers. Jocs de taula.
 13. En Jan i la flauta màgica. Contes per construir.
 14. Paco Lifante, “Fuster de joguines”. Jocs tradicionals i objectes de fusta.
 15. Exposició de baldufes i maneres de fer-les ballar. Joguines i manualitats.
 16. Singular Games. Jocs de taula singulars.
 17. Gargamel Joguines. Jocs de taula familiars i de construcció. NOVETAT
 18. El Nan Casteller. Joc de construcció de fusta.
 19. Nyic-joguines. Joguines de fusta tradicionals i creatives.
 20. Catalan Games. Jocs moderns, originals, de cultura popular.
 21. Kapla. Jocs de fusta i materials didàctics.
 22. Dr. Metalúrgico. Jocs artesanals i maquetisme en guix. NOVETAT
 23. Jumping Clay. Parada de venta d’argila de colors per jugar a modelar formes.
 24. Eines per aprendre. Jocs de taula i tauler per aprendre jugant.
 25. Tradillibreria*.  Llibres sobre jocs i tradicions. NOVETAT
 26. Cavall Fort. Informació sobre Cavall Fort i El Tatano.
 27. Hory. Genuïnes joguines de suro natural fetes aquí. NOVETAT
 28. Peteca. Joguina del Brasil.
 29. Amimus Taller de somnis. Joguines fetes amb llana. NOVETAT
 30. OtijocsJocs d’enginy, traça i concentració. NOVETAT
 31. El racó màgic. Jocs de màgia.
 32. Museu de matemàtiques de Catalunya. Jocs i reptes matemàtics.
 33. Kendama BCN. Joc japonès d’habilitat. NOVETAT
 34. Irene dels Caramels*. Caramels artesans.
 35. Zacatrus!. Jocs de taula.
 36. Devir. Jocs de taula.
 37. Asmodee. Jocs de societat.
 38. Masqueoca. Jocs de taula. NOVETAT
 39. Peká Editorial. Jocs de frikis per a frikis. NOVETAT
*A priori no hi ha activitat, només parada.
 
 
LLISTAT PER ACTIVITATS
 
Tallers, exposicions, demostracions, presentacions, campionats.
 
 1. Juguem junts. Activitat amb jocs cooperatius i familiars a càrrec de El Bagul dels Jocs.
 2. Taller d’estructures a càrrec de Trígonos.
 3. Taller Tantrix Trax i Palapuzzles. Espai de jocs d’enginy dinamitzat per Tantrix.
 4. Jocs de cordill. Taller de manualitats a càrrec de Jocs de cordill.
 5. Jocs cooperatius organitzats per Artijoc.
 6. Jugar amb JugarXJugar. Activitat de joc dinamitzada per JugarxJugar.
 7. Jocs de taula infantils i familiars à carrec de Ziggurat Jocs.
 8. Juga amb Cuboro. Taller a càrrec de Kinuma.
 9. Girabaldufes. Taller dinamitzat per El picot artesà.
 10. CIMS. Fet a Barcelona, construccions i entreteniment assegurat!Activitat organitzada per CIMS. Fet a Barcelona.
 11. Espai de presentació del joc KING OF NEW YORKa càrrec d’Homoludicus/Devir. 
 12. Un conte per construir a càrrec de En Jan i la flauta màgica.
 13. Jocs tradicionals. El joc de l’anella de Paco Lifante “Fuster de joguines”.
 14. Construcció d’estels i baldufes Nando. Activitat dinamitzada per l’equip de l’Exposició de baldufes i maneres de fer-les ballar.
 15. Som el que decidim i Gaudim Barcelona. Taller de jocs a càrrec de Singular Games.
 16. Gargamel Juguem. Jocs de taula i de construcció a càrrec de Gargamel Joguines.
 17. Taller de El Nan Casteller.  Construïm castells amb El Nan.
 18. Desenvolupament psicomotriu a través de petites joguines de fusta à carrec de Nyic-joguines.
 19. Servei de ludoteca i explicació de jocs de taula a càrrec de la Ludoteca Amatent.
 20. Calçotada Wars i La Puta i la Ramoneta. Activitat organitzada per Catalan Games.
 21. Taller de construcció. Espai creatiu d’estructures a càrrec de Kapla.
 22. Taller Modulmax. Espai de joc de construcció amb Modulmax.
 23. Manualitats amb Jumping Clay. Activitat amb argila de colors a càrrec de Jumping Clay.
 24. Juguem amb eines per aprendre. Espai de jocs i manualitats a càrrec d’Eines per aprendre.
 25. Taller de construcció de joguines a càrrec de l’Associació Cultural Lo Llaüt.
 26. Corre i surt. Demostració a càrrec de Dr. Metalúrgico. 
 27. Els jocs d’ENTI. Demostració de jocs de creació pròpia a càrrec dels alumnes del Grau de continguts digitals interactius de l’escola ENTI
 28. Jocs de Cavall Fort i El Tatano. Espai de jocs familiars a càrrec de Cavall Fort.
 29. Pesca amb la Sura i construeix amb els BLOC a càrrec d’Hory.
 30. Teixim un ninot de neu a càrrec d’Amimus Taller de somnis.
 31. Juga a Peteca. Jocs del Brasil a càrrec de Peteca.
 32. Joc intergeneracional Connexió 0.99. Activitat dinamitzada per la Fundació Agrupació
 33. Tallers oberts de futbol de botons a càrrec de l’Associació de Futbol de Botons de Tona. 
 34. Torneig de futbol de botons a càrrec de l’Associació de Futbol de Botons de Tona.
 35. Otijocs de carrer. Activitats i jocs d’enginy a càrrec d’Otijocs.
 36. Màgia. Jocs de màgia per a petits i grans a càrrec de El racó màgic.
 37. Jocs i reptes matemàtics. Organitza les activitats el Museu de Matemàtiques de Catalunya.
 38. Kendama. Aprèn sobre aquest joc d’habilitat japonès que es basa en un martell amb una pilota. A càrrec de Kendama BCN.
 39. Campionat de Coup Guatemala a càrrec de Zacatrus.
 40. Campionat de Machi Koro i Espai de joc: Viento del Norte i 3 cerditos dinamitzat per Devir.
 41. Espai de joc: Tiburón, Concept, Colt Express. Activitat organitzada per Asmodee.
 42. Campionat de Camel Coup i Espai de joc: Vampir Mau Mau i Pictomania a càrrec de Masqueoca.
 43. Campionat de Diez Negritos. Organitza Peká Editorial. 
 44. Exposició Joc a Joc, plaça a plaça, jocs i patrimoni a càrrec de l’Associació Cultural Lo Llaüt.
LLISTAT DE JOCS DE LA ZONA D’AUTORS

 

 1. 1.       Sïntesi (Blackcatgames)
  2.       Rodo Race
  3.       Guerra de mitos
  4.       Projecte Astre
  5.       Xau!!! NOVETAT
  6.       Victus-Barcelona 1714 NOVETAT
  7.       Viravi: Cargolino Valentino NOVETAT

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *