11 març

Joc de cartes sobre fonts de Barcelona

Per fi he acabat el joc de cartes sobre fonts vuitcentistes de Barcelona! Qui vol jugar? ;)

AVÍS

21 de març de 2020. Atenció: aquesta entrada està desactualitzada. Tot i que les cartes són les mateixes, les regles són unes altres. El canvi en les puntuacions ha permès equilibrar el joc. Descarrega aquí la nova versió.

ESPIRALS

Tinc una Sagrada Família particular: fa cinc anys que vaig començar a escriure un llibre sobre història i iconografia de l’escultura pública de Barcelona i no l’he acabat d’acabar mai. El deixo, hi torno, l’amplio; el deixo, hi torno, el reestructuro; el deixo, hi torno i, així, anar fent…

La meitat del llibre està publicat al blog sota la categoria “BCN: Bellesa i Oblit“, que és el títol que jo havia pensat i que un editor em va tombar perquè no era “comercial”. Ell preferia “La Barcelona Monumental“. I cada cop que ho pronunciava, em venien arcades. Ara, no sé si pel títol o per la lògica capitalista que regna, també, al món de l’edició.  I qui diu editar llibres, diu editar jocs. La cosa és que, com tot, a quants més exemplars es demanen per a imprimir, menys cost en resulta. I, tot plegat, és una llàstima…

Actualització del 5 d’abril de 2017: tot just arribo del BdnLab. Casualitats de la vida, hi vam celebrar el primer ScratchEdMeetup i, a la visita que ens van fer, vaig veure que tenien una impressora digital gegantina. Així que els he consultat si es se’n pot fer una tirada. La bona notícia és que no tenim mínim perquè és impressió digital; la mala notícia són les cantonades rodones… Necessiten encuny (troquel) i això val una pasta :_( En breu em passen pressupost i jo no tinc un duro però és que em fa tanta il·lusió que intentaré moure cel i terra… Si algú em vol ajudar, que m’escrigui a rita(arroba)gamifi(punt)cat. Fi de l’actualització del 5 d’abril de 2017.

Actualització del 6 d’abril de 2017: no m’ha calgut ni demanar-ho… Estava explicant a una personeta que la cosa, al final, no costava massa* diners però que jo no els tenia i s’ha ofert directament a finançar-me. He flipat però és que em fa tanta il·lusió que no li he pogut dir que no (merci, Ale). Així que un cop testers fets, vindrà la impressió.

*Hi ha opcions a l’encuny.

A més, comentar que m’agradaria pujar el joc a la creativechain: dijous 20 d’abril es fa una presentació de la criptomoneda CREA i de la blockchain aplicada als continguts digitals. Serà al c/Santa Teresa, 3 (Diagonal). Espero no perdre-m’ho: em sembla un projecte d’allò més interessant! Fi de l’actualització del 6 d’abril de 2017

Aquestes són les cartes dels monuments sencers

CASUALITATS

El joc va sorgir així sense voler… Fa temps vaig descobrir l’Adobe Ilustrator (AI) i vaig descarregar una versió d’aquestes de prova. Era l’època que escrivia sobre les fonts vuitcentistes, i aprofitant un “parón”, en el mes de prova, vaig dibuixar-les totes sis.

La cosa és que, un cop fets, vaig deixar els dibuixos aparcats durant mesos. I quan els vaig voler tornar a obrir, la llicència havia expirat i no els podia obrir pas… I així vaig descobrir Inkscape: un AI lliure (format estàndard .svg) amb el que vaig poder recuperar els meus dibuixets. I fer-ne d’altres!

En fi, que no sé ben bé com, un dia se’m va ocórrer aprofitar el contingut del capítol i els dibuixos i el resultat és un joc que tracta de reconstruir fonts vuitcentistes. Per cert, a mi les cartes de monument i escultura del Geni i del Xato no m’agraden gens però no sé dibuixar… Si tot són rodonetes…

A més, les mecàniques són molt bàsiques (com un remigio) perquè la dificultat és anar recordant informació per poder casar els pals de les cartes (on són les fonts, qui les va fer, quins detalls tenen, etc.). L’objectiu del joc és revaloritzar l’art urbà de la ciutat. Potser no és gran cosa, però estic contenta d’haver-lo acabat i aquí el deixo!

Jugueu i m’expliqueu! I si per casualitats de la vida ens posem alguns d’acord, a mi em faria molta il·lusió fer-ne una tirada perquè siguin “de debò”. De moment… retalla i juga!

Aquestes són les cartes de les escultures

IMPRESSIÓ

De tant bé que ho volia fer, m’he fet “la pixa un lio”. Primer només havia provat de fer un pdf amb l’Scribus a partir de les cartes, però després vaig pensar de posar text… Així que vaig pensar que millor un A4, però després em vaig dir que en A5, que és com un full plegat, seria més pràctic de portar a sobre…

Un cop tenia l’A5, em vaig adonar que per a imprimir era un rotllo, perquè has de retallar els fulls primer… i centrar-los. O si no, fer un A4 apaïsat quadrant columnes, però tenia problemes amb la numeració de les pàgines… Total, que al moment d’imprimir, la impressora em diu que nanai, així que no he pogut imprimir ni una versió ni l’altra.

I jo encara no m’aclareixo del tot amb l’Scribus per falta de temps, però molaria maquetar-ho “com Déu mana”. En fi, que poso un document en A4 i un en A5. Imprimiu per davant i per darrera dels fulls! A més d’estalviar paper, amb sort, quadren l’anvers i el revers de les cartes :)

Descarrega i imprimeix el PDF en A4  – – –  Descarrega i imprimeix el PDF en A5

Aquestes són cartes dobles, amb informació de dues fonts diferents

INSTRUCCIONS

Tenim un total de 38 cartes: 6 fonts en 36 cartes i 2 comodins. Cada font correspondria a un pal i té associades 6 cartes:

  • 1 carta del monument, on veiem el monument sencer
  • 1 carta de l’escultura, on només veiem part del monument, el de l’escultura
  • 2 cartes de descripció, on hi ha un text que acompanya al nom de la font
  • 2 cartes dobles, una de detall i ubicació i l’altre de detall i anècdota (a cada carta doble, una informació tracta d’una font i l’altra d’una altra)

Juntament amb les cartes de joc, he dissenyat un llibret d’instruccions amb quatre apartats: descripció, dinàmica, puntuació i glossari. Si es retalla, es cus i s’encola, queda de la mida de les cartes i el podem desar amb elles. Jo ja m’he fet el meu i trobo que queda molt mono! ;)

A més, el joc és en blanc i negre, així que minimitzem costos també en la impressió. Poso aquí el contingut del llibret.

Aquestes són cartes dobles, amb informació de dues fonts diferents

DESCRIPCIÓ

L’objectiu del joc és reconstruir les fonts vuitcentistes de Barcelona. Per fer-ho, s’han d’aconseguir cinc cartes d’una mateixa font.

Cada font té sis tipus d’informació: monument, escultura, descripció, ubicació, atributs i informació addicional. De les cartes dobles, es pot triar una o altra opció.

Per tancar ronda és obligat tenir carta de monument i/o escultura. Quan algú té les cinc cartes, acaba una ronda i es compten els punts. Guanya qui té més punts al finalitzar el joc.

Aquests són els comodins

DINÀMICA

Sense mostrar-les, es reparteixen cinc cartes per persona. Amb la resta, en fem una pila. Es juguen sis rondes per torns i sempre hem de tenir cinc cartes.

Qui enceta ronda, agafa una carta de la pila i deixa al mig, cap per amunt, una carta que no vulgui. El següent, podrà agafar la carta del mig o una de la pila.

Els torns se succeeixen fins que algú reconstrueix una font i es tanca la ronda: haurà de tenir una carta de monument i/o escultura, i quatre més de la mateixa font.

Aquí el llibret d’instruccions!

PUNTUACIÓ

El comodí de la Judit Subirachs substitueix qualsevol carta però, si tanquem amb ell, sumem només 5 punts. En cas de tancar sense comodí, anotem 10 punts.

Amb la Clau de la Ciutat podem canviar totes les nostres cartes per cartes de la pila. El que no podem fer és deixar-la al mig. Si algú tanca la ronda i la tenim, haurem de restar al nostre marcador personal el nombre de punts del guanyador/a de la ronda.

Si algú tanca ronda en fals, errant alguna carta, restarà 5 punts. Si al finalitzar les sis rondes del joc, algú ha reconstruït sis fonts diferents, podrà sumar 10 punts extra.

Actualització del 8 de maig de 2017: al primer tester, em vaig adonar que aquesta última premissa és inviable. Ni cas a això dels 10 punts extra si tens 6 fonts diferents! Ho modifico de seguida pugui! Fi de l’actualització del 8 de maig de 2017.

GLOSSARI

SANTA EULÀLIA
Ubicació: plaça del Pedró
Atributs: palma i tripalium
Informació addicional: Josep Darder, Lluís Bonifaç, Frederic Marès (els tres escultors de les tres versions del monument)

HÈRCULES
Ubicació: passeig Sant Joan amb Còrsega. Antigament al passeig de l’Esplanada
Atributs: lleó i pell de lleó
Informació addicional: Concebuda al 1797 i inaugurada el 1802

XATO
Ubicació: plaça de Sants. Ha passat per diversos indrets
Atributs: gerra i fruits
Informació addicional: Coneguda com la font de “El Vell”, algú li va trencar el nas d’una pedrada

CERES
Ubicació: plaça Sant Jordi. Abans, a passeig de Gràcia i Poble Sec
Atributs: blat i cornucòpia
Informació addicional: Passeig de Gràcia, Plaça Blasco de Garay, i Plaça Sant Jordi (les seves tres ubicacions a la ciutat)

GALCERAN
Ubicació: plaça del duc de Medinaceli
Atributs: espasa i tritó
Informació addicional: Símbol del progrés pels burgesos i cosa estranya per la resta de la població

GENI CATALÀ
Ubicació: pla de Palau
Atributs: estrella i cavall de mar
Informació addicional: Ter, Llobregat, Ebre, Segre (rius catalans representats al monument en al·legories femenines)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *