09 ag.

Ice Age 2 i el canvi climàtic (4-7 anys)

Al 2013 vaig concebre un cicle de cinema per al Museu del Gas. Com a pilot vaig proposar Ice Age 2: el desglaç per parlar sobre el canvi climàtic. Aquest contingut està adaptat per a infants d’entre 4 i 7 anys però també hi ha contingut adaptat per a nens i nenes de 8 a 12 anys. Trobareu els tríptics del Museu a cada post.

El resultat del contingut van ser uns tríptics xulíssims! Aquí els deixo i, més avall, el contingut que vaig entregar i el museu va acabar d’adaptar. Juntament amb el text, trobareu alguns jocs que es poden fer des d’aquí mateix.

Alguns són una mica més difícils que les activitats del museu. Diguem que és el nivell expert! Espero que us agradin. Estan fets amb Educaplay, una eina gratuïta que fan servir moltes mares i pares, docents i tot aquell que vulgui fer petits jocs didàctics.

1. La Terra: un planeta viu. El nostre planeta gira al voltant del sol, que escalfa el planeta i fa possible la vida a la Terra. Els quatre elements del planeta són la terra, l’aigua, l’aire i el foc. Les persones fem ús dels recursos energètics del planeta per facilitar la nostra vida diària i, per això, és molt important gestionar bé els usos que fem de l’energia per a la nostra salut i la del planeta.

Les energies més usades avui dia són el gas i el petroli, que s’anomenen combustibles fóssils. Però també hi ha energies alternatives com la solar o la eòlica (vent). Tot i que el planeta té cicles més freds i més calents, en els darrers anys, s’ha detectat que el planeta augmenta la seva temperatura a causa de l’acció humana. És el anomenem “escalfament global”. Vols relacionar els dibuixos amb els elements i energies següents?

Energia solar, energia eòlica, aigua i foc

2. L’escalfament global no és un procés natural del planeta sinó conseqüència directa de l’activitat humana. Aquest escalfament augmenta la temperatura del planeta i accelera el canvi climàtic. A l’atmòsfera, a més d’oxigen i vapor d’aigua, hi altres gasos que fan de “manta tèrmica” i conserven la temperatura del nostre planeta: s’anomenen gasos d’efecte hivernacle. Però, quan s’acumulen aquests gasos en excés, el planeta augmenta la seva temperatura i altera el seu cicle natural.

El gas d’efecte hivernacle que més emetem els humans a l’atmòsfera és el diòxid de carboni (CO2). Una de les conseqüències més rellevants de l’escalfament global és el desglaç dels pols.

Vols buscar a la sopa de lletres els conceptes relacionats? Les paraules que hi trobaràs són: GAS, HIVERNACLE, TEMPERATURA, CARBONI, ESCALFAMENT I PLANETA.

2.2. El desglaç dels pols. Una de les conseqüències més dramàtiques de l’augment de la temperatura del planeta és el desglaç dels pols. Si els pols es desféssin del tot, tot el cicle natural del planeta quedaria capgirat. També s’extingirien els óssos polars que, avui dia, ja són en perill d’extinció.

3. Estalviar energia és cosa de tots. Després de veure com l’acció humana accelera el canvi climàtic, mica en mica, es va prenent consciència de la Natura com a un ésser viu i que també hem de cuidar com a nosaltres mateixos. Hi ha moltes maneres d’estalviar energia i tot petit gest compta. Saps els colors dels contenedors de reciclatge? Tu també pots reciclar!

Al contenedor verd s’hi posa el vidre; al groc, el plàstic i les llaunes; al blau, el paper. També és important l’estalvi energètic. A casa, per exemple, fes servir bombetes de baix consum i recorda’t de tancar el llum quan marxes de l’habitació. Reaprofita les bosses de plàstic, tanca bé les aixetes i tapa l’olla per fer bullir l’aigua abans. Ens vols ajudar a reciclar? A quin contenidor posaries els objectes següents?

4. Crea reciclant! Ara que s’apropa l’estiu, recicla els els palets dels gelats i fes-ne un trencaclosques!!!! Trobaras les instruccions amb fotos en aquest enllaç: http://todosloscomo.com/2012/03/25/hacer-rompecabezas-palitos/. A més de dibuixos, també pots posar fotografies. Si vols veure un tutorial en vídeo on es fa un trencaclosques amb fotografia, clica en aquest altre enllaç que et proposem: http://www.youtube.com/watch?v=XMt-S0NTkAY.

A més de molta imaginació i una mica de paciència, què necessitaràs*?

Palets de gelats, pintura per fusta, cinta adhesiva, un rotulador permanent i un pinzell. (*cúter i pega si es fa amb una fotografia).

Pas 1: Pinta els palets per davant i per darrera.

Pas 2: Ajunta’ls tots formant un rectangle i enganxa un tros de cinta adhesiva perquè no es moguin.

Pas 3: Dibuixa-hi el que tu vulguis. Ara, separa els palets i ja tens el teu trencaclosques personalitzat.

Passa un bon estiu!!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *