19 gen.

Històries del Tibidabo

Des de fa anys i panys, la muntanya -anomenada avui del Tibidado-, s’eleva a poc més de 500 metres per sobre del Mediterrani i contempla, pacient, l’evolució de la ciutat de Barcelona. Avui dia, a més del parc i el Crist, hi passen coses molt interessants al Tibidado :)

Escriu Àngel Guimerà a “Al Tibidabo”:

Al darrere Montserrat.
Al davant, la mar pregona…
Ai Tibidabo estimat,
miranda de Barcelona.

Tens de dia les abelles
a sota teu treballant:
de nit s’han tornat estrelles
que van per ton cel rodant.

“ET DONARÉ…”

La muntanya sempre havia estat nombrada com el Puig de l’Àliga però, més tard, serà renombrada del Tibidabo, que en llatí significa “et donaré” en referència al passatge «La temptació de Jesús» de Mateu, 4:9 dels evangelis: “haec omnia viderunt tibi dabo si cadens adoraveris me”.

Al passatge, Satanàs tempta Jesús: el porta dalt d‘una muntanya i, mostrant-li els regnes sota els seus peus diu: tot això et donaré si, prostrant-te, m’adores. Jesús potser no, però el doctor Andreu, famós per les seves pastilles, va “regnar” als peus del Tibidabo a principis del segle XX. D’ell sortí la idea d’urbanitzar la zona i va configurar una societat que es faria amb el control de la muntanya.

A més del temple, el parc, escoles, habitatges particulars i un servei de tramvia i funicular, a l’arrabassada hi ha haver un luxós i elegant casino on, segons diuen, hi havia una discreta sala de suïcidis que evitava la vergonya dels qui allà perdien les seves grandioses fortunes.

Per evitar l’edificació d’una casa de joc o una capella protestant, al 1876, la Junta de Cavallers Catòlics, compra dues finques del cim del Tibidabo. Deu anys després Giovanni Bosco es deixa caure per Barcelona, probablement amb la intenció de recaptar diners per l’acabament del temple del Sagrat Cor a Roma, encàrrec del Papa.

Aprofitant l’avinentesa, els Cavallers van obsequiar Bosco amb la donació dels terrenys per construir un temple a Barcelona dedicat al Sagrat Cor de Jesús. Amb la subvenció de l’adinerada salesiana Dorotea de Chopitea, es va construir una capella d’imitació gòtica que atreia molts fidels. La primera pedra de la basílica de Sagnier va ser posada el 1902 però el temple fou acabat pel seu fill el 1961.

S.A. El Tibidabo

Al 1899 es constitueix la «S.A. El Tibidabo» per Andreu i altres prohoms com Romà Macaya, Teodor Vilalta, Ròmul Bosch i Manuel Arnús, que urbanitzaran el Tibidabo concebent-lo com una ciutat jardí, amb una ampla avinguda recorreguda per un tramvia elèctric. Només en dos anys ja es perfilava el traçat i es posava en funcionament el tramvia i el funicular. Al 1914 se celebrava a l’Arrabassada la Copa Tibidabo, que organitzava la Reial Automòbil Club de Catalunya (RACC), inaugurat el 1906 amb el nom de l’Automòbil Club de Catalunya.

Al que abans foren sumptuosos habitatges són ara institucions i empreses. L’avinguda es deia inicialment Frare Blanch perquè els terrenys havien estat propietat dels frares dominics, que vestien de blanc. L’any 1931 rebé el nom d’avinguda del Doctor Andreu i, des del 1979, se la coneix com Avinguda del Tibidabo. Com a curiositat, al número 17-19 de l’avinguda trobem La Torre del Doctor Andreu, un edifici de 1918 de Sagnier. Aquest edifici, entre el 36 i el 39 fou seu del consolat soviètic. Entre les seves dependències, hi ha un refugi antiaeri de formigó armat pensat per suportar situacions d’aïllament prolongat.

L’EXPERIMENTAL

Als peus del parc i l’església, amb unes vistes espatarrants sobre la ciutat i a l’empar del Crist del Tibidabo, es troba L’Experimental, antiga Mentora Alsina, que fou, a principis del segle XX, un gabinet de física experimental. La cosa és que el palauet es va abandonar i, cap al 2008, Barcelona Activa va pretendre posar-hi un centre de formació o alguna cosa per l’estil que va acabar fent aigües.

Des de fa cosa d’un any, la casa es va okupar i, els seus habitants, pretenen fer-ne un indret de referència, presentant activitats i maneres de fer alternatives. I per començar l’any amb força em vaig decidir a fer una visita a L’Experimental. Vaig pujar amb la idea d’oferir un taller de programació amb Snap! i vaig baixar amb tota una missió: participar en la coordinació d’unes jornades de tecnologies lliures. Seran el 28 i 29 de gener de 2017. Aquí més informació:

  1. Calendari al web de L’Experimental
  2. Presentació en CryptPad
  3. Presentació CryptPad adaptada en pdf amb LibreOffice Impress

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *