15 set.

Gab a la Fediverse

El 4 de juliol de 2019, un patriota cristià i nord-americà anunciava a “bombo y platillo” que Gab, una xarxa social nazi-friendly que s’autodenomina campiona de “la llibertat d’expressió”, s’unia a la federació de xarxes socials lliures i ètiques, la Fediverse.

Resulta que fa un parell d’anys va demanar una morterada per fabricar un protocol anomenat Exodus. Però, un cop ventilada la pasta, gir de guió, passem de l’Exodus i muntem un node de Mastodon… Al final, però, sembla que n’han fet un fork i van a la seva bola en quant a desenvolupament.

Abans de l’arribada de Gab, érem uns 2 milions d’usuàries circulant per la Fediverse. 300.000 al node de l’Eugeni, mastodon.social, que és el més conegut i per això s’hi acumulen les nouvingudes. Provenint de xarxes centralitzades i privatives és normal que costi d’entendre el concepte de federació i començar a buscar el node de l’eina que més et convingui… És per això que he col·laborat amb Lleialtec en el llibret “Fediverse, xarxes socials lliures i ètiques”, per informar millor de com funciona, per què és important, quines eines hi ha, a qui seguir…

El patriota de Gab diu que desembarca amb un milió d’usuàries i, si bé no totes deuen ser nazis, els quatre que hi deu haver fan massa soroll… Així que la Fediverse reacciona i admins i desenvolupadores comencen a prendre mesures: algunes admins bloquegen directament el node de Gab, algunes s’esperen atentes aviam si hi ha alguna queixa, algunes pregunten a les seves usuàries què fer; algunes devs, com la de Tusky bloquegen l’accés d’usuàries de Gab a l’aplicació; algunes altres devs, com Fedilab, dubten i acaben per no bloquejar l’accés a l’aplicació.

Total: que el percal ha fet tal “estruendo” que fins i tot l’Stallman ha comentat que hi ha gent que té problemes amb la llibertat 0 (fer ús d’un programa amb qualsevol propòsit).

I pel camí, tot i que ningú dubta que volem seguir mantenint l’ecosistema net i polit, afloren discussions sobre llibertat d’expressió. En realitat, penso jo, totes tenen part de raó. Les FEDIZENS (FEDIverse cityZENS) que bloquegen nodes o apps per protegir les seves usuàries, ho fan amb tota la bona intenció. I les que prefereixen no fer-ho també: l’argument que s’usa és la isolació de les usuàries no nazis de Gab. Si desfederem totes, es crea un filtre bombolla on recrutar gent…

És realment apassionant aquest ecosistema de xarxes socials lliures i federades! Llarga vida a la Fedi! :)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *