13 febr.

Fent camí cap a una Societat Digital Lliure

Estava trastejant per Qvitter (el Twitter lliure de GNUsocial) i m’he trobat un enllaç a un MOOC titulat “Road to he Free Digital Society”. Presenta el curs el propi Richard Stallman, fundador de la Free Software Fundation, pare del GNU del GNU/Linux i expert en llibertats digitals. Una llegenda viva que ve a Barcelona el proper cap de setmana. No me n’he pogut estar…Ni d’apuntar-me al curs ni d’apuntar-me a la I Jornada de Sobirania Tecnològica.

La imatge de l’acudit gràfic l’he trobat a: http://www.devtopics.com/best-programming-jokes/

SOBRE LA LLIBERTAT 

A la benvinguda del curs, s’explica que som en una era digital i que la tecnologia implica també manegar informació. Als 80 es mirava la tele però no s’interactuava amb ella; i tampoc teniem la possibilitat de fer una comanda d’un llibre i tenir-lo a l’instant a través d’un llibre electrònic.

Tampoc ningú tenia telèfon “intel·ligent” mentre que avui és possible el periodisme ciutadà. I ben aviat arribarà l’Internet de les Coses (IOT, Internet Of Things) i no només nosaltres ens connectarem amb els dispositius sinó que els dispositius es connectaran també entre ells. Quina festa, eh! Total, que hi ha molts avantatges però també molts inconvenients, sobretot a nivell de consciència de la seguretat de la informació per part dels usuaris, que per això estic fent el curs d’en Federico a Acamica!

Aquest nou oceà digital, doncs, implica nous coneixements i perills. Quin tipus de llicència té un programari o software? Què vol dir “autoria” i quines llicències s’hi poden aplicar? Quin és el balanç adeqüat entre la nostra seguretat i la nostra privacitat? Hauria de canviar la concepció dels Drets Humans a causa de les noves tecnologies? El curs tractarà aquestes qüestions.

PARAULES D’STALLMAN 

Al vídeo de presentació, diu en Richard Stallman que aquest curs parlarà d’aspectes relacionats amb els Drets Humans dins aquesta nova era tecnològica de la computació. Explorarem els perills als que s’enfronta la societat en aquest àmbit digital i que tenen relació directa amb la privacitat i la seguretat de l’individu.

A més, entendrem què és exactament això del Free Software o Programari Lliure (que ja avanço que no és gratis sempre: Free de Lliure, no de gratis, tot i que hi ha molt Software Lliure gratuït). Què fa que un programa sigui lliure? Com faig per fer lliure un programa?

A més, es parlarà de drets d’autor, Copyright i Copyleft, de la propaganda dels opositors de la llibertat digital, etc. La cosa tracta de fer un acte de consciència, adonar-nos de tot el que implica la nostra digitalitat i de fer petites accions per recuperar una llibertat de la que molts no teniem ni notícia…La cosa tracta de sortir d’una caverna per no entrar a una altra ;)

PROGRAMA DEL CURS 

El curs té 5 mòduls distribuïts en 5 setmanes i data de la primavera del 2015. Ja no està obert el MOOC però es pot fer igual perquè els materials estan alliberats, com no podia ser d’una altra manera, no? Aquí el programa per setmanes:

1. Introducció. Drets Humans i Computació, les 4 llibertats del software lliure i les patents. Què entenem per Programari Lliure o Free Software? Què és GNU/Linux? Per què GNU? Introducció a les patents computacionals.

2. Amenaces a la Societat Digital Lliure: SaaSS (Service As A Software Substitute), Universal Backdoors (portes del darrera), censura, compartició, precarietat i més.

3. Copyright i Copyleft: Com fer lliure el software? Copyright, Copyleft, non-Copyleft i weak Copyleft. Llicències de software al món real.

4. Autoria a la Societat Digital Lliure. Història, Filosofia i Pràctica. Discussió sobre llicències per als nostres treballs (inclou documentació). (en construcció)

5. Estil de vida digital per donar suport a la llibertat. Com podem contribuir a la Societat Digital Lliure? Primeres passes per a construir una Socitat Digital Lliure. (en construcció)

Estic molt contenta d’haver trobat aquest curs! :)

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *