13 març

Fediverse, xarxes socials lliures

Si encara no coneixes les “xarxes socials lliures i ètiques”, te’n fem cinc cèntims! (o sis).

Les mal anomenades “xarxes socials” són en realitat xarxes molt asocials perquè no han estat construïdes per connectar les persones entre si, sinó per interceptar les relacions entre elles i treure’n benefici. Que s’ofereixin serveis que se suposen gratuïts però que, finalment, paguem amb les nostres dades hauria de ser il·legal. Mil gràcies a La Quadrature du Net per denunciar les #GAFAM.

Viure en “el núvol de la cultura del gratis” sense entendre la tecnologia que usem comença a ser ja una qüestió d’higiene, de salut digital pública. Com molt bé expliquen a la FSFe “El núvol no existeix: és l’ordinador d’un altre”. A mi, el tema em recorda a allò del senyor regalant caramels a la porta de l’escola… Com fan els quartos a Can Guguel si ho donen tot gratis? I Feisruc? Internet va néixer lliure i aquesta gentussa ha centralitzat un poder inimaginable. Val, han fet història, i ara ens toca a nosaltres canviar-la.

Per començar, hauríem de reflexionar una mica sobre les eines que fem servir. Pregunta’t tres cosetes: qui l’ha creat, quina llicència té, i quin és el seu model de negoci. A partir d’aquí, sabràs si tu uses l’eina o l’eina t’usa a tu en benefici d’alguna empresa capitalista que es forra amb la teva vida i la de les persones que estimes.

En fi, que jo participo de les xarxes socials lliures de fa anys i cada cop n’estic més orgullosa. Així que he decidit donar-els-hi volada des d’aquí: he obert un compte pel Gamificat al node de Santsenques.cat i així donar suport a nodes territorials. Fediverse és sinònim de diversitat: pots fer xarxa amb les veïnes locals i, al mateix temps, fer-la amb les veïnes globals. Quan ho entenguis, probablement t’exploti el cervell com em va passar a mi…

I mira, fa res, va aterrar a la Fediverse una personeta que volia fer un vídeo per explicar de què va la cosa. Tot i que focalitza molt a Mastodon, trobo que explica prou bé això de la federació: el fet de connectar persones a través de xarxes realment socials que ofereixen diversos serveis (vídeo, música, blogging, etc.).

Salut i bits lliures ;)Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *