06 febr.

El meu primer pagament amb FairCoin

ha sigut un dinar a l’Aurea Social i ens ha costat 20 Faircoins per cap, és a dir, 1 euro (arròs a la cassola, amanida de “trigo de sarraceno” i un cafè). Per cert, moltes gràcies. El dinar el fèiem en motiu de l’assemblea de la FairCoop, una cooperativa global que és tot un eCoopSistema!

CRIPTOCARTERA

Fa uns mesos em vaig instal·lar la cartera (wallet) però no trobava com accedir-hi… I mira que està perfectament explicat al tutorial d’instal·lació de Faircoin per a GnuLinux. Pajareos RFM, hehe… Per a qui, com jo, no controla massa la terminal, primer s’ha d’accedir a la carpeta on estigui instal·lat el programa. Abans, evidentment, s’ha de descarregar i descomprimir.

I un cop siguem a la carpeta, hem de posar la comanda del -qt (que és la interfície gràfica). I ens apareix una cosa com això:

Fins avui, deia zero… Vaig fer una sol·licitud per transferència però no vaig tenir èxit: ni el banc em va cobrar ni vaig rebre els Faircoins a la cartera. En fi, que avui ja hem pogut carregar-la! Hi he posat 400 FAIR, que equivalen a 20€. I amb ells, he pagat el dinar!

Abans de fer la transacció, el programa et pregunta si estàs segur de voler fer-la: no fos cas que t’equivoquis. També t’avisa que el cost de la transacció és de 0.001 FAIR i, un cop acceptada, chas!, et surt un avís de transacció enviada i se’t descompta el saldo. És genial! Ja puc deixar de pagar amb euros tacats de sang i fer servir moneda justa. La cosa és llistar el que necessito realment pel meu dia a dia, que és ben poc, i aconseguir poder adquirir-ho pagant-t’ho en FairCoin. Menys transport públic i alguns serveis monopolistes com l’aigua, crec que ho tinc tot cobert.

VULL PAGAR AMB FAIRCOIN!

Amb sort, la moneda aquesta local que vol muntar l’Ajuntament, té passarel·la al FAIR i això ja seria la bomba i mitja. Ara, com “las cosas de palacio van despacio” i potser canvien tres governs abans de tenir moneda local i justa, jo aniré fent. I vull començar per l’Economat social, que com deia a l’article sobre l’eCoopSistema de la FairCoop, és on compro les verdures.

Seria espectacular poder pagar-les amb FairCoin i no em sembla gens difícil de provar. A més, ja els vaig proposar fa un temps (i els va semblar bé), posar-hi un POE (punt del canvi o oficina d’atenció). Un cop per setmana, durant un parell d’hores, que es pugui aprendre com funciona el tema: saber què és la cartera electrònica i com funciona, saber què és l’eCoopSistema, apropar-se al món de l’economia en general i de la criptomoneda en particular, etc.

El que més m’agradaria que passés seria que tot el món cooperatiu de la XES (Xarxa d’Economia Social) començant per l’Impuls de Sants (l’Economat en forma part) s’impregnessin de la iniciativa. Què passaria si totes les cooperatives que ja estan transformant el món econòmic i fent-lo més solidari, a més, comencessin a fer servir moneda justa? Ja existeix la moneda social, que té un valor que no sé jo si tindria la moneda local de l’Ajuntament…

#VincdUnMón que recolza la seva economia en monedes socials i justes ;)

Perquè, a més, això de les monedes “alternatives” a mi no em sona que s’expliqui a les escoles, com tampoc les llicències del programari o les dels continguts… Reflexionem-hi, perquè tot plegat és molt poderós i, massa sovint, m’adono que vivim en un món que realment no entenem… I, com sempre, correm el risc de canviar-ho tot per a no canviar res. Què faran tants prosumers (“prosumidors”, en diuen, també) en un món ancorat en lleis i altres disbauxes obsoletes? Empreneu, empreneu, que amb “Hacienda” us topareu… i de cap us fotreu…

CAPITALISME 2.0

En fi, que a mi, personalment, em fa angúnia el capitalisme depredador en general però em fa especialment cosa fer transaccions monetàries en euros a certes iniciatives socials, com a l’Economat o a Can Batlló o a Can Vies o a l’Espai Obert… Per què ho trobo incoherent jo i no pas les altres persones que hi participen? Potser perquè no es creuen o no saben que això és real i que ja està en marxa.

També em fa angunieta això de voler desmuntar la casa de l’amo amb les eines de l’amo… Si totes les gThings (coses de Google) i les del Sr. Facebook són gratuïtes, com és que els paios estan forrats? Són socials i solidàries les empreses o iniciatives tecnològiques que fem servir? Per què encara venen dispositius amb un sistema operatiu concret?

Not f'd — you won't find me on Facebook

Infraestructures, xarxes socials, missatgeria instantània… Pensa en tots els bits que fas servir al dia? De qui són? Espero que, algun dia, aquests temes siguin carn d’assemblea de qualsevol espai autogestionat :) I sí, jo faig servir l’ocellet privatiu, però també tinc compte a GNUsocial, que aviam quan penso a posar un cartellet. Sóc al node suec: titi@quitter.se i, sincerament,  hi ha coses que molen molt més, com els grups o el fet que sigui federat i tothom pugui muntar-se un node. Les tecnologies lliures són la canya!

I en relació a xarxes i programes, aprofito per dir que m’ha fet contenta que a la FOSDEM d’enguany, hi hagués Guifi.net i Snap!

ASSEMBLEA FAIRCOOP

Tot el rotllo per dir que avui teníem assemblea de la FairCoop i he arribat tard perquè volia passar per l’Hortet (de La Farga). Hi havia força gent i, fins i tot, un noi que semblava tant motivat com jo :) Amb ell i altres personetes ens trobem dimarts al Raval, que hem muntat un grup de treball sobre permeabilitat social i solidària, diguem.

La cosa tracta de pensar com fer arribar les eines a totes aquestes iniciatives que ja estan generant alternatives econòmiques però segueixen ancorades en una moneda que no és la que toca. O social o justa però euros no, home! ;) Més info sobre la trobada de dimarts al grup de Telegram de la FairCoop en català (que no sé perquè no es fa servir directament XMPP… jo arribo a Telegram perquè en Drymer ens ha fet una passarel·la. Merci de nou.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *