27 set.

El meridià zero passa per Canàries?

O potser els ministres espanyols viatgen en el temps? La ficada de pota del ministre d’indústria m’ha fet recordar “La Raya“, un curtmetratge rodat al 1997 per Andrés M. Koppel que parla sobre la història del meridià de Greenwich, des del 1885 meridià zero. Abans, però, el meridià zero sí passava per Canàries.


http://www.megaspora.net/es/gmt0-para-espana/

Estaran contents els anglesos: que si Gibraltar, que si el meridià zero… Fa uns dies, sortia el ministre espanyol d’indústria, José Manuel Soria, demanant al president del Govern de Canàries, Paulino Rivero: que no dijera disparates. Alguien le tiene que explicar lo que es el meridiano de Greenwich, que alguien le diga que pasa por una serie de países, entre ellos España, y que pasa también por Canarias“. 

Però per què un ministre espanyol no hauria de saber que el meridià de Greenwich no passa per Canàries? Jo, personalment, crec que el bon home té problemes amb els fusos horaris: Greenwich és a Anglaterra, a Anglaterra hi ha una hora menys i a Canàries també. Voilà còctel geogràfic! Perquè fa 200 anys, el meridià zero passava per Canàries. Aquí el vídeo de les declaracions del ministre d’indústria retornant el meridià a les illes Canàries…

Ja al segle I, Claudi Ptolomeu situava el primer meridià a l’oest de les illes Afortunades, teòricament, les Canàries. Tot i així, segons els entesos, probablement foren les illes de Cap Verd a on es referiria el primer meridià 0 de Ptolomeu. Al segle XV es va configurar un mapa mundi segons els coneixements de Ptolomeu. Seguint les teories d’Aristòtil (segle IV aC), Ptolomeu va completar la teoria geocèntrica i en ella es va creure fins al segle XVI.

Mapa mundi segle XV segons coneixements de Ptolomeu

Abans del 1492, -com a les “finis terrae” bretones i gallegues-, al Hierro també es pensava que allà era la fi del món perquè, a l’època, pensaven que el món era quadrat i que si navegaves en aquella direcció, després de topar amb centenars de monstres marins, en un moment donat el món s’acabava en sec a mode de salt d’aigua. Queies i mories. Així que a ningú li feia especial il·lusió embarcar-s’hi…

Al 1634, quan ja sabien que ningú es fotia daltabaix de l’oceà, el govern francès, sota la figura del poderós cardenal Richelieu -que va ser bisbe als 22 anys-, decideix reuniar als matemàtics i astrònoms europeus per a determinar la ubicació exacta del meridià 0. Respectant el que creien com les coordenades de Ptolomeu, van posar la tradicional ratlla del meridià zero a l’illa del Hierro, en concret a la Punta de la Orchilla per ser el punt més occidental de l’illa. França també pretenia organitzar la pirateria i per això en el decret de Lluís XIII que establia el meridià de El Hierro, es deia que: “los barcos franceses no atacarán a los barcos españoles y portugueses en las aguas que estén al este del Primer Meridiano y al norte del Trópico de Cáncer”.

Com els anglesos sempre van a la seva i ho fan tot diferent, quan van dominar el mar al segle XIX, van començar a produir les seves pròpies cartes nàutiques usant la seva pròpia longitud zero. Al 1884 s’internacionalitza el meridià anglès i des de llavors, és el que hi ha. L’anècdota del tema és que França va dir que adoptaria el meridià anglès si els anglesos adoptaven el sistema de mètrica decimal. França va acceptar el meridià però els anglesos encara és hora que canvïin de sistema mètric. El nou meridià, doncs, passava per l’observatori de Greenwich, construït a finals del segle XVII.

La història del meridià zero està narrada en clau còmica al curt de Andrés M. Koppel “La Raya“, de 1997. En el moment que arriba una ordre a l’illa dient que els anglesos s’emporten la ratlla (el meridià) a Greenwich, el vigilant del far, diu que no, que si Anglaterra vol “la ratlla”, que vingui la reina en persona a prende-li. I s’atrinxera al far amb la seva escopeta. És molt divertit.

I la reflexió final és: si el meridià passa per Espanya, per què Espanya no té una hora menys? Doncs perquè ho va decidir en Franco. Resulta que fins al 1940, tot el territori espanyol tenia la mateixa hora que Anglaterra, Portugal o Marroc, una hora menys. Però al generalísimo li va picar que era més avançat i modern tenir la mateixa hora que els seus amics alemanys i italians. Així que es va llevar un 7 de març de 1940 i va fer posar al BOE (Boletín Oficial del Estado) que, a partir d’aquell moment, Espanya tenia una hora més.

I ara tenim als ministres que es foten “la pixa un lio”…

2 thoughts on “El meridià zero passa per Canàries?

    • Hola. Disculpas por el retraso en la contestación y gracias por el interés. A mí me encanta ese corto pero no puedo publicarlo porque ni es cultura libre ni tengo los derechos.... Pregunta a su autor si quiere compartirlo... Y si lo hace: avísame :) Saludos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *