07 des.

Eines 2.0: Programes d’edició fàcils d’usar

Hi ha eines que, certament, ens fan la vida més fàcil. Primer va ser el foc i després el sílex; poc després, els electrodomèstics. Avui, però, és el software: els programes que ens ajuden a estalviar temps i fer més fàcils les tasques. 

Aprofito l’avinentesa per agrair a tots els programadors i demés implicats del món que dediquen la seva vida a fer-me més fàcil la meva amb les seves invencions. A tots ells i elles, gràcies. 

Fa unes setmanes vaig començar un curs de gamificació i ens han recomanat algunes eines que ens poden ser d’utilitat per a les presentacions de les nostres activitats. Aquesta és la llista que ens han passat:
 
Voicethread: http://voicethread.com 
Storify: http://storify.com/
Xtranormal: http://www.xtranormal.com/ 
Pixton: http://pixton.com/uk/
Issuu: http://issuu.com/
Storybird: http://storybird.com/
Weebly: http://www.weebly.com/
Animoto: http://animoto.com/
Prezi: http://prezi.com
Wikispaces: http://www.wikispaces.com
TedEd: http://ed.ted.com
Google Sites: https://sites.google.com
Wordle: http://www.wordle.net/
Bubbl.us: http://bubbl.us/ 

1. Voicethread 

Voicethread és una eina que sembla molt útil a l’aula. Va sortir fa un parell d’anys i serveix per crear documents a partir d’altres com text, presentacions, imatges i vídeos. 

Es poden compartir online o ser descarregats. A la versió gratuïta només pots fer 3 presentacions i tens molt poc allotjament. Pagant, evidenment, les presentacions són il·limitades amb 10 Gb d’allotjament. 

 
A més, un cop ja acabat el document, se li poden anar afegint comentaris en forma de text, audio o vídeo. És una eina útil a les aules perquè permet realitzar, per exemple, una antologia de relats en un sol document i enriquir-la amb vídeos i comentaris que puguin aportar els alumnes o que siguin ells els que en trien els relats. També a partir d’una notícia es poden realitzar articles d’opinió i, fins i tot, es poden fer guies turístiques. En Raúl ho explica molt millor al seu article
 
 

2. Storify

Storify és un programa molt i molt pràctic per fer articles on pots inserir vídeos, fotos, cançons o tuits molt fàcilment. 

Té una estètica que recorda a Popcorn Maker de Mozilla i que no és pas a la llista. Popcorn, però, és una molt bona eina. 

Com vaig anar a l’artfutura el cap de setmana de l’1 al 3 de  novembre, vaig pensar que seria bona idea matar dos pardals d’un tret i fer el post de l’artfutura 2013 amb l’Storify. El post sembla que va agradar!

3. Xtranormal

Xtranormal va desaparèixer aquest estiu. Era un programa que permetia fer animacions en 3D fàcilment, triant els ninotets predeterminats i afegint la conversa que volies que tinguéssin. Aquí una brometa popular sobre Apple : “I want it now” feta amb el software. És força graciós:Les alternatives actuals que jo conec a Xtranormal són Powtoon i Goanimate. Són fàcils d’usar i tenen gran varietat de ninotets

4. Pixton 

A la llista hi ha una eina per fer còmics! Es diu Pixton i està força bé!, tot i que, com sempre, sense Premium, la cosa queda reduïda…Tot i així, m’he fet un avatar…Tries l’escena, mobiliari, objectes, quadres de text i el personatge….et voilà!

5. Issuu 

A la llista també tenim Issuu que és on molta gent hi publica revistes, catàlegs… Hi pots penjar el que vulguis. Darrerament, per fer el post sobre Artfutura 2013, vaig visitar el catàleg  de l’edició 2013, que està penjat a Issuu, com tots els altres de les darreres edicions. A l’Issuu he aprofitat per penjar dos cosetes que vaig fer fa temps: un assaig sobre cinema i literatura titulat La Odisea de Woody Allen, en espanyol; i un llibret introductori sobre el meu mes a Madagascar, en català.   

6. Storybird 

Storybird: una eina fascinant que permet connectar il·lustradors amb escriptors

Jo tinc una història al cap o simplement veig els dibuixos i m’inspiro: el colmo de l’storytelling…una delícia! 

Però com no sóc Premium no tinc accés al codi! Quin rotllo! Només pots agafar el link…Per provar, he reciclat unes ratlles d’en Walt Whitman (es nota que he vist Breaking Bad?) i uns dibuixets de Pascal, artista que podeu trobar a Storybird. 

És en versió original i l’he titulat simplement: “From Song of Myself by Walter Whitman (1819-1892)”

7. Weebly 

Weebly és un espai on crear blogs, webs o tendes virtuals molt fàcilment. Per provar l’eina, m’he fet un espai personal. Com sempre, el Premium té moltes més avantatges com posar domini propi. Jo crec que, pel que hi posaré, ja en tinc prou…Veurem…Ara, cert que és molt pràctic i molt fàcil d’usar.

8. Animoto 

A mi l’Animoto m’enganxa. Amb aquesta altra eina pots agafar fotografies i presentar-les de moltes maneres. Ara bé, el “planning free” només et deixa editar 30 segons i hi caben només uns 10 frames. 

Pots agafar fotos i vídeos i posar-hi un text i, a més, hi ha un munt de música que hi pots afegir…Amb un “plis, plas”, es fan coses que queden molt bé, trobo. Tenen una presentació “pa’despechaos” que és mortal! Jo l’he aprofitada per calar foc als meus dibuixos!Aprofitant el post per provar les eines de la llista curs de gamificació -i altres-, he creat un Animoto reciclant una anècdota que em va passar fa uns dies en un concurs de fotos. I així, també aprofito per fer-li un homenatge a una ciutat preciosa, on fa fred i et sents petitet. Viure a la “Ciutat de la Llum” va ser tota una experiència.Però, després m’ha picat per fer-ne un altre sobre l’excursió a Cape Point, a Sudàfrica i algun més. És un vici…llàstima que només tingui 30 segons gratuïtament!
9. Prezi 

És un programa per realitzar presentacions. N’hi ha moltíssimes i moltes són reutilitzables! En poso una qualsevol per veure’n la mecànica. Prezi també és molt senzill d’usar i té versió gratuïta limitada i Premium.

10. Wikispaces
Són espais per a compartir coneixements: tan per estudiants com per mestres. Permet l’aprenentatge col·laboratiu. 

11. TedEd 
És una eina que, més aviat, també és usada per comunitats de formació relacionades amb estudiants i mestres, tot i que si, mirant-t’ho gros, qualsevol que tingui una audiència, podria fer-hi un curs tipus MOOC. Almenys és el que jo he entès d’aquesta eina TedEd. Haig de confessar, però, que com l’anterior, no les he provat.

12. Google Sites és una eina que permet crear una web o intranet.

13. Wordle permet crear imatges amb paraules rellevants. Amb Wordle, agafes un tros de text i en destaca les paraules que més surten o, simplement, tries les paraules que vols que hi surtin. Així ràpid, he fet aquest:

14. Bubbl pot crear arbres genealògics i tota mena de mapes mentals. Bubbl Sembla molt útil i molt senzill d’usar però encara no m’hi he posat. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *