02 març

Diari Debian: desesperacions 2.0

Si la vida ja és complicada de per si, jo tinc la mania de complicar-me-la encara una miqueta més, que sempre es pot… I en els meus intents de ser una personeta conscient, m’he posat una Debian 8 Jessie, que mola molt però que no controlo gens…I desaprendre és tot un esforç…

HIGIENE DIGITAL

Fa un parell o tres d’anys vaig començar a entendre això del software lliure i, la veritat sigui dita,  em fa realment pena haver-lo descobert tant tard. Més val tard que mai, diuen, i els canvis comencen en un mateix, així que estic fent un esforç titànic per trobar alternatives a tot allò que no m’agrada.

I no m’agrada que el capitalisme es torni 2.0 i hi hagi gent que, per exemple, es forri gràcies a les meves dades i les de la gent que tinc a l’agenda. Nous models de negoci, en diuen “els smarts”. Podria dir que la culpa és meva, és clar. I ho és, que ningú em posa una pistola al cap perquè apreti o no segons quins botonets…Però és per pura ignorància i afortunadament, té cura :)

El que em rebenta, sincerament, és la poca capacitat de previsió que té un mal govern. Així que la culpa, a més de meva, també crec que és de l’administració, que mai ha vetllat pel benestar de la població sinó per enriquir arques privades amb públiques: un clàssic around the world, que no som excepció sinó regla. Podré confiar algun dia en el govern o desapareixerà abans? Podré triar on van a parar els meus impostos? Perquè jo vull que tothom pugui trobar el seu lloc al món i no pas haver de mantenir tota aquesta colla de voltors…

Tal com s’ensenya seguretat vial i educació sexual (amb més o menys fortuna) avui dia em sembla inadmissible que les administracions no vetllin per la higiene digital de la seva ciutadania. Així anem, que es criminalitza als moviments socials i s’atempta contra la privacitat de les persones. En ple segle XXI, la policia et pot fotre la porta a terra i detenir-te per fer servir un compte a una llista de correu com Riseup…(léase Operació Pandora). Però on anirem a parar? O perquè no en saps i no has tingut la precaució de canviar la contrasenya per defecte del router i algú ha fet servir la teva IP per descarregar coses “xungues”. Resulta que la IP és com el DNI… Ho sap tothom això? Com han de vetllar els adults pels infants si ni tan sols els adults sabem què fem i quina repercussió té el que fem?

DISSENY INVISIBLE

Potser el problema del món digital és la seva aparent invisibilitat…I em recorda al “disseny invisible” en arquitectura (i disseny en general), una paradoxa que es dóna quan quelcom està ben fet, que ningú se n’adona…és funcional i s’assimila naturalment. Suposo que per això, en general, és més fàcil queixar-se: es detecta tot mal disseny pel malestar que genera, ja sigui arquitectònic, digital o governamental…

El primer pas per alabar una cosa ben feta, doncs, és adonar-se que està ben feta. Si no està ben feta, ens n’adonem de seguida i ens podem començar a queixar, però si està ben feta ni ho detectem…I així és Internet, i així és el software…I ens venen la moto que no vegis…Però és que ho fan tant bé que és irresistible…En fi, llums de colors i cromanyonades vàries.

Extrapolant la vida digital a l’analògica, passa el mateix amb la tecnologia que amb el consum agroecològic, però és invisible / no palpable (no com un tomàquet) i, per tant, inconscient. Igual que preferim comprar les verduretes a la cooperativa del barri, també hauríem de preferir consumir software i hardware lliure enlloc de privatiu. És de calaix però ningú ens ho explica. Qualsevol personeta una mica conscient del seu consum (menjar, roba, serveis, etc.) és més sensible a comprendre el consum tecnològic com un consum més i pel que s’ha de vetllar perquè sigui sostenible, que no ho és… i gens…

DEBIAN: WACOM, ANTIVIRUS I CORREU

Com felicitat és benestar i benestar és coherència, he intentat no començar la casa per la taulada sinó pels fonaments i he canviat el sistema operatiu. Al Mobile Social Congress que es va celebrar al Casinet d’Hostafrancs em vaig portar el pc i em van ajudar a posar-hi una Debian 8 Jessie amb Gnome, que també tinc Mate però com encara no m’aclaro…

La primera història és que no va la Wacom del tot…Només va el ratolí del llapis però no tinc botó dret. I el noi que em va ajudar, va seguir un tuto d’Internet i va haver de tocar el pingüino / nucli / kernel… Aviam, senyors que fabriquen trastos perifèrics…Afortunadament, hi ha vida més enllà de Windows…I jo ara ja sé que GNU/Linux no és tingut en compte per alguns fabricants, així que ja tinc molt clar a qui no li haig de comprar coses…Clar que la Wacom va ser un regal…però ho tindré en compte per la propera.

Total, que va fer servir el tuto i enlloc de :0318 va posar :0319, que correspon al meu model CTH-300/K. Però no va el botó dret i ni tan sols puc canviar el nom d’un arxiu…Que si Windows tenia F2 del teclat per canviar noms de fitxers o carpetes, a Debian 8 no sé com es fa…Almenys seria una alternativa mentre descobreixo què puc fer perquè funcioni la Wacom…M’he apuntat a una llista de correu de Debian que és en català…Espero que funcioni millor que la de l’Scratch Ed, que fa mesos que els vaig escriure i encara estic esperant que em responguin…Total, que m’espero uns dies i sinó ja miraré com ho faig.

Per començar a trastejar la Terminal, he estat llegint un post sobre què fer després d’instal·lar Debian 8 Jessie i he instal·lat l’antivirus Clamav tal com diuen al tuto, que no sé si em deixo algo…Que suposo que haig de configurar alguna cosa de Firewall o no sé…quin embolic ;) Jo primer he fet els passos que em va a puntar la Laura de Capa8 i espero haver fet bé…Que entenc que és el que s’ha de fer cada vegada que es vol instal·lar alguna cosa… I sinó és així, porfi, que algú em corregeixi perquè és el que faré cada vegada que vulgui instal·lar alguna cosa…

  1. Passar a Superusuari amb “su” (i apareix el coixinet # del root)
  2. apt-get update (per tal que s’actualitzi el llistat de programes)
  3. apt-get upgrade (no sé què s’actualitza però deu ser el sistema…)
  4. apt-get dist-upgrade (actualització de la versió)
  5. apt-get install clamav-daemon clamtk (instal·lació antivirus)

I ja està, he tancat la terminal…I l’he tancat bé de miracle…Resulta que li dono a la creueta i em diu que si tanco “mato els programes”. Com??? Nooooo! Total, que era tan fàcil com dir-li “exit” i tot en ordre. M’adono que “paniquejo” molt. Vull aprendre però haig de desaprendre primer…I mai estic segura de si faig bé o no les coses…En fi, poc a poc…

El drama final bé amb Evolution, que és el client de correu que té la Debian 8 per defecte…Sembla que està bé i, si bé per defecte, potser és per alguna cosa, així que estic intentant fer-ho servir. He intentat posar el correu del web que gestiono amb Roundcube i el gmail però no hi ha manera…Pel que diuen a Cdmon, no hi hauria d’haver-hi problema, però és que amb gmail em passa el mateix, que no reconeix la contrasenya…En fi, aviam si em diuen alguna cosa a la llista de correu de Debian i els hi exposo el meus drames…

I per la propera… cifrar correus i, amb sort, arxius… Que estic trastejant això de les claus i en tinc unes que no sé com fer servir i que com vaig crear-les amb Cleopatra / W7, no sé si puc fer-les servir amb Debian…En fi, això serà un altre dia, en una altra aventura digital, que ara me’n vaig al curs d’economia social i solidària a Can Batlló! :)

Realment, és desesperant tot això de desaprendre, però sé que faig bé :)

Actualització 7 de març del 2016: F2 també serveix a Debian 8 Jessie per canviar el nom dels arxius :) A més, la comunitat en català de Debian està “vivita y coleando” i ja m’he presentat. De fet, gràcies a la comunitat, he sabut que se celebra el Procomuns :) I els he proposat que es posin una Espiral de Debian a la solapa, hehe. Jo ho vull fer tunejant la xapa del #SobTec :) Amb l’Evolution he avançat però no massa…Ara rebo els correus del web però no en puc enviar… Em salta un missatge de no sé què d’un SPAM… I amb Gmail no hi ha manera. En fi, que res de client, a obrir els comptes d’un en un al navegador com sempre.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *