25 nov.

Computació a classe 2 – Com ensenyar computació?

Si la darrera setmana ens vam apropar als diferents conceptes que envolten la computació i vam veure la seva importància i focus, aquesta setmana veurem diverses aproximacions sobre com ensenyar computació, identificarem mètodes i activitats per comprendre la importància de la col·laboració en la computació i veurem exemples de la diversitat d’àrees de competència del pensament computacional.

Aquesta setmana hi haurà el primer webinar del curs: serà divendres 26 a les 18h. Tullia Urschitz, profe italiana i ambaixadora de Scientix, ens presentarà “Competence-based Pedagogy for Teaching Computing”. Farà una aproximació general i mostrarà alguns exemples sobre com fer ús dels robots a classe.

SENSE ORDINADORS

Al mòdul anterior es parlava de computació sense ordinadors i, tot i semblar estrany, sembla que és una de les millors maneres d’entendre els principis de la programació. El pensament computacional no és territori exclusiu dels ordinadors, de fet, tracta més de resoldre problemes complexos de la forma més eficient.

Se’ns parla de Francis Wyffels, president i cofundador de Dwengo, una ONG que promou l’educació a través de la democratització de la tecnologia i l’enginyeria. Podem fer una ullada a l’activitat del fax d’en Francis o passar per la web de CS Unplugged, un grup d’investigadors i profes de Nova Zelanda que han desenvolupat un fotimer de recursos sobre programació sense ordinadors. Estat traduïts a altres idiomes.

 

En Frank explica en un vídeo que la computació ens parla de programació però també de resolució de problemes, de seguretat, de representació de dades, intel·ligència artificial…En Frank parla de l’activitat del fax: primer es fa reflexionar sobre com les màquines emmagatgezen les imatges i després se’ls fa crear una simulació de transmissió. La cosa és que es fa dos grups i cada grup codifica una imatge que passa a l’altre grup. Quan es resol, el dibuix s’assembla molt a la imatge original.

I també ha elaborat una guia, la “Computer Science Field Guide” (en fase beta i en anglès però hi ha moooolt material).

TREBALL COL·LABORATIU

Després de la iniciativa neozelandesa, se’ns en parla d’una altra, Code.org. Aquesta és americana i va ben forta. Suposo que s’han vinculat a Angry Birds, Star Wars, Minecraft, Microsoft, Facebook, etc. per ser encara més virals. Si fins i tot surt l’Obama movent blocs de codi

Per il·lustrar com la computació també ens ajuda a desenvolupar competències de treball en equip, se’ns posa el vídeo “Pair Programmig” i es demana als participants compartir mètodes de treball col·laboratiu relacionats amb temes de computació. Com es pot il·lustrar als alumnes la importància de la bona comunicació mentre programem? I una padlet per compartir idees…


CURRÍCULUM TRANSVERSAL

És essencial veure la computació com una cosa que va més enllà de si mateixa i es relaciona amb altres disciplines. Es parla al curs de “caixes” de matèries acadèmiques (mates, història, art, geografia o computació). Jo d’això en dic “aprenentatge per calaixos” i no m’ha fet mai gràcia…A més, ahir vaig descobrir que els nens i nenes de 10-12 anys d’avui tenen les mateixes assignatures que tenia jo fa 20 anys…Però què es fa als departaments d’ensenyament guvernamentals? Jo no entenc res…

Es comenta al curs que s’ha de trencar amb aquesta manera d’ensenyar per calaixos per tal d’explorar les connexions entre les matèries (i jo dic: ¡bieeen! per fiiiii!) Es proposa reflexionar sobre les connexions de la computació amb matèries tan suposadament dispars com l’art, els esports o els idiomes. Es podria treballar l’art, per exemple, dibuixant personatges per a un videojoc.

I aquí puc fer un parell d’aportacions en quant eines: Beetleblocks, que vaig descobrir ahir al taller del Citilab. Una passada…Massa passada i tot…És per tornar-se boig amb la quantitat de coses que es poden arribar a dissenyar amb aquest trasto. Funciona amb blocks com Scratch, però no només això…Després de crear un projecte resulta que el pots imprimir en 3D…A Eductec també treballen amb Snapi el tema dels blocs i el Big Data i em vaig perdre el taller…però diuen que em deixaran trastejar igual :) Merciii

CScourse_21_century_learner

Al curs se’ns posa un vídeo de nou i se’ns anima a compartir idees sobre connectar matèries a través de la computació. I hi ha feina, trobo, perquè a tot se li troba alguna connexió…

Ben Bastiaensen, que ja va parlar en un vídeo la setmana passada, ens parla d’un projecte que relaciona salut i esports amb el món de la computació. Pel que he entès, al projecte van crear una web i paral·lelament feien activitats físiques. A través de certes dades de les activitats i altres imputs, és podia extreure dades sobre la condició física d’un individu, analitzar plans d’entrenament personalitzats, etc.

Ray Chambers, que també va parlar en el vídeo de la setmana anterior, comenta que se’ls dóna llibertat als alumnes per tal que triïn les seves aplicacions. Explica per exemple el cas de l’alumne que va proposar fer una app al profe d’història per tal d’apropar millor els continguts als estudiants. Una cosa que té la creació de les aplicacions és que necessites testers per provar-les, amb el que els estudiants treuen la tecnologia i el contingut de classe per compartir-ho i millorar-ho explicant als altres com funciona la app i per a que serveix, rebent feedback sobre si és útil o pràctica o què es podria millorar. D’aquesta manera, els estudiants també desenvolupen competències de comunicació.

INCLUSIÓ DE GÈNERE

Avui dia encara poques dones es dediquen a feines relacionades amb la computació però és curiós saber que, en aquest curs, el percentatge de dones participants és més alt que el d’homes.  Veurem uns vídeos:

El primer dóna una breu indicació del problema (el focus recau als Estats Units) i les seves causes. I, segons es comenta en aquest modul, és essencial combatre aquesta concepció a l’escola, que és on desenvolupa el problema en primer terme. És essencial pensar en l’ensenyança de la computació en termes d’igualtat de gènere, per tal d’incloure també a les nenes en l’estudi de matèries relacionades amb la computació.

 

El segon vídeo proposa dues visions sobre la inclusió. Hi estàs d’acord?, ens pregunten. Quines creus que són bones estratègies per a despertar en les nenes l’interès per les ciències computacionals? I se’ns anima a fer servir la padlet…

M’ha agradat especialment aquest paràgraf de l’explicació de la setmana i aquí el poso: “In case you are wondering, we are well aware that the gender imbalance in the computing field is also reflected in the make-up of the people featuring on this course which is just another important reason why it is so essential that we engage more girls into the subject”.

Vindria a dir alguna cosa així: “En el cas que t’ho estiguis preguntant, som ben conscients que aquesta desigualtat de gènere en el camp de la computació queda també reflectida en les persones que apareixen en aquest curs, un altre motiu de pes del perquè és essencial implicar més noies en la matèria”.

Segueix a Computació a classe 3 (a partir del 30 de novembre)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *