08 nov.

CodeClubCat, CodiRob i TanaBot 2016

Durant les setmanes del #MoocBot se’ns ha animat a reflexionar sobre els usos de la programació i la robòtica a l’aula. Més enllà dels centres educatius, però, laboratoris ciutadans i altres espais permeten que qualsevol usuari s’apropi a tecnologies com la impressió 3D o la robòtica. A més, les comunitats creixen i s’organitzen. És bonic veure-ho i encara millor participar-hi!

Estic convençuda que en quatre dies totes les escoles tindran el seu propi “Maker Space”. Serà com una classe de plàstica avançada, un espai de col·laboració on possiblement convergiran personetes de diferents edats, sexes i coneixements. Molt probablement es faran col·laboracions amb universitats i altres organitzacions i el quid de la qüestió serà tirar endavant projectes perquè els nens i nenes aprenguin fent.

I en comunió amb tot plegat, vull tirar endavant diversos projectes. Col·laboro al Hacklab de Can Batlló i estem a punt d’acabar l’aula d’informàtica: que  es preparin els d’Activitats…A més d’activitats regulars que allà s’hi puguin fer: tallers de creació de pàgines web, de seguretat informàtica, de creació de jocs i videojocs, de conscienciació sobre l’ús i la difusió del software lliure, etc, vull proposar alguna cosa més:

1) Un projecte que, si s’accepta en assemblea, es podrà dur a terme a l’aula serà la participació de la Biblioteca Vapor Vell i la Josep Pons (si pot) a la iniciativa CodeClubCat. Un dia vaig passar per la biblio del Vapor Vell i vaig preguntar per què no havien participat en les altres edicions. El dire no coneixia la iniciativa i quan es va posar en contacte amb el cap de biblioteques, li va dir que com no hi havia aula tancada doncs que no ho podien fer…

Total, que jo vaig fer-li la proposta de fer el CodeClubCat a Can Batlló. Els va encantar la idea i molt probablement s’aculli allà la propera edició. Espero que els sembli bé a Activitats i a la resta de les Comissions :) Una biblio més (o dos) que se sumarien a la iniciativa! :)

M’encantaria haver-ho pogut fer al nou edifici de La Lleialtat però encara no està a punt…En un anyet amb sort…Sembla que han pogut tornar a engegar les obres…Després que la Plataforma aconseguís salvar l’edifici i exigir-lo com a equipament cultural, ara es constitueix en Associació per tal de proposar al regidor de gestionar l’equipament. Actualment, els veïns i veïnes, estan acabant de redactar el projecte per presentar-lo l’Ajuntament per poder rebre’n una gestió cívica de l’edifici. Volem el pa sencer.

2) La traducció de la Creative Computing al català. Ho estem coordinant des de la comunitat virtual “Créixer amb codi i robots” #CodiRob. El vídeo de més amunt és el resum de la jornada que es va fer al Teb en motiu de la Code Week Europa. Aquí un vídeo de la comunitat Programamos, on també papallonejo. Allà vaig descobrir Dr. Scratch, una eina genial per mesurar els projectes a nivell de pensament computacional i poder-los millorar ;) I ara fan un concurs!!

3) Un curset-introducció a la programació i la robòtica per a nenes gitanes del barri.

Proposaré edats entre 8 i 10 anys perquè és l’edat que, sembla ser, les nenes “es perden de camí a l’escola” molt més que els nens. No es que es perdin literalment, és que abandonen els estudis. Per la campanya de sensibilització #LeonorDejaLaEscuela, vaig descobrir les xifres: 6 de cada 10 nens gitanos pleguen abans d’acabar la secundària. Les nenes més que els nens. Ara bé, curiosament, de 1% dels universitaris gitanos, el 80% són dones…

#TanaBot16

Cartell provisional per al projecte :)

La dada em va flipar tant que se’m va ocórrer el projecte “TanaBot 2016”: dos mesos de curset (febrer i març) per apropar la programació i la robòtica educativa a nenes d’ètnia gitana. Objectius? Entre molts,

  • Fomentar l’aprendre a aprendre i la competència artística
  • Mostrar referents i generar autoconfiança;
  • Crear un projecte que relacioni la programació o la robòtica i la cultura gitana per difondre’l de cara a la Celebració del Dia Internacional del Poble Gitano.

Respecte a la metodologia, aprofitarem la guia del Creative Computing per tal de genenar projectes amb Scratch. I també reciclarem altres experiències en robòtica per plantejar alguns reptes introductoris. Ara bé, serà una proposta modificable perquè volem que siguin les nenes les que decideixin què volen fer (dins d’uns paràmetres).

Per començar els farem crear un logotip pel projecte: que concebin un robot. Podran fer un dibuix, una construcció, un petit programa o robot, una cançó o el que se’ls ocorri i els hi vingui de gust fer. Intentarem que el projecte s’adapti a elles i no al revés. També he pensat que podriem crear un blog i escriure què fem a cada sessió.

Plantejaré 2 trobades per setmana: una per proposar reptes o posar-los en comú (dimarts) i una altra per resoldre dubtes (dijous). El dimarts proposem, el dimecres reflexionem a casa o al cole, el dijous es resolen dubtes i de divendres a dimarts cada participant crea el projecte de forma autònoma.

Com deia, estic redactant el projecte…I com no és l’única cosa que faig, va al seu ritme…Ara bé, si se’m complica la cosa, ho deixo pel 2017. A més de parlar-ho primer amb l’associació de gitanos del barri, necessitaré qui em deixi el material (robotets, arduinos, etc), potser algun voluntari que vingui durant el curs, recopilar material per mostrar i fer els primers projectes, suport de disseny i programació, una aula i participació…Total, que si ho coordino tot, tenim “TanaBot 2016”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *