Cada dia és 12 d’octubre
Al 2018, Radios Libres proposava el 12 d’octubre com a Dia de la Resistència “Informàtica”. M’apunto! Aquesta entrada va dedicada a les “resistents”, tant a aquelles persones i col·lectius que, per convicció, eviten tecnologies privatives i donen exemple cada dia, com a aquelles organitzacions de l’ESS que no consensuen les seves eines digitals i es resisteixen a una transformació realment social.
12 d’octubre de 2020
“Res non verba” (fets, no paraules) és una locució llatina que faig servir per remarcar que és més fàcil parlar que fer, però que les paraules se les endú el vent… Cada cop que em trobo un projecte que s’auto-denomina de transformació social o d’Economia Social i Solidària (ESS) promocionant empreses GAFAM penso que els conceptes de «transformació social» o de «economia» deuen ser tant relatius que no devem estar parlant del mateix…
Perquè, què és l’economia sinó la gestió de recursos? I no són els béns digitals recursos? Perquè és en funció de l’ús d’aquests recursos que generem una transformació o altra, una economia o altra… Cada clic a les GAFAM és també economia i transformació, i no pas social ni solidària perquè alimenta la disrupció tecnològica imposada des de Silicon Valley.
El pitjor però, és que no es prenen decisions en aquest sentit, ja que són poques les iniciatives que consensuen les seves eines digitals. Per fer-ho, primer s’ha de tenir criteri i per tenir criteri s’ha d’estar informada. I en un món on la desinformació és un negoci i una estratègia política doncs la cosa es complica…

Des del confinament per la Covid-19 (març 2020), que s’ha normalitzat el «teletreball». Per algunes, que ja ens organitzàvem amb eines pròpies, doncs no ha sigut massa la diferència. Hem usat més el Mumble (audioconferència) i el Jitsi (videoconferència) en servidors afins, i llestos. Però les dinàmiques d’organització digital ja hi eren: ja usàvem pads per generar documents col·laboratius, ja emmagatzemàvem la documentació en «núvols» propis, ja usàvem àgores digitals de discussió, ja creàvem formularis ètics, ja disposàvem d’eines de publicació de contingut descentralitzades…
Per què les entitats de l’ESS prefereixen el suïcidi a aprendre usar eines de programari lliure? Personalment, vaig trobar el vídeo d’aquesta campanya de molt mal gust i em va posar molt trista perquè des de l’ESS es banalitzava el suïcidi i, a més, es feia i es difonia la campanya amb programari privatiu sense cap mena de reflexió ni resistència prèvia ni cap mena de reacció a la meva proposta de comunicació digital ètica, que va quedar en «silenci administratiu». Quan la XES tregui el Guguel Analítics de casa seva ja serà tot un avenç…
Així que la meva conclusió és que, en general, no s’entén què vol dir economia i no es fa la relació entre tecnologia i economia (i crec que hi ajuda no entendre què és Internet). I, en particular, quan s’intenta avançar en aquest sentit i no es veuen totes les lluites com una, hi ha resistència (i crec que hi ajuda el disseny dopamínic de les tecnologies depredadores). I és molt trist perquè a l’ESS gasten més temps defensant l’amo que no pas fent clics on toca…
Clicar és transformar i no totes les transformacions són socials ni solidàries. I per això, pel Dia de la Resistència Informàtica, he creat aquesta postal! L’anvers és més amunt, i tot seguit poso el revers. Està feta per a imprimir en A6:

I així, el triomf del capitalisme cognitiu és la defensa de les eines de l’amo. Si vols deixar de defensar l’amo i començar a donar exemple defensant drets digitals fent clics a eines lliures, pots començar per aquestes que es proposen a la imatge. Llegeix més sobre el tema a l’entrada següent: «Algunes eines lliures».
No vull acabar sense donar les gràcies a projectes que sí es prenen seriosament això de les gafamades i no rastregen a ningú des de les seves webs de forma conscient, a més de tenir presència a la fedi sense promocionar empreses capitalistes. En sé poques, però segur que cada dia n’hi haurà més. Perquè cada dia serà 12 d’octubre fins que ens desempalleguem d’aquests paràsits.
- Gràcies El Binario, que de fa anys i panys creeu i compartiu eines i coneixements lliures.
- Gràcies Autodefensa Informàtica, per tenir cura de la privacitat d’una manera tant amena i simpàtica.
- Gràcies a La Volte, per decidir abandonar els mitjans asocials capitalistes i només comunicar amb eines lliures. Em trec el barret perquè no és un projecte de programari lliure però és més coherent que molts que sí que se suposa que ho són…
- Gràcies Anartist, per possibilitar una comunitat d’artistes lliures.
Si teniu més referències, estaré encantada d’afegir-les. Escriviu-me un correu a rita [@] gamifi.cat o contacteu-me per la fedi a @rita@santsenques.cat.
I fins aquí la meva xapa pel Dia de la Resistència Informàtica.
Salut i bits lliures :)