27 febr.

Alternatives al Mobile World Congress

La setmana passada va tenir lloc l’AntiMobile; demà i passat, ve el Mobile Social Congress i, dissabte, el SobTec. Tots aquests esdeveniments, -a diferència del Mobile World Congress-, tenen una cosa en comú: la consciència tecnològica.

CONSUM I CONSCIÈNCIA

Si bé ja fa anys que maneguem dispositius (cada cop més petits i poderosos), trobo que no acabem de saber o entendre d’on surt tota aquesta màgia en forma de bits diversos: text, imatges, diners, etc. Però tot són bits: zeros i uns que controlen (o descontrolen) les nostres vides. A més de ciències socials o seguretat vial, sembla que ja es comença a parlar als infants i joves d’altres implicacions digitals o extrapolacions de les nostres vides en format digital: reputació, seguretat de la informació… Tot el que és analògic esdevé digital.

Fer servir una aplicació (o vint), per mi, no és estar alfabetitzat digitalment: trobo que, simplement, és fer un ús molt bàsic (per utilitari) de la tecnologia. Podria considerar “alfabeta digital” a aquella personeta que fa un ús conscient de les eines tecnològiques: que sap qui les ha creat o com s’han creat o què impliquen; que sap crear o modificar la tecnologia. I normalment, una persona així, sol prioritzar l’ús de tecnologies lliures en el seu dia a dia (tal com faria amb les cooperatives o els comerços de proximitat en la seva vida analògica).

Consumir és un acte polític i tan fa si són naps, cols o programari lliure ;) Diga’m quines tecnologies uses i et diré a qui pertanys… Incoherències en tenim tots i totes; la cosa va de detectar-les i posar-hi remei. Poc a poc i bona lletra… Paraula clau: Ethical Design.

CAPITALISME 2.0

I penso com l’any passat: l’esdeveniment del Mobile és un tecnoaparador que beneficia relativament la ciutat… Potser arriben molts quartos però on van ja deu ser una altra cosa. I trobo que és un bon indicatiu el poc nivell de transparència que s’ha donat als mitjans per tal que, “el pueblo llano”, sapiguem com el Mobile World calcula l’impacte econòmic del congrés. Spoiler: ho amaga, així que no ho podem saber…

Amb tot, doncs, arriben els congressos alternatius a la pompa-xunga del Mobile… Que ara m’estava mirant això de l’Aura de Telefònica… Primer he llegit un article que comentava que la plataforma és tan ambiciosa com confusa; després, resulta que ja estan venent dades. Jo és que em perdo amb això del petroli del segle XXI (AKA Big Data)…

M’ha fet especialment gràcia el tuit de Críptica “Se oficializa la creación del Eje del Mal”, citant a Xnet, que deia en un altre tuit: “AURA: Telefónica se une a Microsoft, Facebook etc… para “proteger” tu privacidad. Si esto no te da miedo, eres un inconsciente :)”

Ara, no m’he pogut estar de mirar la presentació (molt currada per cert, com es nota que tenen quartos) de la nova tecnologia, la quarta plataforma: Aura, un “tic tac” de 12 mesos, que és quan sembla que llancen el servei. I m’he “xupat” una hora de camarilla privativa: MicroXof i FeisRuc, entre altres. Paraula clau: cognitive intelligence. Si tingués temps, faria un diccionari de paraules clau del capitalisme 2.0 ;)

ALTERNATIVES

En fi, les alternatives a la cromanyonada del mobile, (que tot i canviar corbates per camises blanques i “gorrets”, a mi em segueix semblant allò de la mona i la seda o allò altre de canviar-ho tot per deixar-ho igual):

  • El dia 18 de febrer, a La Cinètika, es va començar a moure el tema de l’AntiMobile World Congress; a la semana següent seguia a Can Batlló. Llàstima que no m’ho vaig podem muntar: estava al Xino… Però ja em van dir que va estar molt rebé  :)
  • Demà i demà passat, 28 de febrer i 1 de març, tenim el Mobile Social Congress, al Pati Manning de Montalegre 7. Organitza Setem Catalunya.
  • El 4 de març se celebra el SobTec al Centre Cívic Pere IV. Poso el hashtag lliure i el hashtag privatiu. Gràcies per fer visible el SobTec a través de les xarxes lliures: enguany, a més de GNUsocial-Quitter (xarxa social semblant a Twitter però lliure), també veig que hi ha una room a Riot :)

I sembla que la UPC no ha celebrat el Mobil Commons Congress. Al menys, no ho he trobat…  Més aviat sembla que, amb això del “talent” s’hagin passat a “l’altre bàndol”… I per bàndols, una sorpresa que he tingut avui: he vist un tuit d’una empresa que havia creat un joc per a joves sobre ciberseguretat, entenc.

El tuit, que s’emmarcava en un esdeveniment que sembla un “mobile congress per a joves”, -diguem-, desafiava a jugar a “Hackers vs. Cyberdefensors”, amb el que entenc que els “hackers” són els dolents… Pel meu gust, potser “Hackers vs. Crackers” hagués estat més acurat.

Salut i bits!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *