12 oct.

Algunes eines lliures

Per començar, explicar que hi ha eines d’escriptori, eines web, i eines híbrides. I que aquesta entrada va relacionada amb l’anterior: «Cada dia és 12 d’octubre».

12 d’octubre de 2020

A l’entrada anterior, Cada dia és 12 d’octubre, he fet una postal. Com m’he allargat, doncs ja faig una entrada només per descriure les eines de programari lliure que s’hi promocionen.

EINES D’ESCRIPTORI

Una eina d’escriptori és instal·lable al teu ordinador, és a dir, que per fer-la servir no necessites Internet. Eines habituals d’escriptori són les «suite» o conjunts d’eines com LibreOffice, que és un paquet d’ofimàtica amb diverses eines dins. Amb LibreOffice pots crear documents de text, fulles de càlcul, presentacions, etc.

Una altra eina d’escriptori és Thunderbird, un gestor de correu electrònic. Aquest programa és molt útil per a persones que tenen més d’un compte de correu electrònic. Enlloc de tenir-se que connectar a Internet per consultar diverses pàgines pels diversos correus, Thunderbird permet vincular cada compte a un sol programa. Així, a un clic, gestiones tots els teus comptes de correu.

Per al disseny de continguts digitals tenim diverses eines: Inkscape ens serveix per crear imatges vectorials, GIMP o GLIMPSE per retocar mapes de bits, Krita per pintura digital, Blender que és una navalla suïssa per a disseny 3D, edició de vídeo, etc. Per instal·lar programes, necessitem que el nostre ordinador disposi primer d’un sistema operatiu, el programa orquestra que fa la interlocució amb els components físics de la nostra màquina.

En lloc de «mac» i «ruindous», que són tecnologies GAFAM, podem triar entre una pila de sistemes operatius, cadascun per a perfils diferents. Jo faig servir Debian, per exemple, i de Debian surten filles i nétes…. Linkat, per exemple, que és un sistema operatiu dedicat a centres educatius. Hi ha diverses famílies de sistemes operatius lliures. Fins i tot tenim una taula periòdica :)

Descripció: «es mostra una imatge d’una taula periòdica però enlloc d’elements es mostren sistemes operatius en funció de les seves famílies.»

Per accedir a la web necessitem connectar-nos Internet a través d’un navegador. No anem sobrades de navegadors i, de moment, el més decent que tenim és Firefox, tot i la controvèrsia de dependre de diners de Guguel perquè així intenten dissimular el monopoli que tenen…

EINES WEB

Per fer-les servir necessitem accedir a la web a través d’un navegador. I un cop naveguem, podem triar el cercador, que és l’eina que ens permet buscar informació a la Web. Com jo no toco guguelades «ni con un palo», doncs faig servir instàncies de Searx, principalment la de Komun, anomenada Trovu. (M’avanço: DuckDuckGo fa servir gafamades i quartos del gran capital… Però és presenta com a alternativa i qui no hi entén gaire, que som moltes, s’ho creu.

Salvant les distàncies en quant a la seva funció, seria com un Telefarm (Telegram), que enlloc de pertànyer a un milionari ianki doncs pertany a un milionari rus… No, Telefarm no és programari lliure. Només té el codi obert a la part del client però no sabem què fan els servidors. Hi confies? Doncs tu sabràs… Jo quan vaig veure que es necessitava un telèfon per accedir-hi vaig flipar… Podent fer servir Matrix (Riot-Element) o XMPP, ja em diràs tu…

Per crear documents en línia i de forma col·laborativa (o pads), tenim diverses possibilitats. L’eina més coneguda a dia d’avui és Etherpad. Però també tenim «pads enriquits», que permeten adjuntar-hi imatges, entre altres funcionalitats, com CodiMD. També tenim «pads» que vénen xifrats per defecte, com Cryptpad, i sempre podem integrar els pads al nostre Nextcloud o treballar en línia (a través de l’extensió «Colabora») a dins del mateix Nextcloud, que és l’eina lliure per excel·lència en emmagatzematge d’arxius.

OpenStreetMap ens serveix per buscar adreces o indrets del món. LiberaForms és cultura lliure de proximitat i programari de quilòmetre zero per a crear i gestionar formularis de forma ètica. I la Fediverse, és la federació de mitjans socials lliures.

EINES HÍBRIDES

Hi ha eines que poden ser híbrides, i ser d’escriptori i web al mateix temps, com Snap! Snap! És un programa que pots fer servir a través de la seva web o en local, és a dir, que et pots instal·lar el programa, que ni això, perquè com Snap! s’executa al teu navegador, doncs només cal descarregar una carpeta i clicar a un enllaç que hi ha a dins per començar a programar. Jo he fet córrer rius de tinta sobre aquest programilla. Consulteu l’etiqueta Snap! :)

Però també Nextcloud pot ser híbrida: pots entrar per web a la interfície però també pots sincronitzar Nextcloud de forma local, és a dir, que les carpetes que tens al «núvol», es mostren a una carpeta del teu ordinador. Si algú canvia una cosa, es modifica automàticament quan sincronitzes. És molt i molt útil treballar en local. I molt més eco!

Vetllem també per l’ecologia dels bits! No m’envieu correus amb adjunts que peses megues, porfis. Poseu imatges i documents en alguna web i que la màgia de l’hipervincle us acompanyi, és a dir, enllaceu al contingut. La pol·lució digital també és una qüestió medi ambiental, a més de política, econòmica i social.

I fins aquí algunes, de moltes, eines lliures.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *