17 des.

8.1 BJC: Snap!Lab – Llistes de llistes

Com comentàvem, la setmana 7 era un punt d’inflexió: hem hagut de respondre a un test de preguntes. I la setmana 6 vam fer el “Fun Project”, el joc del penjat. La vuitena setmana, que enceta la segona part del curs, té part A i B. La primera és inspiracional; la segona, tracta les llistes: “Aparteu les criatures!” ;)

INSPIRACIONS

Doncs això, que la part 8A consisteix en un TED de la Carol Dweck titulat: “The power of believing that you can improve” (El poder de creure que pots millorar).

Arrenca la Carol la xerrada dient: “The power of yet…” (El poder de l’encara). I, tot seguit, ens comenta que hi ha una escola a Chicago on, per graduar-te, tens que passar un sèrie de cursos. Si no n’acabes algun, et donen una certificació “Not Yet” (Encara no). La cosa, diu, és que, enlloc de sentir-te un inútil amb un “suspès”, entens que ets a una corba d’aprenentatge.

Comenta també que, a uns estudiants de 10 anys, els va posar problemes a resoldre que tenien gran dificultat per la seva edat. Alguns, van reaccionar positivament, acceptant el repte, entenent que podien desenvolupar capacitats; d’altres, van sentir frustració, caient en la “Tirany of now” (la tirania de l’ara) i defugint de l’error (i copiant al proper examen o buscant a algú amb pitjors resultats per sentir-se millor…) I la gràcia, on es produeix més activitat cerebral és detectant els errors i corregint-los.

I pregunta la Carol: “Estem criant els nostres fills per l’ara enlloc de per l’encara?”. En el sistema educatiu imperant, sembla que tothom espera treure un 10 en tot sense ni despentinar-se… I volem resultats immediats… La cultura de l’esforç sembla que no estigui de moda… Ara, si alguna cosa he après al món educatiu, és que aprovar no és aprendre. 

La Carol ens parla de reforçar “l’encara” no premiant el talent sinó l’esforç, l’estratègia i el progrés. I comenta que van crear un joc de mates online amb la Universitat de Washington anomenat “Brain Points” que premiava “l’encara”.

Una cosa que m’ha agradat molt de la xerrada és descobrir que queda científicament demostrat el poder de les paraules…. Resulta que si expliquem a les criatures que, cada cop que s’esforcen, es tornen més llestes perquè creen noves connexions neuronals o les fan més fortes, les criatures milloren el seu rendiment i perseverança.

LLISTA DE LA COMPRA

Per introduir-nos a les llistes amb alegria, se’ns fa obrir un projecte: una app per fer la llista de la compra. Quan obrim el projecte trobem quatre botons:

  1. Si cliquem “Add Item” podrem afegir ítems a la nostra llista. Se’ns demana primer crear una variable anomenada “shopping list”. El valor de la variable ha de ser una llista. Després, hem d’escriure un “script” (bloc de blocs) per aquest botó: quan el cliquem, ha de preguntar a l’usuari quin ítem vol afegir a la llista (i afegir-lo). Podem fer servir “add” (afegeix) o “insert” (inserta). Podem millorar aquest botó fent ús del bloc de predicat “contains?” (conté?): si el que posem ja és a la llista ens dirà que “ja és a la llista” si no, afegirà l’ítem a la llista.
  2. Si cliquem “Clear list” podem esborrar tota la llista. Se’ns demana fer que aquest botó, quan sigui clicat, ens demani si realment volem esborrar tota la llista. Si posem que sí, s’esborra tota la llista.
  3. Si cliquem “Search”, podem buscar un ítem per saber si és o no a la nostra llista.
  4. Si cliquem “Delete Item”, podem esborrar un ítem concret de la nostra llista. Aquest “script” té més tela manela perquè hem de crear una altra variable anomenada “#” (coixinet), que és el símbol que normalment és fa servir per “ítem” (per buscar-ne un de concret allà on n’hi més d’un, diguem). Si cliquem el botó ens demanarà quin ítem volem esborrar de la llista. Si posem un ítem que és a la nostra l’esborrarà i ens dirà que ja l’ha esborrat. Si posem un ítem que no és a la nostra llista, ens dirà que l’ítem que hem posat no és a la nostra llista.

Si no et surt gens gens, pots veure com l’he fet jo però pensa que no hi ha mai una única manera de programar les coses… Aquí la meva llista de la compra.

BLOCS DE LLISTA

 

Hi ha blocs que esperen valors de llista, com els que trobem a continuació. On hem de posar una llista és a dins del quadradet aquest amb les dues ratlletes taronges:

Amb aquests blocs que es mostren, podem 1) triar un ítem d’una llista, 2) afegir nous ítems a una llista, 3) escollir tots els elements menys el primer d’una llista, 4) comprovar si a una llista hi ha un ítem concret, 5) usar la llargada de la llista o 6)  esborrar un element concret d’una llista.

I se’ns passa un exercici per trastejar les llistes de llistes :) A més, se’ns mostren uns blocs i se’ns demana endevinar què fan abans de construir-los. M’ha encantat! I després, si tens temps, t’ensenyen a composar música amb el bloc de “for each item”. Snap! és una passada. Merci per construir-lo :)

FRASES COMPLEXES

Les ciències també poden ser lletres :) En aquest apartat, veurem com, amb llistes i variables, es possible construir frases complexes. Haurem d’operar amb lògica gramatical, com fem estudiant llengües. Primer, haurem d’establir les variables pels articles, noms, adjectius, verbs, adverbis i preposicions. A cada variable, posarem una llista de cada cosa.

Després, haurem de crear alguns nous blocs de “reporter” (rodons) per construir, per exemple, un bloc de subjecte “noun phrase” que uneixi un article, un nom i un adjectiu. Per fer-ho més complex, crearem un nou bloc “prepositional phrase” que faci ús del bloc de subjecte que acabem de crear i unir-li una preposició de la llista. També hem de crear un bloc “verb phrase”, que uneix un verb i un adverbi.

La cosa és que, amb tot, podem crear frases complexes “complex sentence”, on haurem de combinar els tres blocs creats. I surten frases com aquesta, hehe: “The little pizza runs angrily toward a young elephant”.

LLISTES DE LLISTES

Festival! :) Podem fer llistes de llistes, és a dir, que dins una sola llista podem posar-hi altres llistes. I ens posen un exercici per trastejar blocs amb diverses dades. A un apartat anterior d’aquesta entrada “Blocs de llista”, hem vist alguns blocs que accepten una llista com a valor. Ara, haurem d’anar posar les llistes de llistes dins dels blocs rodons, que són els reportadors, i anar veient què fan.

I ens tornen a posar blocs a endevinar :) Si no ens surt o volem comprovar si hem endevinat el que fa el bloc, el podem construir! Aquí algunes endevinalles:

I com s’allarga la cosa, deixo la segona part del laboratori de la setmana 8 per un altre dia. Construirem una aplicació per a gestionar una llista de contactes “contact list”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *