11 des.

6. 6. Dante i Pearson_El primer terç del segle XX

Barcelona: Bellesa i Oblit va sobre història i iconografia dels monuments de Barcelona. Fruit de l’eròtica del fracàs, el text va destinat als amants de Barcelona, sobretot aquells que, com jo, viuen la ciutat entre l’orgull i el desencís.

Del primer terç del segle XX veurem:

El Doctor Robert

Tongades de fonts

Diana i Pitarra

Manelic

Verdaguer

Dante i Pearson

DANTE

Dante MontjuïcMai ha estat tradició a Barcelona commemorar monuments a estrangers (eximint el Doctor Robert). Tot i així, a principis del segle XX, es van erigir dos monuments a estrangers il·lustres.

El primer fou dedicat a Dante Alighieri, estadista i poeta florentí del segle XIII conegut per la seva “Commedia” (És coneguda i traduïda com “Divina Comèdia” però, inicialment, Dante la va batejar “Commedia perquè, a l’època, una comèdia era una història que tenia final amable. Són deformacions pròpies del gènere literari).

No era ni és habitual commemorar estrangers, però va ser erigit el 1921 per celebrar el sisè centenari de la mort del poeta.

La figura del Dante que s’exposa a la plaça homòloga de Montjuïc, és una reproducció de l’estàtua de la plaça de Dante a Trento, obra de Cesare Zocchi. Tot i així, es desestimà la proposta del “Dante pensativo” de Jeroni Suñol i Pujol, que realitzà el 1864. Es conserva en bronze al Museo del Prado.

PEARSON

Nord PearsonPearson fou un enginyer i industrial nord-americà que treballà en l’electrificació de Catalunya. El 1915 viatjava a Anglaterra en vaixell que va ser bombardejat per un submarí alemany.

Els socis del club Rotary van recollir els diners per erigir-li, al 1928, el monument que encara avui dia trobem a la plaça de Pedralbes, al costat del monestir.

El monument, obra de Josep Viladomat, és una senzilla fama sense ales però amb la tradicional corona de llaurer a la mà. Està executada en bronze i als peus hi resa una placa. La trobem a la plaça de Pedralbes.

Segueix a “L’Exposició Internacional de 1929” o consulta l’Índex.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *