11 oct.

6. 4. Manelic_El primer terç del segle XX

Barcelona: Bellesa i Oblit va sobre història i iconografia dels monuments de Barcelona. Fruit de l’eròtica del fracàs, el text va destinat als amants de Barcelona, sobretot aquells que, com jo, viuen la ciutat entre l’orgull i el desencís.

Del primer terç del segle XX veurem:

El Doctor Robert

Tongades de fonts

Diana i Pitarra

Manelic

Verdaguer

Dant i Pearson

Un altre monument que al·ludeix al món de la faràndula i que, al mateix temps, enalteix també la cultura catalana, és el del Manelic, als jardins de la Fundació Joan Miró, a Montjuïc. L’obra, en bronze, és de Josep Montserrat i fou inaugurada el 23 de maig de 1909. A la imatge, en Montserrat modelant en Manelic.

Sud Manelic josep montserrat

En Manelic és el personatge més popular de la Terra Baixa d’Àngel Guimerà, un dels dramaturgs catalans més preeminents. En Sebastià és un terratinent que s’entén amb la Marta. Com té molts deutes, es casa amb una pubilla de bona família, tot i que se segueix veient amb la Marta d’amagat. I com ningú vol ser el cornut que pagui el beure, ningú es vol casar amb la Marta.

Fan  venir un pastor de la Terra Alta, en Manelic, amic d’en Tomàs, que parla de la Marta amb tanta devoció que en Manelic s’enamora d’ella sense conèixer-la. El pastor emprèn camí cap a la Terra Baixa i es casa amb la Marta. A la ciutat tothom es riu de la innocència d’en Manelic, que no les veu venir.

Finalment, gràcies a la Nuri, la Marta s’enamora d’en Manelic però en Manelic descobreix l’engany, mata d’un tret en Sebastià i ofega la Marta, tot fugint d’aquella Terra Baixa, símbol de l’engany i la corrupció.

Aquest és l’argument que ideà Guimerà, tot i que, finalment, a la versió publicada, en Manelic i la Marta fugen junts de la Terra Baixa.

Segueix a “Verdaguer” o consulta l’Índex.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *