19 març

3.2. AGPL: GNU Affero General Public License

Si a la primera part de les llicències s’introduïen els conceptes de Copyright i Copyleft, en aquesta segona part del curs per a construir una societat digital lliure, veurem un tipus de llicència de software anomenada AGPL.

 GNU GPL I AFFERO GPL

La llicència de GNU és GPL (General Public License) i és Copyleft, garantint les quatre llibertats del software. Originalment GPL va ser desenvolupat com una llicència per distribuir GNU. Avui, però, el GPL 3 permet llicenciar molts altres treballs. GPL prohibeix fer del software lliure quelcom privatiu:

  • Binaris: es requereix que el codi estigui disponible
  • No permet canviar la llicència
  • No permet l’ús de patents

Altres llicències de software lliure no són Copyleft i les anomena Weak Copyleft Licenses o pushover licenses (com Mozilla Public License, MPL), que es veu que ho permeten gairebé tot. En aquest cas:

  • Els programes sota llicència MPL han de distribuir-se sota MPL també però poden afegir-s’hi arxius amb altres llicències que no siguin lliures.
  • És una manera d’esclavitzar el software lliure.

AGPL: GNU Affero General Public License permet un efecte secundari al Copyleft perquè si les modificacions són lliures, el desenvolupador de la versió original pot agafar-les i incorporar-les a un altre programa. I això, contribueix a compartir el coneixement i eixamplar-lo amb l’ajuda de tota la comunitat.

L’AGPL obliga als que han fet els canvis a garantir que puguem tenir accés al codi. D’aquesta manera,  es garanteix la continuïtat d’una nissaga lliure :)

Segons Stallman, si comparem aquest sistema de compartició del coneixement entre iguals, no hi ha color amb els sistemes SaaSS…Són fins i tot contradictoris perquè en un SaaSS no es té control del software ni dels servidors per part de l’usuari.

Segueix a 3.3. Non i Weak Copyleft Licenses

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *