08 gen.

2017: un nou eCoopSistema

Una altra economia no només és possible: és ja aquí. I jo, evidentment, hi vaig de cap.  Al meu ritme, tot s’ha de dir: que és lent però imparable (perquè vaig lluny, i tal ;) En fi, que estic de transició de l’eCorpSistema a l’eCoopSistema.

La cosa és que fa uns mesos vaig descobrir una iniciativa que em va semblar molt interessant: una cooperativa global que se sustenta en nodes locals. L’enginy es diu FairCoop, és una iniciativa amb denominació d’origen catalana i és tot un e-CoopSistema alternatiu al capitalisme imperant. Diguem que és com una CIC (Cooperativa Integral Catalana) però a escala mundial.

imatge-faircoop

La cosa va d’organitzar-se en nodes locals, més cenyits a la realitat quotidiana. Aquells que, com jo, tant xerrem sobre canviar el món i patatim patatam, ja tenim una altra manera de començar a intentar-ho més enllà de les iniciatives locals: en bits globals. Si ens han fet una guia i tot! :) Es diu “Guia pràctica de l’Economia Solidària” i serveix “Per deixar d’alimentar el capitalisme avui mateix i col·laborar en la nova economia de les persones“. Tot seguit, quatre passos per començar una transició post-capitalista:

1. FES SERVIR MONEDA JUSTA

Posar “economia” i “persones” en una mateixa frase no hauria de ser un oxímoron… Com ja comentava en un article “El futur del diner segons Antonopoulos“, penso (jo i molts més es veu) que l’economia no és diner sinó gestió de recursos, intercanvis entre persones, confiança… Però, és clar, el diner és l’invent que impera i el necessitem per gestionar la nostra supervivència, que ha passat de caçar gaseles a pagar factures. Ara, que… i si ens en inventem un altre d’invent? Doncs és el que ha passat: s’ha creat una eina que permet prescindir dels bancs.

Per exemple: tu fas mel i jo en vull un pot (i tinc “els diners” que val). Fàcil: te’l compro, oi? I si tu ets a la Garrotxa i jo a Barcelona? Doncs amanim les despeses d’enviament. I com t’ho pago? Doncs, avui dia, fàcil, no?: amb una transferència bancària o un servei de pagaments online. Genial: però sota aquesta capeta de “diner” ja no estem fent servir papers de colors: estem fent servir bits. I això ho canvia TOT.

L’economia, diguem, es genera quan jo vull una cosa que tu ofereixes (i al revés). I, avui dia, si tu fas mel i jo en vull un pot, te l’encarrego i te’l pago directament com si t’enviés un correu electrònic. Jo tinc una adreça i tu en tens una altra, però enlloc d’enviar bits en forma de text o imatges, ens enviem bits en forma de diners (que enlloc de dir-se euros o dòlars es diuen FairCoins ;) Per exemple, l’adreça de les donacions a la FairCoin és “fairFRJYXxbyWBH2bEjR9sqYDixPPpJ5AX”.

logo-faircoinLa FairCoin (o moneda justa*) és una criptomoneda que funciona amb tecnologia blockchain, com el Bitcoin però sense especulació (POC, Proof Of Cooperation). Jo he intentat configurar la wallet (la cartera, que et pots posar al pc) i no me n’he sortit. Aviam què he fet malament! En fi, mica en mica…  La cosa és que la tecnologia està operativa i, si realment volem canviar alguna cosa, només l’hem de començar a fer servir.

Actualització del 9 de gener de 2017: Bieeen! Ja tinc cartera (i xifrada i tot!). Preguntant, a Roma! Quan controli, és probable que faci un tuto de “FairCoin para Dummies”, hehe. Fi de l’actualització del 9 de gener de 2017.

*També tenim moneda social, i n’hi moltes de diverses.

Pensa que cada cop ho posen més fàcil: a més de tenir la cartera de moneda justa al pc, la pots tenir al mòbil, en una cartera en paper o en una cartera en forma de targeta de crèdit (FairPay), així no et cal ni telèfon! Per cert, 1 euro són 20 FairCoins.

Per instal·lar la cartera a l’ordinador o al telèfon o imprimir una cartera en paper: https://fair-coin.org/

Si vols canviar Euros per FairCoins: https://getfaircoin.net/

Si vols fer despesa en FairCoins, hi ha un mapa on veure tots els llocs del planeta que accepten moneda justa. M’ha flipat molt Creta: https://use.fair-coin.org/ca/

2. ACCEPTA MONEDA JUSTA

Si tens un comerç o vens alguna cosa, accepta pagaments amb FairCoin i posa’t al mapilla que comentàvem Use Fair Coins. Aix que el mapa és el del senyor Google… Seria “de cirereta” que estigués amb Open Street Maps, com recomana el pamApam :) En fi, que està molt bé saber què pots pagar amb FairCoin. Jo estic fent la meva part: dir als comerços on vaig que la posin. Però alguns no m’entenen… Pels que ho entenguin i s’animin: poseu un cartellet a la porta, que farà molta patxoca ;)

Aquí trobarem els cartells que podem imprimir/posar de banner per deixar ben clar a tothom i totdon que passi per la teva botiga (virtual o física) que acceptem moneda social i/o moneda justa: https://use.fair-coin.org/ca/materials/

accepto-faircoin-moneda-social

Justament estic escoltant un podcast de fa poquet (desembre 2016) titulat “Cuando la economía colapse (una hora con Enric Duran)” i cap al minut 28 es comenta el tema de l’adaptació tecnològica que el nostre ens digital requereix per crear un eCoopSistema eficient i gratificant per a tothom. Comenta l’Enric que per això s’ha pensat en crear FairPay, una targeta de crèdit semblant a les altres dels bancs però que funciona amb bits-faircoin: no cal ni tenir telèfon. No ho he provat encara, però imagino que carregues els bits de la teva cartera a la teva targeta i pagues… Pim, pam, sobirania econòmica! :)

Ara, jo també trobo que falta difusió en el sentit tecnològic, però mica en mica… Hi ha alguns manuals en traducció, s’estan gestant les POE (Point Of Exchange o Xarxes d’Oficines d’Intercanvi)… Tu al teu ritme: la consciència és una mena de digestió mental i cadascú se sap la seva.

Trobo que un bon exercici d’autoconsciència és llistar tot allò que consumim (Tecnologia inclosa. Pregunta’t: de qui són les eines? I després, pensa, si els amos de les eines són afins als criteris del pamApam ;) On compres el menjar, la roba, on tens els diners, a qui pagues els serveis, quins programes/apps fas servir… Llista-ho tot i mira si hi ha alternatives. I si recalco “tecnologia inclosa” perquè al curs d’Economia Social i Solidària de l’Impuls que vam fer a Can Batlló, ningú hi va pensar (i érem unes 30 persones…).

El que trobo molt interessant de l’eCoopSistema, tot i que encara no ho he pogut trastejar prou, és el FairMarket. A més d’organització glocal -local i global- (FairCoop) i moneda (FairCoin), l’enginy té mercat propi on exposar els nostres productes o comprar-ne a algú altre. Trobo que està bé perquè no cal allotjar els teus productes ni gestionar-ne la seguretat, o això és el que he entès, que tampoc he trastejat molt. El que entenc és que tens una galeria on posar les teves mandangues (descripció, valor, etc.) i on posar la teva adreça de diners en bits, que encara no tinc. (aquesta és la meva adreça: fVvBq48T9PkY7HZ6jENg4iP6Xt1bVQHikM).

I llestos! Si vols alguna cosa, la demanes i m’envies els bits en Faircoins, que no especulen. ;) Ara, ni sé què podria posar-hi: jo no sé vendre res… Potser el dia que acabi el joc de cartes sobre fonts vuitcentistes de Barcelona… O el llibre dels ous, que és la meva Sagrada Família particular… Si pogués triar, però, oferiria béns més immaterials, com cursos de programació visual: especialment d’Snap! I si pogués triar els faria gratuïtament. Com m’ho faig per fer formacions gratis i arribar a final de mes? Bon repte pel 2017 :_)

3. VINCULA’T A UN PROJECTE

A Catalunya, xutes una pedra i et surt una cooperativa, o una associació o un col·lectiu… En fi, que normalment la gent està en dos o tres o quatre mandangues simultànies. I la cosa bull i bull. A Sants, per exemple, tenim l’Impuls, una associació que vetlla pel moviment cooperatiu al barri. I dins l’Impuls, mare meva, hi ha un fotimer de cooperatives que podrien acceptar, demà mateix, moneda justa. Hola GEAS! Ens passem a Loomio?

A mi m’aniria molt rebé que comencés una prova pilot l’Economat Social, que és on compro les verduris. Ja els vaig menjar l’olla per muntar un POE ;) També a la nova Lleialtat Santsenca seria d’admirar un cartellet d’aquests… I si ja aconseguim que l’edifici vagi tot amb programari lliure… La cosa, en general, consisteix en autogestionar-se cada dia més i més. Quantes aventures emocionants que tenim per Sants (i rodalies, en breu, Jornades de Tecnologies Lliures a L’Experimental).

Tornant a la guia, també trobem que hi ha les ecoxarxes, que s’autoorganitzen bioregionalment. Gestionen moneda social a través d’una eina de programari lliure: la Integral CES. En fi, que d’iniciatives per participar no ens en falten: ni físiques ni virtuals. Com comentava al principi, l’e-CoopSistema de la FairCoop, està organitzada en nodes locals: aquí el node català. Les persones interessades en participar, només cal que busquin el seu node local i, en cas de no trobar-lo, poden demanar de crear-ne un. A més dels nodes locals, hi ha molts grups: traducció, comunicació, desenvolupament, etc. Qui s’anima?

4. ACCEPTAR I USAR MONEDA SOCIAL

A l’economia de moneda social no es paga, només es cobra. Tu dones un número de compte i et van descomptant d’allà les persones o entitats amb qui fas els intercanvis. Es pot passar de moneda social a moneda justa i a l’inrevés.

També, sota certes condicions, es pot canviar de les monedes alternatives a euros. D’altra banda, s’està gestant la Freedom Coop, que és una cooperativa anticapitalista que opera a nivell europeu i pot ser una solució “al tema dels autònoms”. La cosa és que sembla que té el vist-i-plau “institucional” (si va rebre un premi i tot). I si ho he entès bé, consisteix en una CIC a nivell europeu, un paraigües per estimular les activitats productives personals i col·lectives. En fi, tot un nou món per descobrir l’e-CoopSistema! Anticapitalistes “around the world”, aquesta és la nostra!

Keep Koop ;)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *