16 set.

2.2 BJC: Snap!Lab – Tic Tac Toe

Aquí el meu primer tres en ratlla programat amb Snap! Trobo que és un molt bon exercici: com es nota que en saben… Ara, el “hard fun” em porta més de 6 hores a la setmana, eh… La segona part dels experiments del laboratori d’aquesta segona setmana tracta de fer un tres en ralla, que en anglès es diu Tic Tac Toe.

En aquest joc tenim un sol objecte que té tres vestits i dues tasques primordials:

  • El bloc “Tic Tac Toe” que dibuixa la graella del joc i és el que porta més feina ja que porta integrats una pila de blocs amb diverses operacions… Tota una aventura aquest nou bloc…
  • L’ordre que permet jugar fa que un jugador/a pugui moure la “X” on vulgui de l’escenari i que, automàticament, es generi torn per a un segon jugador/a (i que mogui el “0”).

bjc-x12-w2-tic-tac-toe-blocs-tall

“L’intríngulis de l’asunto” és que el bloc “Tic Tac Toe” porta integrats tots aquests altres blocs blaus que hi ha a la dreta. Anem per parts, com deia en Jack… Primer farem un quadrat, com el que ja sabem fer; després, farem un “row”, és a dir, una fila de quadrats (en horitzontal); tot seguit, farem un tauler centrat que predeterminarem a 3 files per jugar al tres en ratlla.

TILE  &  ROW

Tal com hem fet amb el quadrat, fem el “tile” o la tesela, o sigui, fem un quadrat repetint 4 vegades moure i girar 90 graus, i li afegim una ranura per triar la mida a voluntat. Fins aquí, tot controlat. El bloc es pot dir “draw tile of size X”: jo ho deixo en anglès que si no em lio.

Ara que ja tenim el quadrat en aquest nou bloc, en creem un altre que es pot dir “draw row of X tiles of size X”: aquest bloc ens crearà una fila de quadrats, la programarem per tal de poder triar quants quadrats volem a cada fila i de quina mida els volem (amb dues ranures de nombre).

GAMEBOARD

Ara crearem el bloc “draw square board with X rows of tiles of size X”. Després dels quadrats i les files, ara toca fer un tauler de debò. Se’ns demana una graella de 3×3 de 100 píxels cada quadrat, i centrar-la a l’escenari. I després centrar, al mateix espai, una graella de 9×9, una de 6×6, una de 5×5… Té el seu què: és per poder dissenyar qualsevol graella (tot i que només necessitem la de 3×3 per al joc). En funció dels quadrats que vulguem per fila, com ocuparà el mateix espai centrat, haurà de calcular com de gran ha de ser cada quadrat…

El bloc “go to starting place board” farà posicionar l’objecte per a començar a dibuixar la graella a l’escenari. El creem i el posem dins del bloc anterior.

Tot seguit, creem el penúltim bloc: “draw gameboard with X tiles per row”. Amb aquest sol input hem d’aconseguir generar qualsevol tauler centrat a l’escenari en funció del nombre de quadrats que li demanem que dibuixi. Ara bé, com nosaltres fem un tres en ratlla, crearem un últim bloc “Tic Tac Toe” que determini un tauler de 3×3 al iniciar-se el programa.

snap-tic-tac-toe-caratula

Com m’agraden aquestes pijades, li he posat una caràtula al joc…

La imatge l’he tret d’all free download. Mercis :)

TIC TAC TOE

Un cop dibuixat el tauler, apareixerà una X al mig de l’escenari que ens convidarà a jugar. Diu: “Play Tic Tac Toe!” durant dos segons. Podem arrossegar la X amb el ratolí posar-la on vulguem de la pantalla. Quan la deixem anar (que hi ha un bloc que deixa fer això), es queda fixa allà on la deixem (perquè l’hem estampat amb un bloc de llapis “estampa”). Un cop estampada, és el torn del segon jugador, el “0”, així que l’objecte canvia de vestit.

De fet, n’ha fet servir tres: el primer és el que porta per defecte i que es diu “tortuga”, el segon vestit és el de la “X” i el tercer el del “0”. Però aquests blocs del canvi de vestit no es veuen a simple vista perquè estan dins del bloc “Tic Tac Toe”.

Si no te’n surts gens gens, aquí deixo el meu “Tic Tac Toe” :)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *